Hogyan kell helyesen gyantázni?
Először is vannak a hideg és meleg gyanták, az utóbbi használatához értelemszerűen melegítés szükséges. A cukorgyantát mindkét módon lehet használni.
Meleg gyanta félék:
Lágy gyanták – vékonyabb rétegben felvihető spatulával vagy görgős gyantapatronnal és gyanta lehúzócsíkkal távolítható el; alkalmazási terület főleg karok, lábak, has, bikini vonal, lábak, karok, felsőtest
Kemény gyanták– vastag rétegben felvihető, spatulával vagy görgős gyantapatronnal, az utóbbi esetében eltávolítás lehúzócsíkkal; patronosmegoldás az érzékeny bőrűek részére a vékonyabb szőröknél is (karok, lábak, has, bikini vonal); spatulásalkalmazásnál lehúzócsík nélkül távolítható el, kifejezetten az erős szőrzet eltávolítására( intim, hónalj, használják még szemöldök, áll, bajusz)
Vannak kifejezetten érzékeny bőrűeknek kifejlesztett gyanták (titándioxidos, azulénes stb.), van, hogy a normál gyantákat dúsítják gyógynövénykivonatokkal, illóolajokkal egyéb adalékokkal a kímélőbb hatás érdekében(levendulás, szerecsendiós, púderes stb.) illetve vannak speciális területre kifejlesztett gyanták (intim, férfi stb.) egyesek alacsonyabb hőmérsékleten alkalmazhatók, a bőr kímélése végett.
A gyantázáshoz a szőrnek legalább 4-6 mm hosszúnak kell lennie. A gyantázás előtt egy nappal használj bőrradírt.
A gyantázás előtt szórd be hintőporral a bőröd, így jobban fog tapadni.
Hagyományos gyanta használata:
1.Melegítsd fel a gyantát. Ezt megteheted mikrohullámú sütőben is, de akkor kezdetben ne a max. időre állítsd, nehogy elpattanjon a gyanta! Az ideális időt a doboz hátulján lévő használati utasításon találod általában, ami kb. 2-3 perc melegítési időt szokott javasolni. Vagy meleg vízbe is beletehetjük, és abban is felmelegíthetjük, ilyenkor tegyünk fedőt is a vízre, hogy egyenletesen melegedjen át a gyanta. Amikor kiveszed a patront, mindkét esetben a tetején lévő, általában fehér műanyag résznél fogjuk meg először, ahol nem égetheti meg a kezünket! A gyanta hőmérséklete akkor ideális, ha folyós, de nem teljesen folyékony, és olyan meleg, hogy a kezed elbírja, miközben megmarkolod.
2. Kend fel a gyantát. A gyantát a szőr növekedésével megegyező irányba kend fel egy rétegben, úgy hogy ne hagyj ki egy részt sem! Kend be az egész gyantázandó felületet egyszerre, nem baj, ha addig kicsit hűl a gyanta a testen, annál jobban leszedi majd a szőrt. De azért arra vigyázz, hogy ne száradjon meg nagyon, mert akkor darabokban fog lejönni, ami jóval fájdalmasabb is.
3.Tedd rá a lehúzó csíkot. A lehúzó csíkot helyezd fel, és a szőr növekedésével megegyező irányba simítsd végig 3-szor, 4-szer, hogy biztosan jól beleragadjon a szőr a gyantába.
4.Rántsd le a csíkot. A szőr növekedésével ellentétes irányba húzd le a csíkot, miközben ennek ellent tartva feszítsd a bőrt, hogy ne tépjen annyira a gyanta. Tehát, ha lefelé nő a szőr a lábadon, akkor alulról felfelé kell meghúzni a csíkot, és lent, ahol elkezded húzni, lefelé húzva fogd meg a bőrödet. A lehúzás másik fontos része, hogy ne függőleges legyen a rántás, hanem vízszintes a testrész irányával párhuzamos. Tehát ha lefelé lóg a lábad függőlegesen, akkor a fejed felé húzd inkább a csíkot. Ha mindenhol felkented, és le is húztad a gyantát, tehát egy felesleges szőrszál sem maradt rajtad, akkor nincs más hátra, mint az utómunkálatok.
5. Ha nem különösebben érzékeny a bőröd, akkor a kicsit ragadós érzés megszűntetése érdekében elég, ha bármilyen olajjal, például masszázs olajjal, vagy közönséges konyhai napraforgó olajjal bekened a gyantázott felületet. Ha viszont piros pöttyök jelentek meg rajtad, akkor érdemes speciális gyantázás utáni géllel vagy feketenadálytő krémmel bekenni a bőrt.
Cukorgyanta használata:
1.Felvitel: A kézmeleg cukorpasztát a szőrnövekedés irányával ellentétesen vidd fel az ujjaiddal a bőrödre.
2.Lehúzás: A hagyományos gyantázással ellentétben nem feltétkenül van szükség gyantacsíkokra. A pasztát a szőr növekedésével megegyező irányban kell kézzel lehúzni a bőrről. Kétszer kell elvégezni ahhoz, hogy teljesen el tudd távolítani a szőrt. A paszta maradékát meleg vízzel mosd le.
3.Ápolás: Ezután alaposan szárítsd meg a bőrt és kenje be feketenadálytő krémmel vagy testápolóval.
A cukorgyanta használható a hagyományos gyanta használati metódusával is, csak hígabbra kell melegíteni.
A cukorpaszta elkészítése házilag
Amire szükségünk lesz:
200 g cukor
10 ml víz
30 ml citromlé
Elkészítése:
1.A cukrot és a citromlevet öntsd egy edénybe, és alaposan keverd össze őket.
2.Folyamatos keverés mellett forrald fel a keveréket. A vizet apránként add a masszához.A cukorpasztát kb. 15 percig főzd alacsony lángon. Ne felejtsd el kevergetni!
3. Ha a cukor teljesen karamellizálódott, a cukorpaszta mézszínűvé válik és nyúlósabb, rágógumihoz hasonló állagú lesz.
4.Hogy elérted-e a megfelelő nyúlósságot, így tesztelheted le: Egy kiskanállal tegyél egy kis adagot a cukorpasztából egy pohár hideg vízbe. Amennyiben feloldódik benne a massza, még folyékony, tovább kell főzni. Ha a massza megkeményedik és törékennyé válik, túl szilárd lett. Ebben az esetben egy kevés citromlével tudsz javítani az állagán.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!