Hogyan lehet/szokás html-ben hasábok szélességét (div-ek) %-osan megadni, de a köztük lévő rést abszulút?
"a válasz: nem tudunk"
Lehet hogy nem fogalmaztam pontosan.
A %-ot úgy értem, hogy a padding szélessége fix és a maradék területen osztozzanak százalékosan.
De az is lehet hogy a hasábok a kétoldali fix paddingjükkel együtt adják ki a %-ot.
Ez nem ide tartozik, csak megjegyzem, hogy szerintem ez egy alap probléma, és minden oldalnak így kéne kinéznie. Hiszen a padding mérete fixen megadva jó vizuálisan, hiszen a betűnagysághoz kell igazodnia vizuálisan, ugyanakkor a %-os térkitöltés adja a legjobb helykihasználtságot. Én azt nem szeretem, amikor egy oldal mellet kihasználatlan sávok vannak, és az infót meg nem látom, főleg a mai széles képernyők esetében. Ugyanakkor egy kis PDA-n meg plána fontos a helytakarékosság.
"minden oldalnak így kéne kinéznie"
jó, hát a véleményünk nem egyezik
de mindegy, lényeg, hogyha a rendelkezésre álló tér 100%-át akarod kitölteni, akkor a abs és % keveréssel nem megoldható
(esetleg egy negatív marginnal ami pont egyenlő a pozitívval elrejted az egyik divnek az oldalát és úgy talán - de az is nagyon tescos)
Azt tényleg túlzásnak tartom, hogy minden weboldalnak így kéne kinéznie, mert ez elég szubjektív vélemény.
Ugyanakkor a mediaquery-vel elég sokmindent el lehet érni.
Ami neked viszont tényleg kell, az a javascript. Az oldal szélességét on-the-fly monitorozva állíthatod a div-ek (vagy egy adott div és ez a könnyebb) szélességét. Célszerű egyébként a te esetedben is pár hasábot (pl a két szélsőt) fix szélességűre hagyni, és a középső, lényegi content-et tartalmazó rész szélességét állítani javascripttel. Ennek nem árt megadni egy minimum szélességet (min-width), hogy túl kis méretnél ne legyen teljesen gáz az oldal kinézete.
A fix szélességű sidebar-ok azért is célszerűek, mert az esetlegesen elhelyezett bannerek, különféle beszúrt dobozok méretét nem mindig tudod utánállítani egy változó dobozéhoz.
A javascript-es átméretezésre én a jquery-t ajánlom. Konkrétan van is erre egy példa a resize() event leírásánál:
Sok sikert!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!