Miért használnak ennyire sokan Wordpress-t?
Szerintem rettentő szar szegény.
1. Lassú. NAGYON lassú. Még gyors szervereken is végtelenségig tart, mire az admin felület betölt, és a honlap is idegesítően lassú, még cache pluginok használatával is
2. Régen jól SEO-zható volt, viszont a Google most már nagyon hangsúlyosan figyelembe veszi a sebességet, ennek köszönhetően a Wordpress alapú oldalak a többi weboldalhoz képest hátrányban indulnak
3. A témákat lehet szerkeszteni az admin felületen, ami egy rettentő rossz gyakorlat
4. Az admin felület használhatatlan, átláthatatlan, és nincsenek benne expert feature-ök, vagyis teljesen fapados az egész.
5. Csúnya HTML kódot generál a felület, és egyébként is használhatatlan a szerkesztőfelülete.
6. Az ingyenes és fizetős témák 60-70%-a nettó használhatatlan, órákon, napokon át kell bütykölnöd a bugos CSS, PHP és HTML fájlokat, hogy normális, átlátható layout-okat tudj készíteni.
7. Lényegében blogra van kitalálva - amire a koncepciója egyébként tökéletes, sőt, még túl is van tervezve. Viszont a komplex weboldalak is valamiért a Wordpresshez ragaszkodnak. Isten tudja miért, mert nem arra való.
8. Csúnya az adatbázis szerkezet. Miért? Mert szinte mindent egy táblába dobál. Ennyire erővel, minek SQL adatbázis? Miért nem lehet a postokat, pageeket, eventeket, stb. külön táblára bontani?
9. A plugin rendszer béna. Gyakorlatilag a legegyszerűbb oldalt sem tudod úgy összeállítani, hogy ne legyenek inkompatibilis pluginjaid.
10. Valamiért mindig arra akarnak rávenni, hogy Wordpressben dolgozz. Mert hogy az ugye milyen gyors, olcsó és egyszerű... Aztán mondjuk megcsinálsz egy honlapot, ahol egy plugin vagy a téma mondjuk a honlap aljára tesz egy térképet. Mondja az ügyfél, hogy ez nagyon király, de nem lehetne az oldal tetején? És igen! Persze, hogy nem lehet. Az egyetlen megoldás, hogy kézzel átírod a plugin vagy a téma forráskódját, ami rettentő nagy baromság, a frissítések miatt.
"HA VPS-ed vagy saját szervered van.
De egy átlagos webtárhelyen te nem fogsz SSH hozzáférést kapni, szóval a git-től lehúzás vagy online szerkesztés itt borult meg."
Nekem se saját szerverem, se VPS-em nincs, mégis van SSH hozzáférésem és a szerver is elég gyors. Egyszerűen csak jól vannak konfigurálva a jogosultságok, így simán megadják az SSH hozzáférést. Akár még programokat is telepíthetek, tetszőleges natív fájlt futtathatok, stb. Nem VPS, csak egy szimpla több useres megosztott linux szerver.
De egyébként nem bukott meg, mert a git van annyira használható, hogy simán csinálhatsz egy scriptet, ami egy lokális repót(ami a szerver oldali tartalmat tükrözi), simán szinkronizálhatsz FTP-n keresztül is, akár automatizáltan minden pulloláskor. Szóval ez még nem lehetetlenít el.
De szerintem olyan tárhelyen, ahol csak FTP hozzáférésed van, inkább statikus oldalakat érdemes csinálni. A legtöbb business oldalnak amúgy is elég egy statikus honlap. Tetszőleges CMS-t használsz saját gépen, és egy automatizált deployment script-el (wget segítségével) statikussá alakítod a teljes oldalt és felszinkronizálod ftp-re, és kész. Nem kell vele 10 percet szenvedni ráadásul, mire felfrissíted, mert pár másodperc az egész, és a scriptet más projektnél is újra tudod használni később.
Amúgy ha már SQLi, pont tegnap előtt nézegettem egy új weboldalt. (Itt nem messze nyílt egy étterem és csináltattak egy oldalt, ahol rendelni lehet tőlük online is.)
Teljesen egyedi rendszer.
Az oldal készítője 2, az informatikában 10+ év tapasztalattal rendelkező fejlesztő volt.
Nem telt bele 2 percbe és 5-6 SQLi sérülékenységet találtam az oldalon, kb 30 perc múlva pedig a teljes adatbázishoz hozzáfértem és azt olvastam ki amit akartam.
Mind ezt ismétlem elvileg "hozzáértő" emberek csinálták, de fogtam a fejemet, hogy miket műveltek...
Írtam egy összefoglalót, szóltam a tulajnak. Megköszönték és mondták, hogy garanciális az oldal, szóval továbbítják a dolgot a készítőknek. (+ Azóta ettem náluk egyet ingyen.)
A történetben plusz szépség még a cleartextben tárolt jelszavak voltak. Ezt legalább egy WP-vel el lehetett volna kerülni, de így a teljes adatbázishoz, minden jelszóhoz hozzáfértem. (Ami miatt, figyelembe véve az átlag felhasználók jelszó használati módszereit, a többségüknek MINDENÉHEZ hozzáfértem volna.)
Kérdező, a webes tárhelyek bő 80-90% olyan, hogy csak FTP-t ad és elég sok, nagyobb, dinamikus oldal is használ ilyeneket.
Persze, a GIT-el lehet ilyen hookokat csinálni, de azért ez sokszor fölöslegesen sok plusz munka. (Sőt, ha 1 fejlesztő van és tényleg pár napos a munka, akkor maga a git is tök fölösleges hozzá.)
De amúgy ennyi erővel magát a PHP-t se használjuk, mert egy alapjaiban eltolt, rossz nyelv. :)
"De amúgy ennyi erővel magát a PHP-t se használjuk, mert egy alapjaiban eltolt, rossz nyelv. :)
"
Az is :) Olyan embernek még a kérdését se hidd el, aki azt mondja, hogy a PHP egy jó nyelv :D
"Rég olvastam akkora baromságot, hogy a wp a hobbioldalaknak van:)"
Én is, mert sokkal jobb alternatívái vannak hobbioldalak számára. Olyanok, amik sokkal könnyeben kezelhetők, és jobb eredményt adnak.
Na de itt is akkor nem csak a Wordpress a gond.
Sz*rból nem lehet várat építeni. :)
"Olyanok, amik sokkal könnyeben kezelhetők, és jobb eredményt adnak."
Itt most mire gondolsz azon kívül, hogy az ember natív PHP-val, esetleg 1-2 frameworkkel dolgozik?
Mert a Joomla, Drupla és társai egyáltalán nem jobbak, sőt. :)
"Itt most mire gondolsz azon kívül, hogy az ember natív PHP-val, esetleg 1-2 frameworkkel dolgozik?
Mert a Joomla, Drupla és társai egyáltalán nem jobbak, sőt. :)"
Fenét. Online szolgáltatásokra gondolok, ahol egyszerűen beregisztrálsz, kiválasztod hogy nézzen ki az oldalad és pakolhatod fel a tartalmat. Hobbi oldalnak fölösleges 1-2 napot szívni egy WP oldal összegányolásával, mert nem lesz jobb az eredmény.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!