Kezdőoldal » Számítástechnika » Weblapkészítés » CSS ezt a menüt hogyan tudom...

CSS ezt a menüt hogyan tudom cinesebbé (formázni) tenni? írnátok kódokat? (több info lent)

Figyelt kérdés

<ul class="menu">

<li><span class="menuheight">

<a href="#">Hírek (17)</a></span></li>

<a href="#">Napló (138)</a></span></li>

<a href="#">Galéria</a></span></li>

<a href="#">Letöltés</a></span></li>

<a href="#">Fórum</a></span></li>

<a href="#">Apróhirdetés</a></span></li>

<a href="#">krisna.hu</a></span></li>

</ul>

2011. júl. 26. 14:16
1 2
 1/14 anonim ***** válasza:

hát b+, ha nulla css tudásod van, akkor elég nehezen: előbb nézz utána a témának..

egyébként dióhéjban úgy, hogy:

A html fájl head-ében meghívsz egy css-fájlt, monfduk a style.css-t.

A fájlba meg css-módon írsz dolgokat:

celpont {

tulajdonsag: eretek;

}

írok egy kódot:

a:link

{

color:#FF0000;

font-size:14px;

text-decoration: none;

}

a:visited

{

color:#FF0000;

font-size:14px;

}

a:hover

{

color:#f50000;

font-size: 14px;

text-decoration: underline;

}

Ez pl azt teszi, hogy a linkeket 14es piros betűvel írja ki, és csak akkor van aláhúzva, ha épp rámutatok egérrel...

Írd be google-ba , hogy Css alapok, az első találat a weblabor.hu-ra mutat, ott van egy zsír jó cikk a témáról..

2011. júl. 26. 14:26
 2/14 anonim ***** válasza:

Mit jelent a cinesebb?

Kódot lehet írni több oldalt is, esetleg ha megmondanád, hogy milyenre akarod formázni.

Kérdés a <span> tag miért kell a linkekhez?

Egyébként meg:

.menu a.link, .menu a:link, .menu a:hover, .menu a:active, .menu a:visited {

font-family: Verdana;

font-size: 13px;

font-weight: bold;

color: #3c3c3c;

}

.menu a:hover {

color: #1f3983;

}

és még így tovább oldalakon keresztül lehet folytatni, amíg nem tudjuk, hogy pontosan mit is akarsz ...

2011. júl. 26. 14:31
 3/14 anonim ***** válasza:
100%

Első!

Bocs nem kötözködésből, csak ötlet: az egyforma formázásoknál az elemeket elválaszthatod vesszővel és tömörebb kódot kapsz!

2011. júl. 26. 14:33
 4/14 anonim ***** válasza:

Mac008: persze, nem is vettem kötekedésnek, és valóban igazad van, jelen esetben teljesen obb a Te, csoportosított ötleted!!

Csak azért írtam így, mert amikor nekiálltam beírni egy példát, akkor az volt az elképzelés, hogy a hover, active, link, visited mind-mind más és más külsőt fog kapni, csak eluntam és bekopipeszteltem egyet! :D:D

/meg ha ugye full kezdő a kérdező, és ő is másmás külsőt akar az állapotokhoz, szerintem a "kibontott" leírásból előbb megérti../

De a valóságban persze én is a Te metódusoddal dolgoznék a példám megvalósításához..

2011. júl. 26. 14:41
 5/14 anonim ***** válasza:

"másmás külsőt akar az állapotokhoz"

Ha kezdő, akkor tanulja meg, hogy viszont tipográfiailag nem helyes egy szintnél tovább bonyolítani ... :-P

2011. júl. 26. 14:46
 6/14 anonim ***** válasza:

:P Oké!

Ez teljesen jogos álláspont!

Bár az, hogy mi számít túlkomplikálásnak, az relatív szerintem.. úgyhogy abban teljesen igazad van, hogy a kezdőnek inkább verjük bele a fejébe, hogy nem kell felesleges dolgokat csinálni, de ha hosszútávra tervezi a pályafutását, szerintem nem árt megtanulnia az összes állapotot külön-külön dekorálni.. igaz, ezt addig ne használja, míg nincs értelme, de: pl: php-val együttműködve írt kódban:

CSS-sel formázz 3D hatású 'benyomódó' gombot, a gomb legyen a vendégkönyv "legfrissebb bejegyzés: $nev; $ido"

és ha olyan a legutolsó bejegyzés, amit még nem olvasott az adott látogató, akkor legyen a gombszövege piros.

/mióta van facebook, nem 1 megrendelőnek van ilyen kérése.. és persze miért is használhatnál js-t, mind1.. /

szóval ennek a konkrét példának, szerintem legkézenfekvőbb css megoldása a négy állapot külön dekorálása; a gomb-benyomódó effektjét más-más háttérképpel, az új-at pedig a visited és a link közti különbséggel oldod meg.. (ha a gomb a index.php?bejegyzid=123&nick=jozsi - ra mutat, az ugye egy új link, tehát még nem kattintott rá soha..)

Mit gondolsz?

2011. júl. 26. 15:56
 7/14 anonim ***** válasza:

Ez rendben van, amennyiben ezt kívánja meg a feladat. Ebben az esetben megrendelői igén, hogy minden állapot kezelve legyen. Bár itt is lehetnek különbségek, mert pl. ha a bejegyzéseket a bejelentkezett látogatók láthatják csak, akkor egyszerűen a bejelentkezési információk alapján, az utolsó látogatás óta post-olt üzenetek linkjét már a legenerálásukkor a PHP-ben egy másik osztállyal látom el és külön formázom. Persze ez megint egy spec. eset.

"más-más háttérképpel" - igen de szigorúan egy képből css sprite-al :-D

Az eredeti kérdés menüre vonatkozott, amelyet design szempontjából nem érdemes túlvariálni - ha látványos kell akkor JS és DOM effekteket célszerű inkább használni.

De leegyszerűsítve tanulja meg az összes állapotot és tanulja meg, hogy mit, mikor és hogyan alkalmazunk ezekből ...

2011. júl. 26. 16:28
 8/14 anonim ***** válasza:

Így, ahogy mondod!

+amúgy qrvajó végre ezen az oldalon is egy értelmes, hozzáértő emberrel is találkozni.. :D

A kérdezőnek: most akkor, hogy mi megvitattunk mindent, ami eszünkbe jutott, esetleg nem írsz, hogy mit is szerettél volna tudni eredetileg??

2011. júl. 26. 17:00
 9/14 anonim ***** válasza:
Mondjuk azért nem hiszem, hogy ennek az oldalnak a profilja a komoly szakmai beszélgetések lennének :-P :-D
2011. júl. 26. 17:04
 10/14 anonim ***** válasza:

:D:D:D:D:D:D:D

jó, mondjuk leginkább én is röhögni járok ide, de azért akad egy-egy értelmes kérdés..

2011. júl. 26. 17:37
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!