Miért kezdtem el kopaszodni ilyen korán?
Kíváncsiságból megnéztem egy 13 éves kori képemet, ott rövid hajam volt, és már kétoldalt világosabb volt a hajam jócskán, olyan babahaj féle szőkés
Amúgy sötétbarna a hajam, szóval tudok is mihez viszonyítani
20/F
Előző, biztos, hogy ilyen van neki, mert a két oldalon történő hajvonal visszahúzódást az úgynevezett férfias típusú kopaszodás (adrogen alopecia) okozza.
Ha vas vagy vitaminhiányról, esetleg gócus gyulladásról lenne szó a szervezetben akkor a haj diffúzan ritkulna, azaz mindenhonnan hullana és nemcsak a kétoldali hajvonal mentén.
A legtöbb férfinál ez általában középkorban szokott elkezdődni, azaz 30-40 éves korban, de van akinél már fiatalon megindul. Elsődleges kiváltó ok: a tesztoszteron nemi hormon (pontosabban a dihidro-tesztoszteron azaz DHT) hatására a kopaszodás hajlamát örökölt férfiak hajhagymái zsugorodni kezdenek, majd nem termelnek több hajszálat és végül teljesen elpusztulnak. Ez főként a középkorú fickók gondja.
Hogy mi az oka a fiatalkori férfias kopaszodásnak azt még sajnos nem tudjuk, amúgy manapság sajnos egyre gyakoribb.
Eddig három ok egyszerre való jelenlétét valószínűsítik magyarázatként:
-Dohányzás és/vagy Alkohol és/vagy Drogok.
-Túltápláltság, túlsúly.
-Rendszeres és aktív mozgás, azaz kardio-sportok hiánya.
Magyarázat: a cigi, pia és drog húzamosabb használatára a bőr gyorsan kezd öregedni. Ebbe beletartozik a fejbőr is, azaz lehetséges, hogy bulizós 20 éves fejbőre, már olyan állapotban van, mint egy 40-50 évesé és ezért a hajhagymák az "gondolják" eljött az idő a kopaszodásra holott nem is.
A túlsúly szemmel nem látható helyeken is jelen lehet, pl. apró zsírlerakódások beszűkíthetik a fejbőr vékony hajszálereit, ami rontja a hajhagymák vérellátását. Az érdekesség az, hogy ezt az elképzelést laboratóriumban már régen bizonyították viszont tény, hogy nem kopaszodik minden kövér ember. Egy amerikai kutatás szerint a több évtizede hajléktalan emberek szinte sosem kezdenek el kopaszodni 40 éves kor alatt...
Kis kiegészítés: az újabb kutatások szerint a ciginek tuti köze van a kopaszodáshoz, valószínűleg nem okozója, viszont gyorsítja.
Végül a mozgás: A napi rendszerességű legalább többórás hosszútávfutás bizonyítottan a test minden részében feljavítja a vérkeringést és csökkenti a tesztoszteron szintjét.
Megismétlem ezek a legvalószínűbb elméleti(!) okok a fiatalkori örökletes férfias kopaszodásra, a pontos okokat még nem tudjuk.
Hogy mit tehetsz ellene? Nos, van két nagyon komoly gyógyszer ami segít, viszont hazánkban a komoly mellékhatások miatt (pl. impotencia) nem nagyon szeretik felírni az orvosok. Ez a Finasteride és a Spironolakton.
A külsőleg használható szerek közül rövidtávon régóta hatásos oldat a legalább 5%-os Minoxidil tartalmú ecsetelő. Néhány esetben hatásos szokott lenni a legalább 2%-os ketokonazon tartalmú sampon is. A legújabb kozmetikai cégek által futtatott, de még hatékonyságát nem bizonyított szer az Aminexil. Erről már tuti hallott a Vichy tv reklámjaiban...
Ezen szerek egyike sem hatásos hosszú távon, végleges megoldás csak a hajbeültetés műtét hozhat, de sajnos az sem mindig.
De, hogy jó hírrel is szolgáljak: idén május környékén felfedezték, hogy a kopaszodás előtt és alatt megnő a fejbőrben a prosztaglandin D2 szintje. Magyarul ez lehet a közvetlen felelős a hajhullás kialakulásáért, az elvet kicsit bonyolult lenne írnom, de a lényeg, hogy mivel a prosztagaldin D2 blokkolására már vannak szerek forgalomban, ha a szerencse is úgy akarja 2 éven belül megtalálhatják a kopaszodás ellenszerét.
Kicsit otthon vagyok a témában, ha bármi kérdésed van, nyugodtan írj, szívesen válaszolok rá. :)
Egy orvostanhallgató
A kopasz örök divat! De dettó így jártam én is egyre jobban. Én is elkezdtem foglalkozni a témával és a VAS!!!!!
VAS B+!!!! :) Megáll! Sőt :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!