Hogyan tanuljak programozni/weblapot készíteni? Haladók, profik segítségét kérném.
Szeretnék összeállítani egy autodidakta tantervet magamnak, milyen sorrendben és milyen ütemben tanuljam a weblap készítést, programozást. Úgy gondolom a rendszerezettség a legfontosabb az ilyen dolgokban, én pedig szeretném a lehető legmélyebben elsajátítani ezt a szakterületet.
Privát üzeneteket is szívesen fogadok! Előre köszönöm az építő hozzászólásokat.
Html -> Css -> Js -> Php -> MySql
Szerintem kezdheted egyszerre a HTML, CSS-t és ha már alapjai mennek vedd hozzá a JS-t. Azért így ajánlom mert gyorsabban, látványosabban haladhatsz és rendezetebben tanulod me a kódolást is. Lényeg, hogy rendszerezz:
html:
<style> (stílus)
<body> (maga a honlap)
<javascript> (funkciók, vezérlés)
Szerkezitileg renden van akkor jobb az átláthatóság.
<html>
<head>
<title>Próba</title>
</head>
<style>
[gomb]{
background-color: #eee;
color: red;
padding: 4px;
width: calc(100px - 8px);
text-align: center;
}
</style>
<body>
<div gomb >Klikk!!</div>
</body>
<script>
$gomb = document.querySelector('[gomb]');
$gomb.onclick = function(){
$gomb.style.color = "#090";
$gomb.innerHTML = "Zöld...";
}
</script>
</html>
Ezt simán illeszd be egy szövegszerkesztőbe majd mentsd ki .html kiterjesztésel ahova akarod, majd nyisd meg mondjuk Chrome-ban vagy amiben van weblapvizsgáló konzol. Ott gyakorlatilag live-ban tudod szerkeszteni a kódot.
Egy egyszerű téma van benne mindhárom kódból, ha értelmezed rájöhetsz mi mire való és onnantól már saját magad is cicomázhatod.
Csináltam egy DIV elemt "gomb" üres tag-el és ezzel azonosítom a CSS-ben és a JavaScript-ben is. Ez a DIV egy álltalános tároló
- amitnek a hátterét kicsit beszürkítettem,
- pirosra színeztem a tartalom karaktereit,
- adtam neki 4px belső margót (értsd: 4px táv mindegyik oldalon, leírható még így is: padding: 4px 4px 4px 4px; [top,right,bottom,left] vagy padding-left: 4px; és így csak baloldalt lesz 4 px hely a DIV széle és a szöveg között.),
- beállítottam a szélességét 100px-elre de mivel alapból a padding rászámol a méretre ezért levontam a két oldal margóját,
- valamint középre igazítottam a szöveget.
Beleírtam valamit, majd egy Javascript programmal
- azonosítottam a "gomb" elemet amit azonosítottam a "$gomb" változóval,
- aminek megmondtam hogy ha ráClilck-elnek akkor,
- színezze át zölder és
- írja át benne a tartalmat "Zöld..." szövegre.
Mindenk van egy parancsa ha megérted akkor csak az ismereteidet és a logikádat kell bővítened, de ez nagyon alap csak töredék.
A PHP és a többivel akkor, ha ez már megy és érted is. A neten sok cucc van amiből sokat lehet tanulni de ne arra menj rá hogy kopizod a kódokat mert nem fogod érteni. Akkor értheted meg igazán, ha kilogikázod és megírod. Persze van amit egyszerűbb másolni de próbáld minimalizálni ezt a módit.
Én hasonlóan szerkesztek.
Sok sikert a tanuláshoz! ;)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!