Webfejlesztésre, webdesignra miben jobb a Windows, mint a Mac?
Semennyire. Minden egyéni preferenciától függ.
Speciel én Linuxon fejlesztek. Pl. Apache config milliószor egyszerűbb.
Én is így gondolom...
A múltkor kellett nekem egy webszerver, 10 perc alatt megvolt, mert előretelepített php és apache van... Terminallal.
Nem.
„Apple, viccnek is rossz.”
A windows? Nem jobb. A linux az mar igen, de szvsz a mek tokeletes webfejlesztesre.
A windows legnagyobb baja, hogy a terminalja szornyu, a filerendszer case insensitive, nincs benne kozponti csomagkezelo, es a linuxos programok portjai eleg benak. (Pl redis szerver csak 3th party megoldassal van, az eredeti nincs) ami linuxon egy apt get install az winen merhetetlen szopas, raadasul a gitbol letoltott chmodokat is elkurja. Nyilvan winbol emulalhatsz egy masik ost, de annak mi ertelme. Ez mondjuk mar vallasi kerdes, sokal elvannak a vagranttal, en inkabb a nativ programokban, vagy a docker kontenerekben hiszek fejleszteshez.
A mek viszont korrekt, a bsd alapjaival joval,kozelebb van a szervereken futo linuxhoz, raadasul a linuxal szemben sokkal korrektebb peoframok erhetoek el ra (photoshop pl)
Webfejlesztésre a Windows kb a legalkalmatlanabb.
Lehet vele, a terminál használhatatlan, illetve a fájlrendszer hülyeségek is ott vannak, mint említették.
Linux pl ezerszer jobb, de annál például laptop esetén előjöhet, hogy az akksit nem feltétlenül fogod tudni a legjobb, legoptimálisabban kihasználni.
Példa: volt nekem is egy laptopom régen webes dolgokra pont. Windows alatt 6-7 órát lazán kihúzott. Linux alatt 3.5-4 óránál többet az istennek nem lehetett belőle kiimádkozni. (Nem nem vagyok hülye hozzá és igen, fordítottam már kernelt párszor.)
Ez volt a max.
Aztán egyszer rá szántam magam egy mac-re. Ott kapásból megvolt a 6-7 óra, a linoxok minden előnyével. Csomagkezelőnek ott van a brew, kapásból könnyen települ a legtöbb konzolos program, plusz van pár elég jó és kényelmes OSX-es cucc is. Na meg mindenhez van valami jobbfajta IDE szinte.
Kinek mi jön be, de a linux és az osx azért webes téren ráver pár kört a Windowsra.
Kivéve, ha asp.net-et vagy C#-ot és hasonlókat bűvöl az ember persze.
Saját véleményem:
- Windows Vs. Linux Vs. Mac -> egykutya.
Mindegyiken lehet mindent, max más-más programokkal.
Apple gépekkel a legnagyobb gondom, hogy túlárazottak, ahhoz hogy 2~3 évente újat vegyek.
(Kb. ennyi idő alatt amortizálódik el a kezeim közt napi 10~12 óra használattal egy gép.)
Plusz az OSX felülete, nem jött be, számomra túl csicsás.
Viszont ha Apple készülékre is szeretnél pl. alkalmazást fejleszteni, akkor rendelkezned kell vele... :-(
Linux az egyik kedvencem, de nem a grafikus dolgai miatt.
GUI felülete, grafikus programok jó pár ponton elmarad a Windows vagy OSX -től is.
Gondolok itt a kétablakos fájlkezelőkre, bár DoubleCMD sokat javult,
vagy az ablakok, programok, grafikus gyorsításának optimalizálatlanságáról, akadására.
Windows jó-jó, bár meg vannak a maga hiányosságai.
Apache szervert igaz lehet futtatni de nem az igazi.
Sokszor igen csak körülményes tud lenni megfelelő modul össze vadászása.
Viszont grafikai munkára talán a legjobb, illetve webes felületet is ezen célszerű tesztelni, nézni, mert az felhasználók 90% (aki nem mobilról, táblagépről nézi), Windows valamelyik verzióját fogja használni.
Nálam kicsit furán van megoldva az egész.
Van egy Windows alap rendszer, szövegszerkesztő, fájlkezelő...
VirtualBox -ba HostOnly és Bridge -elt hálókártyával egy linux.
(előbbi azért kell, hogy fix IP -n belső (helyi) csatlakozón elérjem, utóbbi pedig azért hogy a dinamikus IP -vel a netre feltudjon menni)
A helyi megosztásban van egy mappám, abba van www mappa meg a config fájlok...
ezt hálózati meghajtóként felcsatolom a linuxon és ebből futtatom majd az oldalakat.
elérni pedig úgy szoktam, hogy host fájlba berakom a vBox IP -jét, és oldalneve.lh
ezután [link] címen elérem. :-)
Egy előnye van, hogy minden böngészőben tudod tesztelni, a betűtípusok is azok amik a legtöbb felhasználónál lesznek, Photoshop is van, jobban látod hogy fog kinézni az oldal Windowson. Webdesignra így jobb.
Programozásra jobb a másik két rendszer.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!