A weboldalon megjelenítendő képeket hogyan célszerűbb tárolni a szerveren?
Szükségem van egy teljes méretű képre, illetve egy kicsinyített képre.
Ha a kicsinyített kép fölé viszem a kurzort, akkor kinagyítja azt a teljes méretre.
A kérdés a kicsinyített képre vonatkozna. Célszerű külön eltárolnom a szerveren a megjelenítéshez, vagy az a célszerűbb, ha csak a nagy képet tárolom és a kicsinyítést az IMG tag-en belüli átméretezéssel oldom meg ?
Celszeru a nagyot eltarolni (termeszetesen filekent, nem adatbazisban!), es phpval meretezni.
Talalsz neten rengeteg img resizert, vannak amik cachelest is tamogatnak (ami egyenerteku azzal, mintha tobb meretben feltoltened, csak dinamikus).
Google: php thumbnailer
Hogy miert NE csak nagy verziod legyen es css-el meretezd:
Keresooptimalizalas miatt. Hatrabb leszel sorolva ha csak feleslegesen nagy meretu kepeket bofogsz az emberek arcaba, a meretezes nem csokkenti a generalt adatforgalmat, es lassabb is lesz persze a betoltes.
Én a kicsinyített képek külön eltárolását javasolnám.
Gyorsabb oldalbetöltést eredményez, mint a nagy képek betöltése - és ez a látogatóknak kedvez.
Én is épp erre gondoltam, hogy a kis kép külön eltárolva gyorsabban töltődik.
A kis képek mindegyike megjelenik töltődéskor, míg a nagyok csak akkor, ha a "kíváncsi kurzor" fölé áll.
Kezdő webes vagyok még, ezért jól jön, ha mások is megerősítik az elgondolásomat.
Jut eszembe még egy kérdés.
Mi a legelőnyösebb képformátum , ha a betöltés sebességére is figyelemmel szeretnék lenni ?
Saját gondolatom szerint a minél kisebb helyigényű formátum és inkább a processzor dolgozzon a kicsomagolással. A JPG-k tudtommal tömörített formátumok, míg egy BMP nem.
Az alábbi fő formátumok vannak:
* PNG: kezeli az átlátszóságot, tud indexelt színpalettát, viszont veszteségmentes tömörítést alkalmaz, így nem minden esetben alkalmazható
* JPG: veszteségmentes tömörítést alkalmaz, így eléggé jól tömörít, de a magas tömörítési ráta erős minőségvesztéssel jár - fotókhoz jó (átlátszóságot, animációt nem kezel)
* GIF: animált képekhez jó, kezeli az átlátszóságot, de veszteségmentes tömörítést alkalmaz és indexelt színpalettát (maximum 256 szín)
* SVG: ha szabadon méretezhető vektorgrafikus rajzokat (például rajzolt logók, ikonok) akarsz tárolni, arra jó lehet
Senki nem állította, hogy nem megy valami....
Minkét módszer megy, csak a célszerűség volt a kérdéses.
Html-be méretezed -> nagy adatforgalom, és lassú betöltés.
Php-ban méretezed -> rendszeresen terheled a memóriát és ez eléggé megmutatmozik.
Dehát külön thumbnailt lell tárolni ez a célazerű. De elég logikus.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!