Egyszínű háttérnek miért jobba az egypixeles kép, mint a szín megadása?
Gyakorta találkozom azzal, hogy a háttérnek nem egyszerűen egy színt adnak meg CSS-ben, hanem egy 1×1 pixeles képből csempézik ki.
Ez miért jó?
Itt ugyan nagyobb, de sima kép:
body {
background: url("images/body_bg.png") repeat-x scroll 0 0 #fff;
color: #515f5c;
font-family: Arial,Helvetica,sans-serif;
font-size: 12px;
line-height: 1.62em;
}
Ha egy színű, akkor színt kell megadni és nem képet.
Az a kép, amit linkeltél, nem egy színű, hanem világos szürkéből megy át fehérbe.
De az újabb böngészők már támogatják a színátmenetet is, úgyhogy azt is meg lehet adni CSS3-al.
5: Igaz, nem mértem bele Photoshopban, szabad szemmel meg nem láttam.
De a kérdésem az 1×1 pixeles háttérképre vonatkozik, csak most nem találtam ilyent.
Az 1x1-es képnek valóban nem sok értelme van, hiszen bármilyen kicsi is a kép, egy 7 byteból álló kódnál (szín hexa) biztosan nagyobb a mérete, így növeli a betöltődési időt. Emellett ha a honlaponki vannak kapcsolva a képek (akadálymentesítés, stb), akkor az a képinformáció elvész.
Egyedül akkor tudom elképzelni a létjogosultságát, ha egy régi böngészőbe tervezett weboldalon a szín áttetszőségét kell megoldani, de a régi böngésző nem támogatja az rgba kódokat vagy aopacity filtert. Ekkor egy áttetsző png megoldhatja a dolgot.
Valami kompatibilitási dologra gondoltam én is.
Újra neki kellene állnom a css tanulmányozásának.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!