Eoldal buntethet? Hogyha filmeket toltesz fel vagyis nm toltesz hanem cimeket adsz meg?
Wareznak minősül az is, és ha az oldal felhasználási feltételeiben nem engedi a jogvédett tartalmak (és azokra vezető linkek) megosztását, akkor erre hivatkozva törölhetnek vagy tilthatják az oldalhoz való további regisztrációt.
Ha nem a kérdést teszed fel, hanem elolvasod mit ír az oldal, ilyet találsz:
tilos például:
olyan zenei, videó, szoftver és más anyagok hozzáférhetővé tétele, amelyek harmadik személy szellemi alkotásokhoz fűződő jogát sértik;
Az elektronikus kereskedelmi szolgáltatások, valamint az információs társadalommal összefüggő szolgáltatások egyes kérdéseiről szóló 2001. évi CVIII. törvény 13. § (1) bekezdése szerint az a jogosult, akinek a szerzői jogi törvény által védett szerzői művén, előadásán, hangfelvételén, műsorán, audiovizuális művén, adatbázisán fennálló jogát, továbbá a védjegyek és a földrajzi árujelzők oltalmáról szóló törvényben meghatározott, a védjegyoltalomból eredő kizárólagos jogát a szolgáltató által hozzáférhetővé tett információ - ide nem értve a hozzáférhetővé tett információ szabványosított címét - sérti, kérheti a szolgáltatótól a tartalom azonnali eltávolítását. Ezért bizonyos esetekben a moderátoroknak nemcsak joga, de kötelessége is az eltávolítás. A szerzői joggal, védjegyoltalommal védett művek sérelmének lehetősége esetén a moderátorok mérlegelés nélkül cselekszenek.
Három oldalról tudom ezt a dolgot nézni. Az egyik az, hogy ha valaki dolgozik valamivel, időt és talán pénzt fektet bele, az nem igazán örülne ha csak úgy jönne valaki és az ő "munkáját" (azért rakom idézőjelbe, mert a beírt oldal is ugyanúgy tiltott dolgot művel) egyszerűen átemelné a saját oldalába, mintegy saját munkaként feltüntetve. Valahogy nem örülnék annak hogy csinálok egy oldalt, próbálok célokat és sikert, nézettséget és esetleg bevételt remélni belőle, aztán valaki elkezdi átmásolni az én tartalmamat magának. Nyilván ez egy hülye helyzet, a divx-es oldal is simán csak meglopja a készítőket, te is csak azt tennéd egy másik oldalon, ezen sokat lehetne vitatkozni hogy ki és miért a rossz vagy a jó ember emiatt.
A másik nézet az, itt már önmagában a letöltőlink megosztása nem megengedett lenne, mostanában sok, és csak ilyen módon tartalmat megosztó fórum alapú warez lett ellehetetlenítve a jogvédők által (+ torrent razziák is egyre gyakoribbak). Egy nagyon hosszú válaszban egy korábbi kérdésnél már leírtam hogy én konkrétan hogy jártam, annyit mondok hogy egy nem ingyenes oldalon, tehát saját fizetett domain és tárhelyen lévő csak fórumot tartalmazó, de azon csak letöltőlinket (tehát nem magát a filmet/zenét/stb) elhelyező oldalra is folyamatosan jöttek a rendőrségi felszólítások a jogvédett tartalmakra való hivatkozások megosztásának felfüggesztéséről és eltávolításáról.
A harmadik, hogy mit szól ehhez az eoldal. Szerintem a szabály alapján nem engedi, és ha ők találják meg a tartalmat akkor a szabály miatt törlik az oldalt, ha a rendőrség találja meg, akkor először a tárhely kap levelet, amit ők szintén mérlegelés nélkül törölni fognak, mert nem kockáztatnak sem büntetést, sem azt hogy elvegyék az engedélyét és ezáltal sok száz felhasználó oldalhoz való hozzáférését, inkább kiszórja a szabály- vagy törvényszegőket.
A negyedik egy magánvélemény és nem tapasztalat:
ha komolyan akarod csinálni, akkor előbb-utóbb az ingyen tárhely nem fogja elviselni vagy a jogvédett tartalom terjesztését vagy a megnövekedett forgalmat. Egy saját tár+domain pénzbe fog kerülni és az adataidba, és ha ott is ezeket osztod meg, akkor a tár rendelkezik minden olyan személyes adatokkal amit kiadhat a rendőrség felé. Ez nem torrentes szituáció, hogy úgysem mennek házhoz tízezer letöltőhöz, szerintem hallottál arról az esetről amikor valaki be akart jelenteni egy pedofil oldalt, és ő kapott büntetést a gépén lévő másolt szoftverek miatt. Nekem is volt oldalam, tudom mivel jár ilyet üzemeltetni, de én nyugalomban szerettem volna élni, és az első komolyabb rendőrségi nyomásra egyből törölve lett az oldal. És a kérdésre válaszolva ezek is csak a megaupload-rapidshare-stb... tárhelyre mutató linkek voltak, semmi konkrétan a szerveren tárolt anyag.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!