A www.xy.hu és az xy.hu nem ugyanaz?
Nos, készítettem egy html weboldalt. Még elég kezdő vagyok ezen a téren, na de a lényeg az hogy kész volt az xy nevű weboldalam. Úgydöntöttem megváltoztatom a tartalmát.
Ha beírtam a böngészőbe, hogy xy.hu, már a megváltoztatott formát láttam, viszont ha azt írtam be hogy www.xy.hu, akkor a régit.
Nem egyszer történt meg ez velem.
Még régebben vettem egy domain nevet, és hozzá"kötöttem" egy másik tárhelyhez. Tökéletesen megtörtént. Beírom www.xy.hu, megjelenik a tárhelyre feltöltött tartalom. Azonban csak ha xy.hu - t írok, az jelenig meg hogy "Még nem lett kozzákötve tárhelyhez" v. hasonló volt.
Hogy működik ez?
A tárhelynek van egy ip címe: A.B.C.D
A domainnek meg egy zónája, amely így néz ki:
domain.TLD (Top Level Domain, pl. HU)
a domain a gyökér, amelyhez hozzárendeled az IP címet
a domain alatt pontokkal elválasztva jönnek a szintek, amelyekhez szintén hozzárendelhetsz ip címet, de itt már különböző szabályok is alkalmazhatóak.
a www.domain.TLD -ben a www is egy szint, amelyhez más ip cím is tartozhat.
lehet definiálni wildcardot, pl. *.domain.TLD, és ehhez is lehet rendelni ip címet, ez esetben minden gyökér alatti aldomain ugyanarra az ip-re fog mutatni.
Tárhelynél meg ugyanez a szisztéma a parkoltatással. Először beparkoltatják a domain.TLD-t, majd valamelyik aldomaint is, általában a www.domain.TLD -t.
Értelmesebb esetben a *.domain.TLD -t, így az összes aldomain menni fog.
Szerintem a #4 válaszban a megfejtés.
A böngésződ eltárolta a gyorsítótárban az utoljára megnyitott oldalt. Amíg az frissítésre nem kerül, hiába változtattad meg a tárhelyen lévő dolgokat, a böngésző az utoljára eltároltat jeleníti meg. Böngészőnként (és annak beállításaitól függően) változó, hogy ez mennyi idő múlva történik meg.
Megoldás lehet a manuális gyorsítótár ürítés a saját gépen, de a látogatótól ezt nem lehet elvárni. Az oldal fejlécében be kell állítani a lejárati időt (igény szerint), ami utasítja a látogató böngészőjét az oldal frissítésére (újra letöltésére), ha gyakran változtatsz tartalmat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!