Ingyen felhasználható, átalakítható, testre szabható, majd saját -vagy eladásra készített- weblapba beépíthető -mások által már elkészített- kódok, program részek, stb? Mi az ingyenes?
Rengeteg hasznos dolgot, kódot találni a neten, amiket egy weblap elkészítésénél (akár) fel lehet használni.
Pl. keretrendszerek, menürendszerek (design és működés), űrlapok, képgalériák, effektek, számlálók, stb.
De honnan tudhatja az ember fia, hogy az a "kincs", amire nagy örömmel rálelt, valóban ingyenesen felhasználható-e a saját "szükségletei" számára?
Természetesen nem a dolog fizikai megvalósíthatóságára gondolok, hanem a jogi részére.
Tudtok ezzel kapcsolatos magyar nyelvű anyagokat, linkeket ajánlani?
Nézd meg milyen a licensze. Általában az ilyen kódokat valamilyen nyíltforrású licensz alatt teszik közzé pl. gpl
Ha most ismerkedsz a témával, és nem nagyon akarsz belefolyni a saját megvalósításba, akkor inkább ajánlom az ingyenes CMS rendszereket. Ezekhez általában létezik egy csomó plugin, kiegészítő. Ezek felhasználása mind ingyenes (néhány kiegészítő esetén lehet kivétel). Lásd: Drupal, Joomla, Wordpress .
De amúgy #1 válasza helyes. Az adott kód, komponens oldalánál le van írva, hogy milyen feltételekkel használhatod az adott terméket.
Köszönöm.
Sok olyan anyagot, tutorialt találtam már a neten, amikben kész kódokat, kódrészeket (css, php, javascript,...) láttam.
Némelyik már ömagában is, némelyek kisebb átalakítással,testreszabással a saját igényekre szabva működtethetők.
A licenszekkel kapcsolatban nem sokszor láttam megjegyzéseket.
/Ehhez azért azt is meg kell jegyezzem, hogy nem beszélek angolul, ami azért jelentősen lekorlátoz./
Ellen példaként említeném a [link] oldalt, ahol sok hasznos ötletet, magyar nyelvű leírást találtam.
Itt az egyes plugineknél meg vannak adva a liszenszek is. pl. MIT, GNU, GPL, GPLv2, Creative Commons Attribution 2, Creative Commons Attribution 3, stb., de sajnos nem egyértelmű számomra mindegyik.
Pl. a MIT és GNU-val jelölteket felhasználhatom-e, és hogyan?
Kis segítség:
A MIT ha jól tudom nagyon hasonló a GPL-hez, sőt kompatibilis vele.
De a licensz egy dolog. Érdemes nézni, hogy mit milyen céllal hoztak létre, publikáltak.
Ha van egy tutorial, akkor azt azért hozzák létre, hogy átadjanak egy tudást, amit a „tanítvány” bármihez felhasználhat természetesen. Szerintem senki nem fog reklamálni azért, mert a tutorialban található példaprogramot egy az egyben felhasználod.
Vagy vegyük a jQuery-t. Ugye ez kimondottan honlapokhoz készült. Erre van, ezért találták ki, hogy mindenki foghassa és beépíthesse az oldalába.
Nem kell külön kiírni a honlapra, hogy miket használtál fel. Az szépen benne van a forrásban úgy is.
Gyakorlati szempontból helyes:
- Beépíteni, sőt a módosítások megjelölésével akár módosítani ezeket a komponenseket.
- Akár pénzt is kérhetsz a kész termékért. Ilyen esetben ugye nem a komponenst adod el, hanem azt a többletet, amit te tettél hozzá. Te végül is azt adod el, amit ezekből a komponensekből összeraktál, és nem magukat a komponenseket.
Ami nem helyes:
- Eltávolítani pl. a forrásból a Copyright és szerzői információkat.
- Úgy módosítani a komponenseket, hogy ne lehessen tudni, mi volt az eredetijük és azt hol lehet elérni a neten.
- Illik a módosított komponenseknél megjegyzésben megjelölni, hogy egy módosított termékről van szó, illetve megjelölni a módosításokat is.
- Nagyon nem illik egy komponenst piacra dobni úgy, mint sajátot. (Akár módosítod, akár nem, akár kérsz érte pénzt, akár nem.)
Köszönöm szépen a válaszaitokat, a részletes információkat.
Összegezve, tehát bármit felhasználhatok, amit a neten publikált tutoriálokban, fórumokon, blogokon közzé tettek; ha azt a publikációban rögzített liszenszek kifejezetten nem tiltják.
Legyenek azok kész kódok, vagy kód részek, stb.
A lényeg, hogy a szerzői jogokra való megjegyzéseket hagyjam érintetlenül.
Ami -mivel teljesen amatőr vagyok a témában- nem teljesen világos számomra, az az, hogy ha meg változtatok valamit, akkor hogyan tudom azt megjelölni, és ismertetni az eredeti verziót.
Vegyünk pl. egy dinamikus menüt, annak a kódját; vagy egy JQery plugint.
Ezt beépítem a saját weblapomba.
Átalakítom, méreteket, színeket, dizájnt változtatok, újabb menüpontokat hozok létre, stb.
Mindezt az eredeti felhasználásával, de annak átalakításával, a belső paraméterek (változók) megváltoztatásával.
Hogyan kellene a weboldalamon belül (pl. az index.html oldalon) megmutatnom, hogy mi volt az eredeti kód?
Vagy ezeket egy külön (linkelhető) aloldalra kellene összegyűjtenem, hogy aki akarja megnézhesse?
Mi erre a bevált, korrekt gyakorlat?
Minden programozási nyelvben, jelölőnyelvben van megjegyzés.
Pl. ha megnézed a jquery.js fájlt, akkor így kezdődik:
/*!
* jQuery JavaScript Library v#.#.#
* [link]
*
* Copyright 2010, John Resig
* Dual licensed under the MIT or GPL Version 2 licenses.
* [link]
*
* Includes Sizzle.js
* [link]
* Copyright 2010, The Dojo Foundation
* Released under the MIT, BSD, and GPL Licenses.
*
* Date: …………
*/
Na ezt ne távolítsd el. Ha belepiszkálsz, akkor egyrészt érdemes a kód elején ezt jelezni.
Pl.
/* !!! Modified jQuery by Gabesz777, based on jQuery v#.#.# */
/*!
* jQuery JavaScript Library v#.#.#
* [link]
…
*/
Ha pl. adsz hozzá egy új függvényt, akkor:
/* function add by Gabesz777 */
function sajat() {
}
Ha törölsz egy függvényt, akkor:
/* function xyz removed by Gabesz777 */
Ha módosítasz valamit, akkor
/* Modified by Gabesz777 */
if () { // check value
-----------------------------------------------
Remélem így érthető.
Nem nagyon kell feltüntetni a honlapon a felhasznált komponenseket. A forrásban úgyis ott vannak a copyright információk.
Ha nem a forrásba nyúlsz bele, hanem simán csak paraméterezed az adott komponenst, azt nem kell jelezni. (Azaz ha nem nyúlsz hozzá a letöltött fájlokhoz, hanem csak használod azokat.)
Ha blogról, tutorialból veszel át kódot, akkor azt nem kell feltétlenül jelezni, vagy elég forrás szinten.
Pl:
/* Slideshow based on [link] */
Valami hasonló megoldásra gondoltam magam is, de így, hogy megerősítést kaptam, így azért minden egyértelműbb.
Még egyszer köszönöm az útbaigazítást.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!