Használnátok vásárlói fekete listát webáruházak számára, ami a felelőtlen vásárlókat gyűjtené össze?
webáruházat üzemeltetek, számtalan megrendelő van aki utánvéttel rendel, és mikor megérkezik a csomag kibontás nélkül elutasítja az átvételt, és a terméket visszaküldi. Nincs rá pénze vagy csak egyszerűen tesztelte a webshopot, vagy csak meggondolta magát.
Ezzel persze kárt okozva a webáruház üzemeltetőjének, hisz ilyenkor a szállítást neki kell kifizetni. Nem beszélve egyéb veszteségekről is, de ezt most nem részletezem.
Ha lenne egy weboldal, ahol fel lennének tüntetve ezek a vásárlók, pl. név és iránytószám. Utca nem kell mert gondolom személyiségi jogokat sértene, akkor használná ezt valaki, ha csomagot szeretne kiküldeni? Ezzel talán más webáruházak vesztességét is lehetne csökkenteni.
Belép rászűr a névre, ha fekete listán van, nem küldi ki a terméket. Vagy leellenőrzi telefonon. De volt már olyan aki azt mondta kell aztán ugyanúgy nem vette át.
Ez milyen ötlet?
#19 Igen, de ők abba belemennek, legalább is kell lennie egy ÁSZF -nek, amit nem olvasnak el, mert elfogadják akár mis is van benne hogy az iPhon 6 -ot megnyerjék. ;-)
Abba beleírhatod, hogy "Hozzá járulok kiskutyám szervi donorként való felhasználáshoz." és kedves user elfogadja.
Ezt csak úgy lehetne megoldani, hogy ha maguk a webáruházak kiharcolnák, hogy nincs utánvétel!
Ez az utánvétes dolog Magyarországon elterjedt csak leginkább, mindenhol paypal-el fizetnek és társaival, sőt nincs is ilyen szolgáltatás a postán, hogy utánvét, mert nincs rá kereslet meg elavult! Magyarország is eljut majd idáig szerintem 3-5év múlva! Csak az embereknek rá kell jönniük, hogy az online fizetés biztonságos (tapasztalat az is, hogy félnek az magyar emberek az online fizetéstől, a magyarok jobban bezárkózottak minden téren, félnek az új dolgoktól, pedig ez butaság)! Például a paypalen van vevő védelem, és hálaistennek eladó védelem is és korrektek, ha probléma merül fel (tapasztalat)! Na meg a másik, hogy magyar nyelven nem igen elérhetőek, bár már részben elérhető, ezért is volt illetve van az idegenkedés még ettől! Ami meg most is van magyar nyelven (direkt nem írom ki a nevét), azok inkább hátráltatták az online fizetés terjedését a megbízhatatlanságukkal és a drágaságukkal (nem is nagyon terjedt el, bár már úgy néz ki kezdenek fejlődni, de évekkel le vannak maradva)!
Tehát a lényeg, pár éven belül megoldódik ez a probléma szerintem! :)
Előző voltam!
Viszont eszembe jutott valami! Mégpedig a vatera!
Ugyebár ott úgy van, ha nem fizeted ki a tartozásodat, akkor átadják az adataidat egy harmadik félnek (egy behajtó cégnek)!
Akkor ugyanezt meg lehetne oldani ebben az esetben is, nem de? Csak itt a fekete listás weboldalnak lenne átadva a vásárló adatai! Ha ez törvénybe ütközik, akkor erősen a vatera is törvényt sért!
A csalók ellenőrzése elég komoly feladat nagy rendszerekben is. Nehéz megmondani hogy mi alapján tekinthetünk egy embert ugyanannak. Mivel egy webáruház nem kérhet be egyedi azonosítókat.(Pl. születési hely + idő + anyja neve, személyigazolvány száma, személyi száma, stb)
Név és cím alapján lehetne csak szűrni mivel a telefonszámok cserélhetőek és pont az ilyen link alakok cserélgetik, ha valaki megkapja tőlük a számot (mert pl. a szolgáltató fél éven belül újra eladja) akkor az szívja meg aki ártatlanul vett egy számot.
Én mindenképp kikérnék egy állásfoglalást az adatvédelmi biztostól aki nyilván elmondja miért nem lehet. Mivel a személyes adatot még akkor is tilos nyilvánosságra hozni ha bizonyíthatóan bűncselekményt követett el az illető. (Csodálatos személyiségjogi kérdések miatt)
Fentiek miatt pénzt sem kérhetsz ezért az adatokért mert akkor te és az aki átadta is törvényt sért.
A nagy cégek akiknél jelentős adatbázisok vannak már nem fognak adatokat kiadni. Amíg összegyűlne kis áruházakból egy ilyen adatbázis addig szinte biztos változnak az adatai. Pl. elköltözik.
Sajnos én is találkoztam már olyannal hogy visszajött a csomagom, felhívtam a számot, kiderült hogy az a barátnője száma, illetve korábban már elhasználta az illető az összes családtagja és ismerősei számát is. A címe is ismerőséé és elmondták hogy jelenleg is több feljelentés van ellene. Az ilyennel nem lehet mit tenni. (még ha ritka is)
Én a helyedben mivel egyedi dolgokat árulsz csak előre utalással teljesítenék (tudom hogy így meg vásárlókat veszítesz) vagy annyival emelném az utánvét költségét hogy beleférjen ez is. Szerencsére nekem kb. a vásárlók 60%-a utánvétes csak és 100-ból 2-3 nem veszi át.
Ha tényleg meg szeretnéd csinálni akkor csak névtelenül fogod tudni megtenni támogatás nélkül saját hasznodra.
De tudsz egy adományozói paypal számot nyitni ahol támogathatnak aki úgy gondolja.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!