Kezdőoldal » Számítástechnika » Weblapkészítés » Ha kiveszik 2022-ben az...

Ha kiveszik 2022-ben az informatika érettségiből a KompoZert, akkor mivel fogunk weblapot szerkeszteni?

Figyelt kérdés

2021. aug. 16. 17:01
 1/7 anonim ***** válasza:
100%
Próbáld ki a Visual Studio Code-ot. Weblapot, főleg érettségire egy notepaddal meg lehet szerkeszteni.
2021. aug. 16. 17:03
 2/7 anonim ***** válasza:
100%
Sok fejlesztői környezet van erre, pl amit te mondtál azt még soha nem hallottam, de egy notepad++ is bőven elég kell, hogy legyen erre a célra. Nekünk középsuliban sima jegyzettöbbel kellett tanulni, utána mehetett a notepad++ mikor már tudtuk helyesen használni a kódokat és betanultunk rendesen mindent hozzá. Érettségin meg Brackets programot használtunk, mint fejlesztői környezet de a vs code sokkal jobb szerintem.
2021. aug. 16. 17:13
 3/7 anonim ***** válasza:
100%

El kell olvasni az Oktatási Hivatal oldalán található szoftverlistát - fel vannak sorolva alternatívák:

"- Az operációs rendszer vagy az irodai szoftvercsomag részét

képező alkalmazás

- KompoZer 0.8b3

- SeaMonkey 2.53.3

- Bluefish 2.2.10

- Visual Studio Code 1.48"

[link]

2021. aug. 16. 17:48
 4/7 A kérdező kommentje:
Jó neked hogy te úgy tanultad. Én sharepoint designer-ben tanultam, de azt kivették. Utána mondták hogy nézzük majd meg a KompoZert mert hasonló, de most meg azt mondta nekem valaki, hogy azt is ki fogják venni.
2021. aug. 16. 17:50
 5/7 anonim ***** válasza:
100%

# Az érettségi vizsgán használható Seamonkey-ban levő Composer

[link]

a Mozilla Composer

[link]

leszármazottja, épp úgy, mint a KompoZer

[link] #KompoZer

2021. aug. 16. 17:57
 6/7 A kérdező kommentje:
Oh, köszönöm!
2021. aug. 16. 18:22
 7/7 anonim ***** válasza:
100%

Bármivel, ami alkalmas szövegfájlok mentésére. Akár egy egyszerű Jegyzettömbbel is.

"Jó neked hogy te úgy tanultad. Én sharepoint designer-ben tanultam, de azt kivették."

Félre ne érts, nem téged akarlak ezzel piszkálni!

De nekem ahhoz a tanárhoz is lenne pár keresetlen szavam, aki ezeket a vackokat erőlteti.

Neem, nem olyan hú, de rossz szoftver sem a Kompozer, sem a Sharepoint Designer. Arra, amire kitalálták. Hogy 15-20 éve, amikor még nem léteztem sem Facebook oldalak, sem Wix, sem Google Sites, ellenben nagy divat volt weboldalakat készíteni, majd ingyenes tárhelyre felpakolni, akkor tényleg tök jó volt egy-egy ilyen szoftver, amivel háttértudás nélkül, szinte laikusként egész aranyos dolgokat össze lehetett dobni. Igen, ezek erre valók: hogy amatőrök összebarkácsoljanak velük kis hobbi-oldalacskákat. Erre tökéletes. Komoly célokra nem, és nem is arra készültek.

A másik gond pont az, amibe te most belefutottál. Megtanultátok egy adott szoftver használatát, kiismertétek a rigolyáit (mert van bőven), aztán amikor egy másik szoftver elé ülsz, a megszerzett tudás felét dobhatod a kukába. Sokkal praktikusabb, és időtállóbb lenne elsajátítani a HTML-t, meg a CSS alapjait. Részben azért, mert így nem vagy egy adott szoftverhez kötve, részben meg azért, mert ezt a tudást szükség esetén máshol is alkalmazhatod.

Harmadrészt: oké, ez inkább filozófiai, mintsem szakmai érv, de egy érettségi nem a megszerzett, kompetens tudásról kéne, hogy szóljon? A webszerkesztés szóljon arról, hogy mennyire ért a vizsgázó a webszerkesztéshez, és ne arról, hogy egy adott szoftver használati útmutatóját mennyire tudta benyalni.

Félre ne értsd, tényleg ezzel nem téged akarlak piszkálni, csak szakmabeliként eléggé tud dühíteni ez a rendszer.

Természetesen a döntés a tiéd. Fentebb írtak pár alternatívát (bár én úgy tudtam, hogy a SeaMonkeyt jövőre kiveszik, nekem tavasszal az érettségi-ellenőr ezt mondta, de nyilván lehet, hogy ő sem tudta jól); de én azt javaslom, hogy ha az informatika nem csak egy tölteléktárgy számodra, ami csak addig kell, hogy meglegyen belőle egy elégséges jegy, akkor tanuld meg a HTML-t! Panaszkodnak rá, hogy ez nehéz, meg hogy mennyit kell tanulni? Nem akarok csúnyán beszélni, de a nagy fenét! Van kb. 30 HTML-elem, amit ismerni kell. (Egy átlagos nyelvi szódoga ennél több szóból szokott állni.) Meg kb. 10-20 CSS-stílusleíró elem. Ennyi már bőven elég érettségire, nem vagy egy adott szoftverhez kötve, időtálló tudást kapsz, és látod azt is, hogy a színfalak mögött mi történik. És még csak nem is vállalhatatlanul sok, amit tanulni kell hozzá. Ha most elkezded, és napi egy órát szánsz rá, nagyjából egy hét, mire a HTML végére érsz, kb ugyanennyi, mire az ezen a szinten elvárt CSS-formázásokat megtanulod, és még begyakorolni is van időd szeptemberig. A legelső informatika órán már csinálhatod rendesen, HTML-ben, a webszerkesztős bohóckodás helyett.

A tapasztalataim is azt mutatják, hogy ez egy jó irány. Sok tanulónak segítettem már felkészülni mind a közép-, mind az emelt szintű érettségire. Webszerkesztés témánál az első javaslatom mindenkinél az volt, hogy felejtse gyorsan el, amit vizuális webszerkesztővel csináltak, és elkezdjük nulláról a HTML-t. Egyszer sem hallottam vissza panaszt rá, hogy "minek kellett ezt megtanulni?" Sőt, volt olyan is, aki megjegyezte, hogy így fakton hamarabb végzett, minta többiek, akik Kompozerben ügyetlenkedtek.

De természetesen a döntés a tiéd, én elmondtam a szakmai érveimet, a te dolgod, hogy ezeket figyelembe veszed-e.

2021. aug. 17. 11:03

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!