Mit jelent az, hogy valid weboldal?
W3C szabványoknak megfelel. A valid oldal gyakorlatilag olyan amilyennek "lennie kell" egy html/css kódnak.
Ha az oldal valid akkor a böngésző pontosan tudja h mit kell csinálnia. Ha nem valid akkor valami hiba van benne (általában több száz) aminek köszönhetően a hibánál a böngészőnek "ki kell találnia", hogy mit is akartál kifejezni. Ebből kifolyólag ha nem valid az oldalad akkor nem garantálható, hogy a szabványkövető böngészők jól fogják megjeleníteni.
Van emellett egy olyan ága is a validságnak, mely nem is a hibás megjelenéssel foglalkozik, hanem olyasmivel például h az img tagnek mindig legyen alt tagje, mert ha nincs akkor a szövegfelolvasó programok vagy a képek megjelenítése nélkül böngészők számára nem lesz elérhető alternatív szöveg.
Összefoglalva a validság gyakorlatilag azt jelenti, hogy mennyire vagy szabványkövető, mennyire haladsz a korral, mennyire vagy képes az oldaladat minőségi munkaként elkészíteni.
értem köszi :)
az is idetartozik, ha egy dolgot megoldok html-ben ,de hatékonyabban is meg lehetett volna oldani? Mondjuk rengeteg <br>-t használtam margin-padding páros helyett.
#2 : Nem. A validság annyit jelent, hogy az adott HTML változatnak megfelel. Ha te 1x1 pixeles táblázatokkal, háttérszínekkel jelenítesz meg egy képet, az nem hatékony, de valid.
Ugye a böngészők általában sokkal megengedőbbek, mint az adott szabvány. Elméletileg ugye kötelező, hogy az oldalnak legyen pl. html, head, body tag-je, de a böngésző ezek hiányában is értelmezni tudja az oldalt. Vannak olyan tag-ek, amelyek megszűntek egy új változatban, de a régebbi HTML változatokban benne volt, így a böngészők 99%-a ismeri. (Pl. a <b> tag elavultnak számít, helyette az XHTML inkább a <strong> taget javasolja.)
Olyan ez, mint a helyesírás. Attól, hogy hülyeséget írsz, vagy valótlant, attól még lehet helyesírás szempontjából helyes az, amit írsz.
Szerény véleményem szerint érdemes törekedni a validságra, de sokkal fontosabb szempont, hogy az oldal lehetőleg minden böngészőben azonos módon jelenjen meg. Lehetnek olyan szempontok, amelyek felülbírálhatják a validságot. Pl. ütköztem bele olyanba, hogy egy amúgy egy nagyon specializált, nagyon összetett szolgáltatást adó külső szolgáltatás használatához egy olyan beépülő kódot kellet beletenni az oldalra, amely nem volt az adott HTML változat esetén valid, de nem lehetett megváltoztatni, mert a rendszer figyelte, hogy betűről-betűre ugyanazt a kódot illesztettem-e be, amit kell. Én inkább vállaltam, hogy az oldal nem valid, minthogy mellőzem az adott szolgáltatást, vagy nekem kelljen leprogramozni azt.
De pl. az alt tag megkövetelése sem biztos, hogy minden esetben indokolt. Vagy lehetnek olyan feladatok, amelyek jóval egyszerűbben oldhatók meg nem valid HTML esetén. (Pl. nem egészen értem a rációt abban, hogy ellenjavallt, így nem 100%-ig valid lett pl. az <u> tag használata.)
A valid kódok még a keresőoptimalizálásnál játszanak fontos szerepet. A keresőrobotok sem biztos, hogy megfelelően tudják értelmezni a hibás kódokat.
Inkább szokás szabvány helyett ajánlást mondani, mivel az interpreterek nem egyformán működnek, így lehetnek olyan kódrészletek, amiket az egyik képes értelmezni a másik pedig nem. A szabvány szó azért nem igazán helyes, mert annak kötelező jellege van (pl lásd építészeti szabványok).
2xSü: Ilyen eseteknél be lehet próbálni egy kis javascriptet!
Azt nem ellenőrzik a validátorok, de esetleg, mivel a kód 1:1-ben benne van, lehet elfogadja a külső alkalmazás!
Amúgy meg tényleg tessék szabvány szerint dolgozni, sőt én a Strict-et ajánlom, az a legszigorúbb, cserébe ha megvan, akkor szinte garantáltan egyezni fog a kinézet!
(Eddig minden oldalam, amit XHTML 1.0 Strcit-ben írtam, IE6 alatt is teljesen ugyan úgy nézett ki, mint bármilyen más IE, Firefox, Chrome vagy Safari alatt. :) )
Ha meg valaki az alapoktól úgy tevezi/építi az oldalát, hogy szabványt kövessen, akkor nincs vele sok meló, csak pár apró játékszabályt kell szem előtt tartani.
(Pl.: img tegekbe alt, xhtml esetén ugye MINDEN teget le kell zárni, a <br>-t is <br />-ként kell....)
#7 :
Lehet bohóckodni persze javascripttel, meg mindenfélével, de minek? Max. nem lesz valid az oldal. Ha javascripttel teszem hozzá, akkor sem lesz az. Nincs különbség, max. annyi, hogy kicsit összetettebb a kód.
A lényeg, hogy amit én kézzel írok, az valid. Hogy egy komplexebb statisztika nem valid kódot generál, az nem nagyon érdekel, ha mindenhol működik.
Vagy pl. használtam Drupalt, amihez Artisteerel generáltam sablont, ami történetesen nem generál 100%-ig valid kódot, mégis több böngészővel kompatibilis, mint néhány valid, netről letölthető téma. Működik ott, ahol kell, és ez a lényeg. Emiatt nem fogom sem átírni, sem Photoshoppal, HTML-el összerakni a témát. Felesleges időpazarlás lenne. Jó, nem lesz valid az oldal, de végül is az átlag honlaplátogató szempontjából ez lényegtelen, ha működik. A szakember meg úgyis tisztában van egy ilyen rendszerben azzal, hogy nem ez a lényeg, ami viszont rajtam múlt, az szépen, tisztán van kidolgozva.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!