Kezdőoldal » Számítástechnika » Weblapkészítés » A főnököm azt kérte csináljak...

A főnököm azt kérte csináljak weboldalt, viszont nem akar rá költeni semmit. Szerintetek mit kellene csinálnom?

Figyelt kérdés

Egy iskolában dolgozok, az igazgató kérte hogy csináljak weboldalt a sulinak.

Az az igazság még nem igazán foglalkoztam ilyenekkel, de ahogy utánanéztem pl. a WordPress-t meg tudnám tanulni kezelni.

Viszont, nem akar sem domain nevet, sem tárhelyet vásárolni, azt mondta teljesen költségmentesen kellene megoldani a dolgot.

Ezen egy kicsit ki vagyok akadva és nem tudom mit kezdjek a helyzettel.

Mit ajánlanátok amivel "ingyenesen" megoldható ez az egész?

2023. máj. 25. 15:13
1 2 3
 21/23 anonim ***** válasza:

#18 "ennyire sarkosan nem lehet venni a melót"

De.

És pont ez a baj, hogy sokan becsicskulnak, és bármit megtesznek. Aztán a végén azon kapják magukat, hogy a rendszergazda munakörük mellett webfejlesztők lesznek, aztán ha már fejlesztik, akkor cikkeket is ők írnak oda, meg akkor már az iskolaújságot is ők szerkesztik, mert egy kis kiadványszerkesztés az már semmi, emellett persze a telefon alközpontot is kezelik, meg akkor ugyan már, némi villanyszerelő munka sem fog megártani... Aztán csodálkoznak, ha kiégnek, tönkremennek, meg folyamatosan cs..szegetve vannak.

Ha az emberek többsége kicsit képes lenne kiállni magáért, akkor a vezetők sem éreznék teljhatalmúnak magukat. Csak sajnos tényleg az van, hogy a többség bármit megtesz.

"mert könnyen lapátra kerül az ember"

Tudod, ha ilyen az adott hely, akkor én nem is bánom, ha nem kell ott dolgoznom. Akkor vegyen fel egy olyat, akivel úgy bánhat, mint egy sz..ros gatyával. Én meg megyek oda, ahol arra fókuszálhatok, amire vállalkoztam.

Tudod: egy fenékkel nem célszerű több lovat megülni.

"Mivel gyakorlatilag okjs végzettséggel be lehet kerülni ilyen helyekre"

Ez semmit nem jelent. Ennyi erővel hidegburkolást is "kötelező" lenne elvégeznem, mert az is OKJ-t, vagy azzal egyenértékű végzettség.

"ezért jó ha az ember nem hagyja elúszni a bár nem túl zsíros, de mindenképpen laza munkahelyet"

Ahol egy - egyébként messze nem versenyképes - fizetésért a vállalt munkakörödön túl egy vagy több teljes, vagy félállású munkakört is be kell tölteni, az nem csak nem zsíros, de nem is laza állás.

A webfejlesztő meg oké, hogy "papíron" OKJ-s képzettség, de a valóság az, hogy az nagyon messze áll attól a tudástól, amivel egy értékelhető weboldalt össze tudsz dobni. Nem véletlenül követelik meg a szakirányú felsőfokú végzettséget a legtöbb helyen. Ahol meg nem, általában ott is 2-3 évig csak tanul az ember a tapasztaltabb munkatársaktól, mire önállóan képes lesz valami értékelhetőt alkotni. Persze, össze lehet gányolni Kompozerben valami gagyiságot, de azért az nagyon messze áll egy valamire valóü intézményi weboldaltól.

Továbbá mint mondtam, az ember magával szúr ki, ha meggondolatlanul bármit elvállal. Onnantól ugyanis köteles lesz azt elvégezni, és ha mondjuk nem készül el időben, vagy nem olyan lesz, amilyet vártak, az ilyen mentalitású főnököt nem fogja érdekelni az, hogy ezt csak pluszban vállaltad el, hanem jól le fog teremteni, amiért nem megfelelően dolgoztál. Öntökönszúrás tipikus esete. És persze egy jókora negatív pont a főnöknél.

Meg ugye a másik dolog a felelősség és a szakmai hírnév. Ha valami gány munkát végzel - mert nyilván nem vagy professzinális webfejlesztő, és a napi munka mellett kell időre teljesítened -, akkor te leszel a sz..r, amikor felmerül a kérdés, hogy ki csinálta azt a minőségileg, vagy egyéb módon kifogésolható oldalt, akkor rád fognak mutogatni. Hiába mentegetőznél, hogy te csak kényszerből vállaltad el, magadat járatod le. Oké, ha neked nem számít, hogy egy pancsernek tartanak, aki szakmailag nulla, akkor ez irreleváns szempont, de azért nívósabb körökben az ember lényegesnek tartja a szakmai megítélését. Alapelv, hogy csak olyasmit vállalunk el, amit kifogástalanul el tudunk végezni.

Meg ugye a felelősség. Ha valami gebasz van, akkor a te felelősséged lesz, és szintén nem fogja az igazgatót/fenntartót érdekelni, hogy te csak mellékesen vállaltad el. Ráadásul most változik a jogszabályi szabályozás, 2025-től már az akadálymentességre is kell gondolni közintézményeknél. Nyilván azzal is tisztában illik lenne, ha ilyemsibe fog az ember.

Azt se felejtsük el, hogy az ilyen esetekben ritka, hogy ne kelljen utólag hozzányúlni. Majd amikor a fejlesztés közben eszükbe jut, hogy "mégsem így kellene, hanem amúgy", és kezdheted szinte előlről a munkát, meg amikor utólag eszükbe jut, hogy hát még ez is kellene, az is kellene...

Nyilván az sem mindegy, hogy milyen jellegű és komolyságú az oldal. Egy statikus kis oldalacskát nem nehéz összedobni, de azzal a későbbiekben azért rengeteg macera lesz, mondjuk amikor változtatni kell a tartalmán, szerkezstheted újra.

Megteheted, hogy felhúzol valami CMS-t, az egy fokkal kevesebb macera, csak ha meg valami olyasmi óhaja lesz őnagyságának, amit az adott CMS-ben nem lehet megoldani, akkor megint te leszel a rossz, az alkalmatlan, amiért nem tudod megcsinálni.

#20 "Fb vagy insta oldal. Én volt sulijaim is készítettek."

Az nem weboldal.

Lehet az intézménynek jelenléte a közösségi médiában, de azért ne tekintsünk arra intézményi weboldalként!

dec. 3. 13:07
 22/23 anonim ***** válasza:

#16 "Minek mész be dolgozni ha ennyire nagy a háború a fejedben?"

Nagy háború a te fejedben van, cuncimókus!

Én egyébként azért megyek be dolgozni, hogy a munkakörömben, amire a képesítésem szól, és amit önként elvállaltam, abban színvonalas munkát végezzek.

dec. 3. 14:09
 23/23 anonim ***** válasza:
Egyébként meg persze, illik némi rálátással lenni más területekre is szakmán belül, de ez nem jelenti azt, hogy attól, mert egyik területen dolgozol, még a másikban is profinak kell lenni. Ahogy egy átlag webfejlesztő sem fog tudni Debian, vagy FreeBSD alapú web- és és mailszervert rendesen telepíteni és beállítani, úgy egy rendszergazdának sem kell professzinális weboldalt készítenie.
dec. 3. 14:11
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!