Mekkora kockázattal jár egy warez oldal működtetése?
Rengeteg noname magyar torrentoldal van. Ha csak a top2-10 legnagyobb veszed az sem ér fel a nCore statisztikájával.
Csinálhatod, de a szerver fenntartása és a reklámköltség miatt csak pénznyelő lesz amíg fel nem adod.
Nemzetközi szinten pedig a nagy publikus gyűjtőkkel sem veheted fel a versenyt semmilyen téren.
"mert a torrent legális"
Maga a torrent - mint technológia - igen, viszont:
* ha szerzői jog által védett tartalom feltöltését
* ha szoftver másolásvédelmét megkerülő eljárás megosztását
segíted vele elő (és direkt erre hozod létre a szolgáltatást), akkor megütheted a bokádat.
Ez éppen olyan, mintha lopott árut, vagy zugszeszt szállítanál a tolvajtól/zugszeszfőzőtől a vásárlóig (vagy kifejezetten mindezeket árusítanád egy kisboltban) - elősegíted a bűncselekmény létrejöttét.
"mert idehaza jogtalanul lefoglalják a hatóságok"
Nem csak idehaza:
* [link]
* [link]
és azért a "jogszerűtlensége" is kissé "kérdéses".
" Az, hogy kik milyen tartalamakat osztanak meg, már nem feltétlenül az üzemeltető felelőssége."
Az ővé is, éppen ezért kerülgetik a torrentoldalak üzemeltetői a jogi kiskapukat (külföldi hoztinggal), ezért adnak egyes oldalak "lehetőséget" az inkriminált tartalmak eltávolítására.
En is gondolkodtam egy trackeren,de pont a jogi resz miatt nem kezdtem bele.
Viszont egy tor hidden services oldal lehet nem lenne hulyeseg(.onion),csak kerdes hogy lenne-e user.
"és azért a "jogszerűtlensége" is kissé "kérdéses" "
Tudok konkrétan olyan lefoglalásos esetekről, amik valóban jogtalanul történtek még úgy 2009-2010 környékén, de idehaza persze csakis a hatóságnak lehet igaza, még akkor is ha nem. Azóta már nem nagyon történtek hazai lefoglalások, mert nincs mit..
"Az általad linkelt két oldal a Kickass és az Isohunt is teljes gőzzel működnek azóta."
Igen, más üzemeltető alatt. De attól még egyfajta bűnsegédként funkcionálnak - csak a nemzetközi jog útvesztői biztosítanak némi védelmet számukra.
Olyan ez, mintha lenne egy kisboltom, ahol a legális tevékenység mellett egyfajta "postafiókként" funkcionálnék: ahova a tolvaj (hamisító/zugfőző/...) bejöhet, elmondja nekem hogy mit lopott (hamisított/főzött/...), majd jöhet a vásárló, akinek én tudok ajánlani az őt érdeklő áruk holléte felől.
Elővehet engem is a rendőrség? Igen!
Bőrtönbe is kerülhetek? Bűnsegédként megeshet!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!