Kezdőoldal » Számítástechnika » Weblapkészítés » Miért használnak ennyire...

Miért használnak ennyire sokan Wordpress-t?

Figyelt kérdés

Szerintem rettentő szar szegény.

1. Lassú. NAGYON lassú. Még gyors szervereken is végtelenségig tart, mire az admin felület betölt, és a honlap is idegesítően lassú, még cache pluginok használatával is

2. Régen jól SEO-zható volt, viszont a Google most már nagyon hangsúlyosan figyelembe veszi a sebességet, ennek köszönhetően a Wordpress alapú oldalak a többi weboldalhoz képest hátrányban indulnak

3. A témákat lehet szerkeszteni az admin felületen, ami egy rettentő rossz gyakorlat

4. Az admin felület használhatatlan, átláthatatlan, és nincsenek benne expert feature-ök, vagyis teljesen fapados az egész.

5. Csúnya HTML kódot generál a felület, és egyébként is használhatatlan a szerkesztőfelülete.

6. Az ingyenes és fizetős témák 60-70%-a nettó használhatatlan, órákon, napokon át kell bütykölnöd a bugos CSS, PHP és HTML fájlokat, hogy normális, átlátható layout-okat tudj készíteni.

7. Lényegében blogra van kitalálva - amire a koncepciója egyébként tökéletes, sőt, még túl is van tervezve. Viszont a komplex weboldalak is valamiért a Wordpresshez ragaszkodnak. Isten tudja miért, mert nem arra való.

8. Csúnya az adatbázis szerkezet. Miért? Mert szinte mindent egy táblába dobál. Ennyire erővel, minek SQL adatbázis? Miért nem lehet a postokat, pageeket, eventeket, stb. külön táblára bontani?

9. A plugin rendszer béna. Gyakorlatilag a legegyszerűbb oldalt sem tudod úgy összeállítani, hogy ne legyenek inkompatibilis pluginjaid.

10. Valamiért mindig arra akarnak rávenni, hogy Wordpressben dolgozz. Mert hogy az ugye milyen gyors, olcsó és egyszerű... Aztán mondjuk megcsinálsz egy honlapot, ahol egy plugin vagy a téma mondjuk a honlap aljára tesz egy térképet. Mondja az ügyfél, hogy ez nagyon király, de nem lehetne az oldal tetején? És igen! Persze, hogy nem lehet. Az egyetlen megoldás, hogy kézzel átírod a plugin vagy a téma forráskódját, ami rettentő nagy baromság, a frissítések miatt.

2013. dec. 22. 01:35
1 2 3 4
 1/34 Német_Tibor ***** válasza:

1. Nem feltétlen kell lassúnak lennie. Lehet, hogy csak rossz tárhelyszolgáltatónál vagy.

Ha statisztika modul fut, akkor azt lődd ki, mert az eszi ez erőforrást.

2.Most is SEOzható. Többi az első pontban.

3. A wordpress angy előnye, hogy a kevésbé képzett felhasználók és viszonylag jól el tudnak boldogulni vele. Ezért van az, hogy az adminon keresztül tudják szerkeszteni a templatet, hiszen nem mindenki érthet a CSS-hez.

4. Kiegészítőket tudsz telepíteni.

5. Akkor miért a wordpresst használod?

6. Elég sok minőségi templatet is találni hozzá, nyilván ezek drágábbak is. Illetve adott a kérdés, hogy mennyi idő alatt szeretnél egy oldalt összerakni? 2 óra? AZ valószínű olyan is lesz. Ha nem lenne a wordpressz, akkor min. egy hétig csinálnád az oldalt, így meg ahogy írtad, csak néhány nap.

10. Rá nem kényszerít senki, csinálhatsz egy saját, statikus oldalt is, amit úgy alakítasz ki, ahogy szeretnél.

Tényleg nem értelek, mert ha ennyire nem tetszik egy CMS-, miért nem próbálsz ki másikat?

Tény, hogy lehet hátránya egy rendszernek, de nem hiába a wordpress az egyik legnépszerűbb tartalomkezelő.

2013. dec. 22. 09:09
 2/34 A kérdező kommentje:

Nem én akarok Wordpress-t használni, hanem az ügyfelek nem hiszik el, hogy attól nem lesz gyorsabb a munka - pedig nem lesz.

Sok esetben nem elvárás, hogy bárki tudja szerkeszteni, ráadásul a felület használata igaz, hogy kézenfekvő, de nem is nagyon tud semmit, a szerkesztési munka egyszerű, de nagyon-nagyon lassú rajta.

A lassúság nyilván függ a tárhelyszolgáltatótól is. Amikor csak tehetem, nagyon-nagyon gyors tárhelyszolgáltatót használok, de még azokon is lassú a Wordpress, amin más oldal süvít. Nyilván ha mindent kioptimalizál az ember, akkor nem lesz nagyon-nagyon lassú, de még akkor is sokkal lassabb lesz, mint amilyen lehetne. (Hiszen technikailag a legtöbb esetben statikus oldalakat kell kiszolgálni...)

És szerintem a Wordpress abszolút blogokra van kitalálva. Semmi másra.

Egyébként az én olvasatomban a SEO nem azt jelenti, hogy egy csomó haszontalan tartalmat legenerálunk automatikusan. Egy bizonyos része csak bullshit, a SEO-n nem javít, csak lassítja az oldalt.

Statikus oldallal én sokkal gyorsabban tudok dolgozni, nyilván egy WP expert tud WP-vel is gyorsan dolgozni, csak mi végre? Miért pont a Wordpress-el?

És igen, pont az a kérdés: Miért ennyire népszerű a Wordpress?! Hiszen a fejlesztői sem erre találták ki.

2013. dec. 22. 11:08
 3/34 anonim ***** válasza:

A Wordpress bolgokra VOLT kitalálva, de mára már bármire használható és ezért is terjedt el ennyire.

Egy elég erős és átgondolt alapkészletet ad, aminek révén igen könnyen és gyorsan lehet rá templatet és plugint írni, ez pedig igencsak előnyös.

9. Hát nem tudom, nekem még nem sikerült ilyet csinálni, pedig dolgoztam eleget vele. Ha ésszel használod, akkor megy.

8. Nem kell nagyon az adatbázisban turkálnod, ha WP-vel dolgozol, szóval ez nem lehet nagyon indok. Plusz egy ilyen szinten dinamikus rendszernél nem túl könnyű az adatbázist megoldani.

3. Vagy épp nagyon jó! Nem ott kell fejleszteni, de az esetleges karbantartásokat és apróbb módosításokat is ott meg tudod csinálni, nem kell folyton az FTP-hez nyulkálni, ami előnyös.

4. Átlátható az, csak akarni kell... Ha jobban megnézed igencsak logikus sémát követ.

A lassúság pedig relatív dolog, a pluginektől és a szervertől függ leginkább. Nem lassabb, mint bármilyen más keretrendszer.

2013. dec. 22. 12:26
 4/34 anonim ***** válasza:

Dolgoztam már Joomla-val és Drupal-al is, azért a Wordpress ezekhez képest sokkal inkább kezelhető és áttekinthető.

A natív php-s saját rendszer pedig jelentősen lassabban készül el és az emberek nagy részének nem is engedném meg, hogy nekiálljon gányolni.

Sokan hiszik azt, hogy értenek hozzá, holott nem. A legtöbb esetben rengeteg biztonsági rést hagynak, ahol csak az nem jár be az oldalukra aki nem akar.

A WP ilyen szempontból is nyerőbb, mivel a alapból több szem nézi át és jönnek hozzá a frissítések.

(A fejlesztési időt akkor bele sem vettem már. Azért egy komolyabb oldalt, admin felülettel nem csinálsz meg simán 1-2 nap alatt, ahogy mondjuk WP-vel sikerül. Inkább 1-2 hét kell hozzá minimum, de inkább még több, ha jó munkát akarsz végezni.)

2013. dec. 22. 12:33
 5/34 anonim ***** válasza:
79%

Akik nem tudnak maguknak összetenni egy tisztességes oldalt, azok használják ezeket az előre elkészített megoldásokat - szerintem.

Természetes hogy lassú, hiszen rengeteg igényt lefed úgymond, amit amúgy nem is használna az ember egy sima weblapnál.

A CMS rendszerek nem az erős SEO-ról szolnak. Bár igyekeznek, de nem feltétlen olyan a felépítésük, rossz - a robotok számára nehezen átlátható - HTML kódot generálnak.

A témaszerkesztés az admin felületen énszerintem nagyon jó gondolat, az admin felülettel különösebb problémám nincsen.

Egy WP-t használó felhasználónak nem sok köze van az adatbázishoz, így nemérdekes a felépítése. Megvan az oka, hogy 100 igénynek miért nem csinálnak 100 táblát. Bár szerintem is lehetne strukturáltabb, állítólag a sebességen nem oszt nem szoroz.

A plugin rendszerével sincs semmi gondom. Szerintem jól kivan találva, az alap elmélet. De igen, nyilván vannak használhatatlan, vagy nehezen összetehető pluginok, sőt amikor többel dolgozik az ember, rengeteg hajlandó összeakadni.

Lényeg a lényeg, hogy ingyenes - még ha vannak fizetős részek is -, ingyen használható, ajándék lónak meg ne nézd a fogát alapon működik szerintem:D

Ha jó munkát akarsz meg csináld magad:)

2013. dec. 22. 12:51
 6/34 A kérdező kommentje:

"3. Vagy épp nagyon jó! Nem ott kell fejleszteni, de az esetleges karbantartásokat és apróbb módosításokat is ott meg tudod csinálni, nem kell folyton az FTP-hez nyulkálni, ami előnyös. "

Ez nagyon nagy butaság mert:

- belebütykölsz egy olyan kódba, amit nem írtál - egy későbbi frissítés miatt pedig merge-elni kell a kódodat. Rengeteg felesleges munkát szakasztottál a saját nyakadba

- ha a téma kódját is te írtad, akkor is sokkal-sokkal egyszerűbb egy jól használható text editorban (pl. vim), megírni a kódot, bepusholni a megfelelő git repoba, a szerveren pedig pull-olni és kész. Ezzel megmenekülnél attól, hogy fenntarthatatlanná váljon a kódod. Ha pedig csak egy adott weboldalon kell a kódot változtatni: erre találták ki a branch-eket. Ha a fő branchen lényeges változtatások történtek, szépen bemergeled őket a weboldalak külön branch-eibe.

2013. dec. 22. 13:11
 7/34 A kérdező kommentje:
A legtöbb Wordpress plugin is hemzseg a bug-októl és a biztonsági résektől. Vannak olyan pluginok is, amit rengeteg helyen használnak, de ha beleolvasol a kódba, bődületes baromságok vannak, tele van buggal, nem hatékony kóddal, stb.
2013. dec. 22. 13:12
 8/34 anonim ***** válasza:
46%

"Akik nem tudnak maguknak összetenni egy tisztességes oldalt, azok használják ezeket az előre elkészített megoldásokat - szerintem."

Vagy akiknek rövid határidővel kell jól kiegészíthető moduláris oldalt készíteniük, vagy ahol sok a változó ügyfél igén, esetleg kell külön, mindent módosító admin felület. (Szintén rövid határidővel.)

"akkor is sokkal-sokkal egyszerűbb egy jól használható text editorban (pl. vim), megírni a kódot, bepusholni a megfelelő git repoba, a szerveren pedig pull-olni és kész"

HA VPS-ed vagy saját szervered van.

De egy átlagos webtárhelyen te nem fogsz SSH hozzáférést kapni, szóval a git-től lehúzás vagy online szerkesztés itt borult meg.

2013. dec. 22. 13:21
 9/34 anonim ***** válasza:
77%

WP azoknak való aki hobbi oldalt készít.

könnyedén tud ingyenes pluginokból össze hozni egy viszonylag pofás kis oldalt.

DE nem való üzleti célra, egyszerűen 3. féltől származó publikált forrású esetleg kiskaput rejtő pluginokra nem lehet alapozni.

Igen a WP önmagában jó, de semmit nem tud.

A pluginoktól lesz használható, és sebezhető.

Ezért is fogom a fejem mikor egy fél milliót elkérnek egy WP -ben össze klikkelt oldalért. (nem egyszer láttam ilyent)

Majd mikor megkérnek teszteljem, pár másod perc alatt találok vagy tucatnyi támadási felületet, aminek egy részével akár az oldal törlését is elérhetném.

Tipikus hibák, külső fájlkezelők admin felületre történő beépítése.

GET/POST adatban küldött futtatható script SQL esetleg csak BASE64 -el lekódolva, és a kedvencem ami PHP5.4 -es szerveren futó WP oldalak több mint fele támadható: SQL injection.

Szóval önmagában a WP nem rossz, csak a felhasználás módja teszi azzá, sebezhetővé, lassúvá...

2013. dec. 22. 13:26
 10/34 anonim ***** válasza:

"a kedvencem ami PHP5.4 -es szerveren futó WP oldalak több mint fele támadható: SQL injection"

Nem a WP sajátsága, hanem a weboldalak több, mint 90%-áé.

Évek óta az SQLi a legelterjedtebb sérülékenység.

Gáz, hogy ha marad ilyen a WP-ben, de a Core-t elég jól karbantartják és azért a pluginekben sem mindben jellemző.

Meg kell válogatni, hogy mit használ az ember.

Egy WP-s oldal is lehet önmagában drága amúgy, ha a sablon egyedi és még ki tudja hány saját plugint kell írni alá. Ezzel is van munka. (Plusz ilyen esetben mondjuk az ember jobban oda tud figyelni a biztonságra.)

Sz*r fejlesztők pedig vannak. Sajnos hígul a szakma, az egyes intézmények ontják magukból az OKJ-s webtákereket, akik azt hiszik magukról, hogy értenek a dolgokhoz.

(Ez szintén nem a WP számlájára írható.)

2013. dec. 22. 13:34
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!