Használjak-e retinolt 16 évesen pattanásokra? A micellás víz helyettesíti az arclemosós mosást?
Sziasztok! Mióta jobban odafigyelek a bőrápolásra, már alig vannak pattanásaim (előtte sem volt nagyon sok sterencsére). Viszont 1-2 hetente azért előfordulhat. Néhányan ajánlottak retinolt, de 16 évesen nem túl korai? Jót tenne a pattanásoknak?
A másik kérdésem, hogy a micellás víz kiütheti-e a reggeli lemosós arcmosást? Időhiány miatt reggelente néha így szoktam...
Nem használok alapozót, csak néha korrektort, ha szükségesnek érzem. Illetve szempillaspirál, néha szemhélypúder, az ajkakra carmex után szájfényt. A fényvédőhöz próbálok hozzászokni, melegebb időben néha úgy érzem, hogy felesleges, úgyis leizzadom.
Este arcmosás után (hetente egyszer arcradír), hidratáló maszk.
Még eléggé kezdő vagyok, a lemosóként régebb óta Garnieres termékeket használok, micellás vízként Yves rochert és Garniert. A fényvédő egyenlőre Revox, de ha van valami ami jobban beszívódik, légyszi osszátok meg. Az arcradír és a hidratáló maszk Douglas, de szeretnék mást is kipróbálni. Mit tudtok ajánlani olajos-kombinált bőrre?
A tonikok egyre szimpatikusabbak, nektek melyikek váltak be?
A válaszokat előre is köszönöm.
Én csak akkor ajánlom, ha nem annyira válik be a többi. Retinol nem olyan mint a botox, hogy kárt okozon a bőrödben, vagy egyre nagyobb mennyiségben kelljen használni.
Hidratálot viszont tényleg vegyél kimondottan zsíros és vagy pattanásos bőre.
Nem lenne bajod a retinoltól 16 évesen sem, csak felesleges lenne szerintem. Meg a többi is, amit javasoltak páran. Tényleg jó összetevők és jók a pattanások ellen, nem azért, de neked nincs pattanásos bőröd, hiszen csak időnként van 1-1. Ez nem az a kategória, ami miatt aktív összetevőket kéne használni. Egyrészt mert felesleges pénzkidobás így, másrészt ha túl sok mindent használsz, főleg ha nem nézel utána, hogy mit mivel lehet, minél mire kell figyelni, milyen gyakran lehet használni, akkor több kárt tehetsz, mint amennyit használ.
Legyen egy jó alap rutinod és simán lehet amúgy, ha ezekből a bőrtípusodnak megfelelő termékeket használsz, odafigyelsz az alapos (de kíméletes) arctisztításra, már az sokat segítene. Tudom, hogy most divat a sok lépéses rutin meg a tudatos arcápolás és ne értsd félre, abszolút nem vagyok ellene, csak a kevesebb néha több. Ha valamire nincs szüksége a bőrödnek, ne kend magadra csak mert más is azt csinálja és milyen jókat írnak róla. Arra koncentrálj, amire a te bőrödnek szüksége van. Ami valószínűleg a fényvédő, lemosó és hidratálókrém. Heti 1-2-szer nyugodtan használj mellé valami maszkot meg beszerezhetsz olyan terméket, amit a pattanásokra tudsz kenni, hogy gyorsabban elmúljanak, ha mégis kijön 1-1, de szerintem ennyi miatt felesleges az egész arcodra kenni olyan összetevőket, ami pattanások ellen jó. Örülj neki, nincs rá szükséged :)
Aztán idővel úgyis bővülni fog a rutinod, de 16 évesen nem kell 10 különböző terméket használnod.
Köszi 13🥰.
Összefoglalva úgy látom, a többség szerint a lemosó-hidratáló-fényvédő hármast igazítsam magamra, a többi annyira nem fontos, esetleg ez után.
Kozmetikus vagyok és a hajam égnek áll ezektől a válaszoktól. Zsíros a bőröd, ezt kell kezelni (viszont nem mindegy, hogy korpás vagy olajos szeborea, ezt egy jó kozmetikus meg tudja mondani, de ehhez diagnosztika kell). A micellás vizet kerüld inkább el, sőt az olajos lemosó sem feltétlenül szükséges. Legyen egy jó lemosód, tonikod (de nem alkohol!), krém a bőrtípusodra és fényvédő. A tonik és a krém ha jó, akkor kezelni fogja a bőrtípusodat és a pattanásokat is. De mitől jó: ha a bőrödnek megfelelő hatóanyagokat tartalmaz (többet is, nem csak egy-kettőt) megfelelő mennyiségben. Ez így többet ér és sokkal gyorsabban lesz hatása mint ha egyesével használnál valamilyen egy hatóanyagos szérumot. A savazást pedig ne erőltesd.
De termékválasztáshoz nem csak a bőrtípust kell ismerni, hanem az egészségi állapotot is, ezért nem lehet és nem is lenne szabad látatlanban semmit sem ajánlani. A te felelősséged eldönteni kinek a tanácsát/véleményét fogadod meg.
Nem, a skin care guru kb egyszinten áll az átlag kozmetikussal. Sajnos ismerem a szakmát.
"legyen tudatában a megfelelő információknak, hogy jól dönthessen" Akinek ezt külön a szájába kell rágni, hogy ez szükséges, az vagy kisgyerek vagy a menthetetlen kategória, ennek alapnak kéne lennie, úgyhogy itt nem erről kéne lekezelően papolni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!