Ha weboldalt szeretnék létrehozni, hol kezdjem el?
Vannak egyrészt azok a weboldalak, ahol ingyen (pontosabban reklámért cserébe) lehet összerakni egy saját weboldalt sok készen kínált elemből.
De ha infós irányból akarod megfogni a dolgot, akkor először is keríts egy értelmes "WYSIWYG" webszerkesztő programot (én még mindig a régi Namo kedvelője vagyok), válassz ki magadnak valami témát, és csinálj hozzá egy oldalt. Ha a program elég jó, akkor segít neked a szöveg formátumának állítgatásában, behúzásban és egyéb paragrafus-műveletekben, táblázatok beszúrásában (sok-sok dologra jó a táblázat, láthatatlan határvonalakkal), és persze képek beszúrúsával. Amíg leizzadsz ezek kiismerésében, addig ne is törődj mással, csak a formázás finomságait kóstolgasd. Egyszer, egy már elfeledett múltban a weboldalak HTML kódnyelve valójában a formázásért született, annak hordozhatóságáért volt kitalálva.
Aztán amikor egy kicsit kialakult, kezdd el összehasonlítani az oldal elemeit a weboldal forráskódjával. Látni fogod a tageket, a paraméterezési rendszert, a style argumentum használatát (amelyet később a CSS kódnyelvként fogsz megismerni), a speciális karakterek kódjait, meg mindent. A neten vannak részletes dokumentációk az egész nyelvhez.
Ha ebbe belejöttél, akkor már tudni fogsz közvetlenül a forráskódba szerkeszteni. Valójában bármilyen weboldalt 1 darab primitív szövegszerkesztővel is el lehet készíteni, csakis a forrásszöveget csiszolva. Így olyan dolgokat is elkezdesz megcsinálni, amit maga a szerkesztőprogram közvetlenül nem kínál fel. A böngészővel pedig mindig megnézheted, hogy mi az eredmény.
Ha van már egy pici honlapanyagod, akkor regisztrálj valami olyan ingyenes tárhelyszolgáltatóhoz, mint például az ATW. Ők egy reklámbannerért cserébe adnak neked egy üres helyet, amibe FTP módban azt töltesz fel, amit csak akarsz. (Fájlmegosztás kivételével.) Ha oda feltöltöd a cuccodat, akkor élesben is meg tudod nézni egy böngészővel, a netről lehívva.
Ezzel egy szint meg is van, aztán jönnek a szkriptek, meg a dinamikus tartalom, az már programozás.
Hali!
Én most vagyok végzős (tehát nem muszáj suliban tanulni, én is itthon/ismerősöktől tanultam meg).
Neked maximum a HTML/CSS (blog eseten js, php, sql) kellene elmagyarázni.
Kettő lehetőséged van: 1. időt szánsz rá és megtanulod. 2. Felteszel egy blogmotort, ahol ugyan sablon alap az egész (bár beletudsz nyúlni, vagy kinézetet módosítani egy kis css-el).
Egyébként ha ezek megvannak, keresel egy ingyenes tárhelyet (általában reklám és nem egyedi domain név. pl. oldaneve.ingyentarhely.hu). Más megoldás, hogyha nagyon komolyat szeretnél és bérelsz egyet (nem olyan vészes ár), ahol saját tárhelyed és domain neved is lesz. Tehát oldalneve.hu, vagy amit szeretnél.
Ha kell segítség szívesen segítek! :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!