Weboldalam felfuttatását érdemes úgy kezdeni, hogy kiküldök egy hírlevelet egy általam felépített adatbázis email címeire?
Pl. termékeimet horgászboltoknak szeretném értékesíteni. Neten összeollózgatom a fellelhető horgászboltok elérhetőségeiből az email címeiket, és ezekre kiküldök egy levelet a termékemről, cégem bemutatásáról.
Érdemes időt áldoznom az email lista felépítésére? Szabályos így? Ha kiküldöm egyszerre 1000 címre a levelem, nem fog egyenesen a spamek között landolni? Ha igen, hogyan akadályozhatom ezt meg?
Természetesen ez is meglesz, csak így célirányosabban elérhetem a leendő vásárlóimat.
Csak nem tudom, hogy mehet-e így:)
"Ha kiküldöm egyszerre 1000 címre a levelem, nem fog egyenesen a spamek között landolni?"
Ez küldés módjától is függ, illetve a tartalmától.
NE küldj magán célú email címekre külön belegyezés nélkül, mert azt erősen büntetik, akár fél millás büntetést is kaphatsz.
Mint mondtam, boltok elérhetőségeiből írnám ki az email címeket, tehát elvileg nem magáncélú, hanem üzleti email címekre megy. (bár találkoztam a kapcsolat fül alatt pelda.bela(kukac)freem... típusú címmel is)
Akkor így nyugodtan kiküldhetem?
Ha a weboldalon kapcsolati mail címként szerepel (akár kiss.bela@mail.hu címen is), közvetlen üzleti célú megkereséssel lehet küldeni neki levelet.
DE! biztosítani kell a leiratkozás lehetőségét, és ha kéri többet nem küldhetsz számára levelet.
Viszont magán felhasználású email címre, ami pl. egy fórumon megjelenhet mint kapcsolat levél. (mert olyan hülék a fejlesztők), akkor arra már nem küldhetsz.
Értem, köszi! Csak a saját weboldalukról szedném össze a címeket, amit a kapcsolat/elérhetőség fül alatt találok.
Beteszem a leiratkozást is, bár azt kicsit furcsának találom, mivel valójában sosem iratkoztak fel..
2. hozzászóló említette, hogy hírlevélküldővel menjen ki az email. Tudnátok ajánlani valami jót?
"Ha a weboldalon kapcsolati mail címként szerepel (akár kiss.bela@mail.hu címen is), közvetlen üzleti célú megkereséssel lehet küldeni neki levelet."
Lehet küldeni, - lopni is lehet - de ne csodálkozz ha az adatvédelemmel foglalkozó hivatal(-)ok (van 2) eljárást indít ellened.
- A kiss.bela@mail.hu levelezési cím a Kiss Béla természetes személyhez kapcsolódik.
Valamint az info@domain.hu címre sem feltétlenül egészséges küldeni. Mert az adatvédelmi biztos állást foglalt - miszerint:
- Amennyiben az oldal a regisztráláskor magán felhasználású státuszt kapott.
- Vagy éppen vállalkozás, DE pl. egyéni vállalkozó a tulajdonos. Akinek a munkájához szükséges (itt a biztos nekem említette az orvos, ügyvéd stb. esetét - válasz levelében) ezeknek abban az esetben SEM küldhetsz kéretlen levelet, ha info@hazi-orvos.hu a cím felépítése!
"DE! biztosítani kell a leiratkozás lehetőségét, és ha kéri többet nem küldhetsz számára levelet."
Meg kérheti e-mailban is hogy töröld az adatbázisból vagy jelöld meg, honnét jutottál az adataihoz... Miket tárolsz róla...
Ráadásul lassan minden levelező rendszert lehet tanítani - hogy melyik levél spam. És az esetleges kapcsolódó "nyilvántartó rendszer" egy nem ismert mennyiség után egy rövidebb vagy hosszabb időre egyszerűen blokkolja ezeket a leveleket. (Bár helyesebb lenne azt írnom - hogy az arról a szerverről érkező leveleket)
Így osztott tárhelyen sikerül több száz másik weblap tulajdonosát is rendesen ágyékközt rúgni.
Hogy velem is mi baja lehet a citromail.hu és az audi.hu levelező szerverének hogy eldobja a rendelés visszaigazoló leveleket?! Azzal a felkiáltással hogy a szerver IP-je spam listán van...
#8, az hogy ki természetes személy és ki nem, elég képlékeny ilyen esetben, mert ha pl. céges weboldalon, vagy cégadatbázisba kapcsolat tartóként szerepel, mint céges levelezési cím, így már nem feltétlen tekinthető természetes személyhez tartozó email cím.
2013 áprilisában (mikor utoljára foglalkoztam a jogi részének átnyálazásával mert épp változott), akkor még nem volt konkretizálva, csak a feltételezhetőség hogy céges, illetve rögzíteni kell, hogy honnan is van.
Azért mondtam hogy képlékeny, mert volt hogy közel 10 éves email címre küldtünk levelet. (ez volt megadva egy kapcsolattartói címnek)
De az évek elteltével az eredeti címzett megszűnt, és új címzett kapta meg, aki már magán személy.
Így ő jogosan panaszkodhatott, hogy emailt kapott hol ott ő nem kérte, de ellenben email címe számtalan helyen szerepelt egy BT kapcsolat tartó címeként...
(végül kérte a szolgáltatóját a levelezési címének megváltoztatására)
vannak különböző hírlevél küldő szoftverek, webes szolgáltatások...
DE ahogy előttem író is mondta, ha osztott tárhelyről küldőd, és leveleid miatt SPAM listára kerül a szerver, akkor akár kártérítést is kérhetnek az osztott tárhelyen lévő weboldal tulajdonosok, a kieset forgalom után, mely kimutatható, a korábbi forgalom alapján.
Viszont 1000 mail címre levél küldés még nem feltétlen jelent SPAM listára kerülést.
Jóval többet szoktak kiküldeni, és intenzíven.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!