Szoktak még ezzel a módszerrel szöveget formázni 2011ben?
Én még egy kezdő webszerkesztő vagyok, de napról napra próbálom növelni a tudásomat, a kérdésem az lenne, hogy ezzel a módszerrel még szoktak szöveget formázni, tehát ez még egy elfogadott módszer, vagy már elavultnak számít így 2011 végén?
p { white-space: pre ; }
Ez egy az egyben megtartja a sortöréseket, szóközöket, tabulátorokat amiket használtam.
Ilyen jellegű formázást még nem láttam. Bár ritkán kell ilyen jellegű megoldást használnom.
Ha jól olvastam akkor bizonyos böngészőknél nem működik. Ellenben jól kiváltható némi tartalomátalakítással, ami viszont függetlenül a böngészőtől működik. Ilyen módon szerencsésebb mondjuk PHP-ből megoldani a dolgot:
- tabulátorok kicserélése szóközökre,
- sor eleji, illetve ismétlődő szóközök nem törhető szóközre cserélése ( )
- sortörések (\n) HTML tag-re cserélése (<br />)
Az ilyen módon módosított tartalom esetén már csak a betűtípust kell beállítani, és az eredmény megegyezik a <pre> tag, vagy az általad használt formázás eredményével, viszont mindez független a böngészőtől.
Amúgy szerintem az informatikában nincs olyan, hogy „elavult”. Van olyan, hogy működő és nem működő megoldás. Van olyan, hogy egy megoldás kompatibilis-e ezzel, vagy azzal a szoftverrel, rendszerrel.
Vigyázni kell a különböző divatirányzatokkal. Pl. divat lett, hogy egy honlap elemeit ne táblázattal formázzuk, pozicionáljuk, hanem DIV-ekkel és CSS-el. Ez érthető, logikus, hiszen sok esetben így könnyebben feldolgozható, könnyebben értelmezhető a honlap kódja, könnyebben szétválasztható a tartalom és a forma. Viszont nem szabad ebből sportot űzni, mindig szem előtt kell tartani, hogy egy eszköz mire való. Vannak olyan problémák, amelyeknél a táblázat sokkal könnyebben használható, értelmezhető, átláthatóbb kódot eredményező, mint ugyanannak a DIV+CSS megvalósítása. Ilyen esetben hiba ragaszkodni a táblázatmentességhez, akármennyire is jó alapelv szülte is azt.
Na a gyakorikerdesek.hu sem tökéletes. Helyesen a mondat:
- sor eleji, illetve ismétlődő szóközök nem törhető szóközre cserélése ( )
(A rendszer szépen lecserélte a szövegemet nem törhető szóközre.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!