Lány vagyok és Informatikai Szakközép iskolába járok. Tudnátok nekem pár ötletet adni, hogy milyen szakmában kéne továbbtanulnom, az informatikán belül? Esetleg tapasztalatot is írhatnátok, ha valaki már benne van a szakmában.
Ha a matek nem megy, akkor a proginf is bukta, sõt...
Esetleg valami webfejlesztõ szak..
Szia!
A Debreceni Egyetem elsőéves programtervező informatikus hallgatója vagyok. 96%-os középszintű informatika, valamint 61%-os középszintű matematika érettségivel kerültem be. Nekem sem volt a matek az erősségem, viszont 12 éves korom óta programozok.
Mikor felvételiztem, azt hittem, azt fogom tanulni, amit szeretek. Aha, persze... Mint később kiderült, inkább matematikusnak tanítanak, mintsem informatikusnak. Arra is rájöttem, hogy nulla tudással nem szabad odaállítani, mert nagy bajban lesz az ember (matekból főleg, én beleestem ebbe a hibába). Első félévben meg fogják ismertetni a HLA (High-Level Assembly) nyelvet, és kapsz egy kis bevezetést a C nyelvből, valamint a XML-CSS-XSL-DTD kombót. Azonban ott lesz a kalkulus 1, bevezetés az informatika logikai alapjaiba (matematikai logika) és a diszkrét matematika 1. Az első kettőt sajnos sikerült is elbuknom, utóbbi 3-as lett. Második félévben a legkeményebb tárgyaid szintén nem az infós tárgyak lesznek. Azt hallottam, a kalkulus 2 és a valószínűségszámítás és statisztika tárgyak kegyetlenek. Viszont bejön egy érdekesség, a Magas szintű programozási nyelvek 1 (továbbiakban: prog1), ami elmélyíti az első félévben megszerzett C programozási ismereteket, kivéve, ha Bátfainál veszed fel, mert ő a C-t lerendezi két óra alatt, és jöhet a C++ és az OOP (azt hallottam, ő nem magyaráz semmit, csak csináld meg, amit kiad). Harmadik félévben, ha sikerült a prog1, mehetsz Magas szintű programozási nyelvek 2-re. Itt már mindenképp az OOP lesz a fő téma, Java-t, esetleg C#-pot fogsz tanulni.
Amit hallottam, hogy kemény tárgyak még a mesterséges intelligencia és a számítógépes grafika.
Jó, ha tudod, hogy a HTML-XML tárgyon, ami 2 kredites, minden tárgyunk 5 kredites. Ráadásul, ha egy tárgyat elbuksz, ki kell fizetni az elbukott krediteket (természetesen jóvá nem írják), ez az előző félévben 1500 Ft / kredit volt. Vegyük például az én esetemet. Elbuktam két ötkredites tárgyat, 10*1500 = 15.000 Ft-ot kellett kifizetnem. Felső korlát azonban van, 18.000 Ft. Ennél többet nem fognak "behajtani" rajtad. További szabály, hogy egy évben 30 kreditet legalább szerezned kell. Ha ez nem sikerül, fennáll az esélye, hogy átkerülsz fizetősre.
Ha érdekel, miket tanulunk, lépj fel a de-pti.tk oldalra. Ott minden tananyag elérhető a tantárggyal kapcsolatban, még minta ZH-k is vannak. Szívesen elküldöm a prog1-es számonkéréseket is.
És ha lehet egy javaslatom: Ha webes területen szeretnél elhelyezkedni, már most ess neki tanulmányozni a jQuery-t, esetleg az ExtJS-t, valamint még egy PHP-s keretrendszert (Zend, Symfony, Yii, CakePHP stb.)
Jelenleg a Webiris Kft.-nél vagyok PHP programozó. Ha érdekel, milyen egy állásinterjú, vagy bármire kíváncsi vagy az álláslehetőségeket illetően, írj! A Debreceni Egyetemre minden félévben jönnek gyakornokokat toborozni, tehát álláslehetőség van.
19/F
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!