Kezdőoldal » Számítástechnika » Weblapkészítés » A SeaMonkey webszerkesztőjében...

A SeaMonkey webszerkesztőjében miért nem tudok egy táblázatban cellákat egyesíteni?

Figyelt kérdés
Most csinálom a régebbi érettségi feladatsorokat, ahol a weblapszerkesztési feladatok között többször előfordult, hogy olyan táblázat kellett, hogy az első sorban 2, a másodikban csak egy oszlop kell. Hiába csináltam 2x2-es táblázatot, jelöltem ki az alsó sor 2 celláját és kattintottam a "kijelölt cellák egyesítése"-re, nem történt semmi. Azt is próbáltam, hogy 2x1-est csinálok és felosztom az 1. sort, de az sem működött jól. Ez mitől lehet? Csak a SeaMonkey-nél áll fenn ez a probléma?

2021. júl. 9. 23:56
 1/3 A kérdező kommentje:

Újabb problémám, hogy képet sem tudok berakni egy táblázat hátterének, pedig a feladat azt kéri (az elmélet megvan, de egyszerűen nem csinálja meg).

Az a baj, hogy anno KompoZer-ben ezek mind sikerültek, de jövőre az érettségin már nem lehet KompoZer-t használni.

2021. júl. 11. 12:00
 2/3 anonim ***** válasza:

Nézd... nem tudom, mik a céljaid az informatika érettségivel, de ha nem csak egy tölteléktárgy, amiből a kegyelemkettesre hajtasz, akkor nagyon sürgősen felejtsd el az összes ilyen vizuális webszerkesztőt! Ezek nem arra valók, hogy komolyabb feladatokat csináljon vele az ember. Nem fogom azt mondani, hogy ezek valami ótvar pocsék szoftverek, mert amire tervezték, arra nagyon is jók. Ahhoz, hogy egy teljesen laikus összedobjon vele egy személyes statikus weboldalacskát, amit aztán esetleg egy-két ismerőse néha megnéz, arra tökéletes. Hangsúlyozom: teljesen laikusoknak való, és ha csak a vizuális szerkesztőjét használod, nem fogsz tudni vele összetettebb oldalakat csinálni. (Csak valaki nagyokosnak odafent kipattant a buksijából, hogy lehessen érettségin ezt is használni. Na, aki ezt kitalálta, azt kéne 20 évre eltiltani mindentől, aminek köze van az oktatáshoz.)

Egyébként ez a felhasználási terület is már alaposan megcsappant, hiszen sokkal egyszerűbb valami Wix-szerű oldalra regisztrálni tucatnyi előre elkészített sablon mellett, vagy feltelepíttetni az infós haverral egy Drupalt, mint kézzel szerencsétlenkedni. Nem véletlen, hogy a Kompozer is igazából már egy megszűnt szoftver. A legutolsó verziója 0.8b3, ami 11 éve jelent meg. "b", mint béta. És azóta nem jelent meg friss verziója, nem, hogy az 1.0-t nem érte el (oké, önmagában ez még nem lenne probléma, sokan elég sajátságosan verziószámoznak), de még a béta fázisból sem lépett előre. Egyszerűen azért, mert abbamaradt a fejlesztése. Egyébként amire szánták, arra nem volt rossz szoftver, de ettől még egy bugos béta, és egyáltalán nincs szinkronban egy érettségi céljával és eszméjével. A webszerkesztés ugyanis nem arról szól, hogy a szövegszerkesztés után elboldogul-e az ember egy lebutított szövegszerkesztőre hajazó felülettel. És ez egyébként rengeteg hibához szokott vezetni, hiszen sok mindenben az - egyébként néha következetlen - szoftverre hagyatkozik az ember.

Egyébként a Kompozer is az egykori Netscape Composer leszármazottja (ez a Netscape böngésző mellé adott webszerkesztő volt), a SeaMonkey meg a Netscape egyenes ági rokona. És lehet, hogy rosszul tudom, de úgy hallottam, jövőre SeaMonkey sem lesz. (Legalábbis az érettségi ellenőr ezt mondta idén. Persze, lehet, hogy rosszul tudta, nem tudom...)

Na, de lényeg, ami lényeg: sok tanulót készítettem már fel érettségire, és amikor a webszerkesztés szóba került, az első kijelentésem mindig az volt, hogy ezeket a vizuális szerkesztőcskéket felejtsük el. És megtanultuk a HTML-t, meg a CSS alapjait. Ami egyáltalán nem egy lehetetlen és brutális dolog. Összesen kb. 20-30 HTML-elemet kell ismerni, meg talán egy 10-20 CSS-tulajdonságot, és ezzel már meg is lehet oldani egy érettségi-szintű feladatot. Ez pedig egyáltalán nem sok. Érdekes, amikor angol szódogára 100 szót kell megtanulni, vagy történelemből évszám-röpire 50 dátumot, azért senki nem szokott panaszkodni. De azért, hogy 4 év alatt meg kell tanulni 30 HTML-elemet, már megy a panasz, meg a lázadozás. (Nem rád értettem, félre ne értsd!) Nem sok ez. Még akkor sem, ha egy hónap alatt kéne megtanulni. Cserébe pedig rengeteg előnye van. Mondjuk az, hogy nem függsz egy adott szoftver szeszélyeitől. Akár még Jegyzettömbben is megcsinálhatod, de az összes szerkesztő rendelkezik kód nézettel. És teljes mértékben uralod a kódot, nem vagy kitéve a szoftver szeszélyeinek. Emellett az így megszerzett tudás hosszú távú. Én 20 éve tanultam meg, és azóta csak pár apró változtatást eszközöltek benne. Ellenben azok a vizuális webszerkesztő szoftverek, amik akkortájt léteztek, ma már sehol nincsenek.

Szóval összegezve: ugyanezt tudom tanácsolni. Van rá egy éved, tanuld meg szépen a HTML-t meg a CSS-t, és alkalmazd! Semmi nem tiltja meg, hogy kód nézetbe átválts a feladat megoldásához. ;) Sőt, az operációs rendszer részét alkotó segédprogramok (pl. Jegyzettömb) mindig használhatóak, függetlenül attól, hogy milyen szoftvert jelöltél meg.

Segítségként itt egy alapos videó, amin elindulhatsz:

https://www.youtube.com/watch?v=CtrMhe5Azys

Egyébként kipróbáltam, nálam működik SeaMonkey-ban, hogy kijelölöm, jobb klikk, és a kijelölt cellák egyesítése. (2.53.6-os Linuxos verzió.) Vagy ha átváltok kódnézetbe, és kézzel beírom a megfelelő td után, hogy colspan=2, a következő celladefiníciót (<td> ... </td>) kitörlöm, akkor is működik.

*Update: az alsó sor esetén tényleg nem működik. Ez úgy tűnik, egy bug a SeaMonkey szerkesztőjében. De ha több sort csinálsz, az utolsó előttit egyesíted, és az utolsót meg törlöd, akkor megcsinálja. :) Vagy átváltasz kódnézetbe, és az utolsó sor első td-je után odaírod, hogy colspan=2, a következő celladefiníciót meg kitörlöd.

2021. júl. 11. 17:40
 3/3 A kérdező kommentje:

#2 Köszönöm a választ!

Akkor utánanézek ennek a HTML-nek és CSS-nek, amit leírtál róla, tényleg nem hangzik rosszul. Egyébként igen, a SeaMonkey-t, KompoZer-t és társait már fáj használni, tényleg olyan, mint egy nagyon lebutított szövegszerkesztő. Az a szerencse, hogy már viszonylag ritkán van webszerkesztés érettségin, de persze sosem lehet tudni. Azt, hogy nem lesz SeaMonkey, nem láttam még, bár egyelőre csak az idei szoftverlista van meg, ott olvastam, hogy várhatóan jövőre már nem lesz KompoZer, de akkor te ezt nyilván jobban tudod, sőt a kettő szinte egy és ugyanaz, értelmetlen lenne egyet kivenni, egyet bent hagyni.

Köszönöm még egyszer a részletes választ!

2021. júl. 12. 00:34

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!