Miért van ennyi weblap készítő mekkmester?
Rengetegen készítenek weboldalakat, ami nem is volna baj, de olyan ócska minőségű weboldal készítőket dobál fel nekem a facebook, hogy rosszul vagyok már tőlük. Már mikor rákattintok a referenciákra, és egy széthullot valamit látok, ott végem van.
Többségében WP-oldalakat készítenek ezek a mekkmesterek, de láttam már valami Google-val összehúzottat is 50-100 ezer forintért. Értem, hogy a pénz ami számít, viszont egy alapszínvonal legyen már meg, ha már az ember vállalkozni kezd, az az oldal téged is képvisel és a cégedet is.
Valamelyik nap éppen rendeltem volna egy terméket, de a legolcsóbb helyen nem mertem megrendelni, mert egy hulladék volt a weboldal, féltem, hogy ha ilyen színvonalt képviselnek, akkor átvágnak a termékkel, és inkább megvásároltam drágábban.
2-es: a kérdezö nem reklámozza magát, mint weblapkészítö, de ettöl még látja, ha valami rossz.
Vagy ha te valamit kifogásolsz, azt mindig meg tudod jobban csinálni?
Biztos velem van a baj, de én egy weboldalnak a használhatóságát és hasznosságát szoktam első körben nézni. Persze, tudom, ez nem divat, és szép, díszes csomagban tálalva még a kakit is el lehet adni egy halom embernek, mert hát a csomagolása szép... és ez az igazi problémája a mai webfejlesztő szférának. Azt nagyon gyönyörűen meg tudják oldani, hogy a weboldal kezelje azt, ha percenként negyvenhatszor fordítod el a telódat, meg azonnal rajzolja újra az oldalt, ha két pixellel átméretezed a böngészőt. Csak ahogy a mondás tartja, a korpa közt elvész a szem. A sok csillivilli csicsázás, látványelem, meg "kötelező" trendi hülyeség nagyon sokszor a használhatóság és a tartalom kárára megy. Ezen az oldalon is a megújulás óta néha "besülnek" a linkek. Tök jó, hogy van dark mode, meg pár dolog trendibb lett, de cserébe néha a témákra nem lehet rákattintani, csak F5 után. Meg nem lehet bal egérgombbal kattintva új fülön más (al)kategóriát megnyitni, mert ugyanaz a téma vagy kategória fog megnyílni, mint amin épp állsz. Ezek apróságok, de jól mutatja azt a trendet, hogy bár a divatnak igyekszik egy oldal megfelelni, csak épp a funkcionalitásában lesz kevesebb. És ez sok másik oldalon is igaz. Vajon miért van az, hogy sok komoly (informatikai) vállalat egyre inkább puritánabb, de funkciógazdagabb oldalban gondolkozik? Mert aki odatéved, az nem a szemét akarja rajta legeltetni, hanem minél hamarabb meg akarja találni a számára releváns információt. Ehhez pedig nem kell mindent agyoncsocsázni. Ha egy vállalkozással kapcsolatban keresek információt, akkor sem az lesz a lényeges, hogy melyik párnapos divatnak felel meg az oldal, hanem hogy megtalálom-e rajta azt, amit keresek. Ehhez pedig akár elég egy Wordpress is. És ne legyünk demagógok, az, hogy egy cég milyen weboldalt készít(tet), csak azt mutatja meg, hogy webszerkesztésben milyenek, vagy hogy a megbízott vállalkozás milyen ezen a téren. Azt, hogy a fő tevékenységi körük milyen, ebből nem lehet leszűrni, ha pedig mégis ezzel próbálkozol, garantáltan hamis következtetésre jutsz.
Ettől függetlenül persze igaz, hogy a webfejlesztői szférában sok a kókler. Ugyanis ez az a területe az informatikának, ahová viszonylag alacsony tudásszinttel is már be lehet jutni, főleg, ha van az embernek némi hátszele. Elég, ha épp kapisgálod az éppen tegnapelőtt megjelent legújabb JS-Frameworrköt (mert a 3 napos technológiát használni már nagyon ciki), aztán az, hogy emellett az elkészült weboldalt akármelyik 15 éves script-kiddie rommá töri egy sima PHP-injection-nel, az már más kérdés.
Félreértés ne essék nem a Wordpress ellen vagyok. Arra kiváló a Wordpress, ha például egy kezdő vállalkozás szeretne online is elérhetővé vállni. Sőt az sem zavar, hogy ezek az emberek feltehetően nem tudnak programozni, mert ha tudnának, akkor nem a Wordpressel bohóckodnának.
Ami zavar, az a igénytelen munka.
Éppen tegnap este láttam egy hirdetést a Facebookon. Megnéztem, és rosszul lettem. A mekkmester Wordpress weboldalt készít 2 nap alatt 50 ezerért de olyat, hogy szétcsúszik az egész. A header eltakarja a scrollbart nem tudsz lejebb menni, csak ha görgeted egérrel, és ha valahogy el is jutsz az aljára a logó eltakar egy gombot amire nem tudsz rákattintani. Ez így tökéletesen működik, mindneki boldog csak 50 ezer volt, 2 nap alatt kész lett, a srác még sztárolja is magát. Az már nem számít, hogy alapvető funkciók nem működnek az oldalon, vagy, hogy lassú az oldal, arról nem is beszélve, hogy a képek sincsenek leoptimalizálva. Jól mondják, hogy olcsó húsnak híg a leve.
Rengetegen vannak úgy vele, hogy az első érvük, ha valaki kritikát fogalmaz meg, hogy nem "érdemelték ki" a kritizálás jogát. A két vállfaja a dolognak a "pedig te is használod" (általában big-tech és egyéb szolgáltatás kritikákra), vagy "te se tudsz jobbat" (kreatív termékek esetében).
Két oka van annak, hogy ez így van:
- Van rá igény
- Facebookon nézelődsz
"Nem CSAK weboldalnál, minden területen Magyarországon, itt mindenki ÉRT mindenhez"
Sajnos ez valóban felismerhető tendencia. Az oktatás színvonala visszaköszön. A java csak most jön. A járványhelyzet sikerrel dob rá pár lapáttal erre a jelenségre.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!