Mi a különbség az alábbi két megoldás között?
<link href="valami. css" rel="stylesheet" type="text/css" />
vagy
<link href=" [link] css" rel="stylesheet" type="text/css" />
Eredményül látványilag mindegyik ugyanazt adja. (Szerintem.)
A SEO, a weboldal bejárhatósága (robotok) miatt van jelentősége?
Vagy nincs is jelentősége?
Lehet, hogy a válasz nagyon egyszerű, de én még nagyon kezdő vagyok. :)))
Relatív és abszolút címzés, ennek olvass utána!
Az első esetben, csak az adott oldalról érhető el a CSS file, míg a második esetben egy másik honlapról is. (pl. ha több különböző domain név alatt akarsz egy CSS filet használni. Előnye, hogy csak egyszer kell módosítanod a filet, viszont a többi oldalon lassabb a betöltés.)
Az első relatív hivatkozás. A valami.css-t abban a mappában keresi, ahol a html fájl található.
A második abszolút hivatkozás. A valami.css-t mindig a megadott URL-en keresi.
Amennyiben a HTML fájl a www.akarmi.hu -n található, akkor ugyanarra a www.akarmi.hu/valami.css fájlra fog hivatkozni. Ilyen téren nincs különbség.
Viszont pl. tegyük fel, hogy a honlap átköltözik a www.masvalami.hu -ra, az akarmi.hu domain meg megszünik. Ekkor az első esetben nem kell megváltoztatni a html-ben semmit, és működik az oldal. Viszont a második megoldás esetén továbbra is a www.akarmi.hu -ról próbálja betölteni a CSS fájlt, ami ugye nem létezik. Tehát át kell írni a hivatkozásokat a forrásban.
SEO oldalról szerintem nincs igazán jelentősége.
Köszönöm a válaszokat.
Nekem még az is feltűnt -persze lehet, hogy rosszul gondolom-, hogy az első esetben egy látogató nem láthatja az oldal forrásában a valami.css fájl tartalmát, addig a második hivatkozás esetében pedig igen, hiszen klikkelhető.
Nem tudom, hogy ennek van-e bármi jelentősége, csak feltűnt itt a tanulás szakaszában.
De láthatja. Ha a forráskód néző nem csak a http:// -vel kezdődő részeket linkesíti, hanem figyel pl. arra is, hogy href paraméterről van szó, akkor linkként jeleníti meg azt is.
De mindkét esetben a forráskódban látható, amit oda írtál. Böngészőben megnyitható, megnézhető, letölthető.
Az egyetlen különbség tényleg az, hogy az egyik esetben a html oldalhoz relatív módon van megadva a css fájl útvonala, a másik esetben meg attól függetlenül abszolút URL-ként. Ennek kizárólag akkor van jelentősége, ha egy oldal címe, elérhetősége, azaz URL-je változik. (Költözés, ugyanaz a tartalom több más mappából beolvasva, stb…)
Más eltérés, következmény nincs.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!