Ha framework-öt használnak, akkor ez most hogy van?
Pl. www.pelda.hu/post/ez-egy-teszt-poszt így néz ki az url, de pl. a codeigniter is úgy működik, hogy controller/method/parameter
Ebből a post a controller, és a method kimarad, utána jön a paraméter, azaz a poszt linkje. De nem csak ilyen oldalon, sok helyen látom. Vagy pl. beírom .hu/about-us, ez hol lenne már egy controller? Vagy akkor tényleg minden egyes menüpontnak saját controllerje van?
Ésszerű a codeigniter (és több framework) féle url, de nem látom az urlek felépítésén.
Ha kimarad a paraméter, akkor nincs paraméter. Ez világos.
Ha nincs method, akkor van egy alapértelmezett method és az futhat.
Ha kötőjel van benne, az lehet php-ban aláhúzás.
És ha ez még nem elég, teljesen át is lehet szabni az url struktúrát.
Én Symfony-val és Laravel-lel foglalkoztam
Mind2 esetben te adod meg, hogy mi legyen az url-ben.
domain.pelda/user/20 (most mondtam valamit)
de háttérben lehet: TehenController.php fájl amiben van egy legeltetes() metódus amire be van állítva a következő
Route: user/{id} de hogy ez mire mutat rá a rendszeren belül az már a fejlesztő felelőssége vagy "Easter Egg"
De vannak olyan Frameworkök, amik szándékosan az url-ből nyerik, hogy mit kell futtatni, és azok esetén route vonalakat nem kell beállítani, mert lényegében az URL-ből nyeri, mint a te esetedben.
domain.pelda/controller/action/parameter1/parameter2/parameter3/...
Zend2 alatt azt tudom, hogy valami ilyesmi van/volt alapértelmezésben:
domain.pelda <- erre így értelmezte -> domain.pelda/index/index
Ahol IndexController-ből az indexAction-t futtatta.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!