Hosszútávon szappannal moshatok hajat? Lesz valami egyéb hatás (kopaszodás, őszülés, stb)?
Csatlakozom az előttem szólókhoz.
A száraz, fénytelen, durva tapintás viszont már az 1. alkalom után is meglesz. Összetapad, kifésülhetetlen...
Tapasztalatból mondom.
Hullani nem fog, őszüléshez semmi köze.
Viszont rosszat tesz neki, mert a szappan lúgos kémhatású, a hajad pedig fehérjéből épül fel, ezért lúgos közegben károsodik.
Ennek az az eredménye, mint amikor a gyapjút nemezelik: pont ezt a tulajdonságát használják fel, ugyanis lúgos hatásra a hajszálon (vagy bármilyen állati szőr felületén) lévő lemezkék megnyílnak és összetapadnak. Annak szokták javasolni, hogy szappannal mossa a haját, akinek rasztái vannak, mert szépen filcesedik tőle, nem lesz fényes.
A fejbőrödnek amúgy semmi rosszat nem tesz, és a felületén kívül nem károsítja, hiszen a fejbőröd is ugyanolyan bőr, mint a tested többi részén lévő. Tehát nagy kárt nem teszel benne, csak kócolódni, filcesedni fog és fénytelen lesz a felszíne, de az ami kinő továbbra is egészséges lesz. Mondjuk ki is szárad és ettől töredezhet is, ha arra hajlamos vagy.
Jah, és most olvasom, hogy a homoktövis szappan hajhullásra is jó.
najó az első három hozzászólóra ne is hallgass látszik hogy nem értenek a dologhoz.
Lehet szappannal hajat mosni de:
-csak kifejezetten samponszappannal (Lush,mannaszappan) vagy a saját házi készítésűvel.
igen a szappan lúgos kémhatású de ez kiküszöbölhető ha utána ecetes vízzel leöblíted(pl én úgy szoktam hogy 1liter vízhez egy evőkanál almaecetet öntök plusz rozmaring illót pár cseppet)és ennyi ez kell hoyg visszaállítsa a fejbőr ph-ját és hoyg a szappanmaradványok lemosódjanak.
Hullani száradni vagy zsírosodni korpásodni inkább a bolti vacaksamponoktól fog, de ez egyénfüggő.
Mellesleg nagyaanyáink is szappannal mostak jó házikészítésűvel hajat és utána ecetes öblítést alkalmaztak szép és egyészséges is volt a hajuk.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!