Nagyon kezdő kérdés, ha megveszem a domaint és a tárhelyet?
hogyan tovább? wordpress alapút gondoltam, az akkor azt jelenti, hogy ha ezeket megveszem, utána fel fog nekem ajánlani sablonokat, amiket testreszabhatok?
Nem értek hozzá, de szeretném én megcsinálni, hogy olyan legyen, amilyennek elképzeltem, tudjam alakítgatni én magam.
Ha nem ennyiből áll, hogy ezeket kifizetem és jön a gyakorlati része, ahol testreszabható a dolog, akkor keresek valakit, aki megcsinálja odáig, ahol már szerkeszthetem, de szívesebben szeretném én az egészet.
webnode-on már csináltam egyet, de szeretném, ha csak a márkanevem.hu lenne az oldal neve. Annál bonyolultabb a dolog? mármint a webnodenál?
Igen, annál bonyolultabb, mint ami Webnode-on van, és nem, nem fogod tudni magadtól teljesen olyanra megcsinálni, mint amilyenre szeretnéd. Bizonyos limitek vannak, amiket komolyabb hozzáértés nélkül nem fogsz tudni átugrani.
Egy frissen telepített Wordpressben az alap sablonokon kívül nincs semmilyen sablon. Ha veszel tárhelyet, és a szolgáltató nyújt olyan lehetőséget, hogy egy-két kattintással tudsz Wordpresst telepíteni, akkor lehet, hogy lehet lesz még plusz néhány sablonod alapból, de azok jellemzően nem túl szépek és nem túl testre szabhatók.
Azok a sablonok, amik jól is néznek is és testre szabhatók is, olyan $40-50-tól kezdődnek. A TOP sablonok közül több is van, ami előfizetős és egyszeri fizetéses konstrukciókban is megvásárolható, évi $60-80, vagy egyszeri $200-250. De nyilván ezeknek is megvannak a maguk korlátai, ha annál többet akarsz, akkor vagy megtanulsz programozni, vagy keresel egy szakembert.
Technikailag webtárhelyre és domain névre szükség van a weboldal elkészítéshez, ezért ezt én kezdőlépésnek tekintem.
Viszont ha még sosem csináltál WordPressel weboldalt, akkor inkább azt ajánlom, hogy legelőször egy ingyenes tárhelyen próbáld ki. A [link] 256 Mb tárhelyet ad ingyen, ez tanuláshoz és gyakorláshoz elég. Ha ezen sikerül megcsinálnod egy próba oldalt, akkor már mehet élesben is, illetve érezni fogod, hogy mennyire megy a dolog.
Nagyon gyakori kérdés, hogy ingyenes vagy fizetős témát válasszunk-e?
Az ingyenes előnye, hogy nem kell fizetni érte, és ennyi, több érvet nem tudok mellette felsorolni. Cserébe kevesebb beállítási lehetőséget kínál, illetve szerzőtől függően kérdéses a frissítés (ami WordPress-nél fontos, későbbi verzión ugyanis nem garantált a működés, ha a szerző nem gondoskodik erről). Tehát egy rosszul megválasztott ingyenes témával nagyon megszívhatjuk a jövőben. Természetesen vannak megbízható ingyenes témák, ebben az az üzleti modell, hogy rendelkezik egy prémium verzióval, ami sokkal többet tud, ha pedig egy weboldal népszerűbb lesz, jó eséllyel váltanak (már csak azért is, mert ismerik az ingyenes kezelését, illetve az oldal újra elkészítése nélkül lehet váltani, ezzel nem kevés munkát megspórolva). Az egyik legnépszerűbb ilyen téma az Astra (ezen belül is az Elementor Free kinézeteket ajánlom): [link] Ingyenesben lényegében ezt ajánlom elsőként, ha speciálisabb oldalt készítenél (pl. webáruház, magazin, fotós oldal), vagy az Astra nem szimatikus, akkor még ezeken az oldalakon érdemes körbe nézni: [link] , [link] , [link] , [link] Ingyenes témánál nagyon, de tényleg nagyon figyelj a választásra, a fent küldött oldalak megbízható források! Ahogyan fentebb írtam, egy rossz választással nagyon megszívhatod!
Fizetős témáknál nincs probléma a frissítéssel, mivel ezek mögött üzleti modell áll. Továbbá sokkal több szolgáltatást és beállítási lehetőséget kínálnak, ráadásul tetszetősebbek is. A legnépszerűbb fizetős témák a Divi, az Avada, és a GeneratePress Premium (az utóbbinak is van ingyenes verziója, de annyira le van "butítva", hogy azért nem tettem be a fenti listába). A [link] oldalon több ezer prémium téma van, kb. minden témában. A ThemeForest hátránya, hogy a legtöbb téma nincs magyarosítva, ahány szerző, annyi megoldás, soknak bonyolult a kezelése, egy licensszel pedig csak egy oldalon tudod aktiválni a megvásárolt témát. Összességében vagy a Divi-t ajánlom, vagy a fent írt Astra prémium verzióját. A Divi innen 9900 Ft-ért megvehető: [link] Itt hozzá tenném, ez nem a szerző hivatalos oldala, az [link] . A Divi egy licenszel korlátlan weboldalon aktiválható, a HelloWP-n ezért olcsóbb, mert megvették az eredeti szerzőtől, és ezt adják tovább (egyébként ez teljesen szabályos így).
A fentebb ajánlott [link] oldalról valóban nagyon sok prémium téma és bővítmény letölthető, és teljesen legálisan felhasználhatod, a WordPress GPL licenszének köszönhetően. Többek között az általam ajánlott Divi-t is ingyen letöltheted tőlük. Akkor felötlik a kérdés, miért vennéd meg, mit kapsz a pénzedért? Az első és legfontosabb szolgáltatás a technikai támogatás (ez utóbbi csak akkor van, ha hivatalos oldalról vásárolsz, hiba esetén a szerzők segítenek a javításban, volt, hogy igénybe vettem ilyent, egyből tudták a megoldást a hibára). A második az automatikus frissítések (ha megvetted, a WordPress frissítés kezelőjéből egy gombnyomással frissítheted, ha nem akkor manuálisan kell, ezt ugyanúgy kell, ahogy feltölteni, a téma vagy bővítmény oldalon feltöltöd az új verziót, majd frissíted). Divi esetében a weboldal tervekhez szintén csak érvényes licenszel férsz hozzá, és több száz van belőlük. Viszont a gpldl.com oldalról letöltött ingyenes Divi nagyon jó lesz arra, hogy feltöltsd a Nethely ingyenes tárhelyre, és gyakorold a kezelését, ha ezzel menni fog, érdemes elgondolkozni azon, hogy megvedd.
Köszönöm.
A rackhost.hu oldalon keresztül vettem domaint és tárhelyet, ha letelik a 8 nap, gondolom utána lesz szerkeszthető?
"A rackhost.hu oldalon keresztül vettem domaint és tárhelyet, ha letelik a 8 nap, gondolom utána lesz szerkeszthető?"
Ez nagyon rackhost specifikus kérdésnek tűnik, inkább őket kellene megkeresned.
Nem, feltételes használatba bejegyzik a domaint 24 órán belül (átlag 1-2 óra), ezért hamarabb tudod szerkeszteni (természetesen ehhez fel kell telepíteni rá egy WordPress-t). Csak 8 napig felléphetnek a regisztráció ellen, ha jogos védjegyet sért.
Ha fellépnek a regisztráció ellen, két dolgot tehetsz:
1. lemondasz a névről (beregisztrálja, aki fellépet ellene), ilyenkor bukod a regisztrációs díjat, de az eljárás költségmentes.
2. döntnöki eljárást kérsz, ennek a díja minimum 60.000 Ft + ÁFA, és a vesztes fizeti (de letétbe le kell adnia mindkét félnek a pénzt, csak a nyertes visszakapja), azaz ha 100%-ig biztos vagy benne, hogy a nevet neked ítélik meg, akkor érdemes belemenni. Ritkán lépnek fel regisztráció ellen, pont ezért mert költsége van, és komoly indok kell, senki nem szórakozik ezzel. Volt aki olyannal lépett fel, hogy 10 évig használta a nevet, véletlen hagyta lejárni, el is bukta, mert ez nem elég erős indok (védjegye, illetve oltalma nem volt rá).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!