Milyen programozási nyelveket érdemes használni weblap készítéshez, hogyha webes alkalmazások és programok vannak rajta?
Attól függ, hogy mennyire vagy tapasztalt, és mennyi energiát akarsz belefektetni. Ha az kell, hogy gyorsan legyen valami, akkor PHP önmagában elég lehet. Ha gazdagabb UX-et szeretnél, de még mindig nem akarsz sok energiát belefeccölni, akkor a JavaScript már megkerülhetetlen.
Ha van időd, energiád, esetleg ezzel akarsz munkát keresni, akkor viszont bele kell húzni. Érdemes szétválogatni a frontend és backend oldalt. Backend-en a két domináns technológia a .Net és a JAVA. Mindkettő jó választás. A .Net-et annyibaan könnyebb elkezdeni, hogy a Visual Studio az egyik legjobban használható IDE (Az ingyenes Community Edition ráadásul ugyanazt nyújtja, mint a Professional, csak más licenszfeltételek mellett), a neten rengeteg tutorial és anyag van fent. A JAVA-hoz is vannak remek IDE-k, szintén hihetetlen mennyiségű anyag.
Komolyabb alkalmazások fejlesztésénél a JavaScript és a TypeScript nem megkerülhető. A két legnépszerűbb keretrendszer a React és az Angular, én személy szerint az Angular-t preferálom, főleg, mert valóban egy keretrendszer, míg a React "csak" egy library. A választóvonal szerintem megint a méret és a komplexitás, bonyolult alkalmazásokhoz inkább az Angular-t érdemes szerintem válaszani, kisebb alkalmazásokhoz a React jobb döntés. Plusz kezdőknek is inkább a React-ot javaslom, mert idő, amíg kialakul az a gondolkodás, amit az Angular elvár.
Egyébként szerver oldalon is maradhatsz JavaScriptnél, számtalan JavaScript keretrendszer érhető el, fejlődő és jó technológia - szerintem olyan esetekben jó, amikor a PHP már kevés, de a .Net és a JAVA még overkill.
Amit még muszáj tanulni, az az adatbázis-kezelés, főleg az SQL, de célszerű tudni a NoSQL előnyeit és hátrányait. Kezdetben SQL, mert elterjedtebb, később NoSQL is, ha olyan az igény.
TL;DR: Ha gyorsan kell valami hobbiprojekthez, akkor PHP+JavaScript. Ha később akarsz vele valamit kezdeni, akkor .Net vagy JAVA + valamilyen kliens oldali technológia (React vagy Angular) Választhatsz full stack JavaScript technológiát is, akkor csak egy nyelvet kell megtanulni. Az SQL viszont egyik esetben sem megkerülhető.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!