WWW. vagy anélkül használjátok az oldalakat?
Yslow rossz pontokat ad a GTmetrix értékekben. Azt mondta valaki hogy mert nem használom a WWW. előtagot, ha lenne akkor nem lenne ez a hiba (Use cookie-free domains). De Googleben nem találtam semmit erre. Szerintetek?
Ennek semmi köze ahhoz, hogy www-vel vagy anélkül használjuk az oldalakat.
Arról van szó, hogy a YSlow azért nyafog, mert a statikus tartalmak - képek, stíluslapok, Javascript-kódok - kiszolgálásakor a webszervered sütiket küld, ami felesleges hálózati forgalmat generál.
Éppen ezért javasolja a YSlow, hogy ezen tartalmakat szolgáld ki külön aldomainből (például static.oldalneve.hu), így azon aldomain nem fog sütiket küldeni.
Bővebben erről a hivatalos dokumentációban:
illetve Wordpress esetén sok helyen írnak ennek a kivitelezéséről - például:
Múltkor egy 60 éves embernek mondtam hogy NEM KELL WWW!
Akkor is úgy rakta és nem jött be a weboldal... :)
#2: Mondjuk az, aki 3 oldalnál többet látogat meg élete során, és nem szeretne 6 oldalon át tartó könyvjelzőlistával bajlódni.
Vagy aki nem akar több időt elszúrni azzal, hogy könyvjelzőzzön egy olyan oldalt, amit talán életében kétszer keres fel.
Vagy az, aki nem akarja a közös / munkahelyi / publikus gépére rávezetni a fél életét. ;)
Vagy aki nem akar kétszer annyi időt eltökölni azzal, hogy a könyvjelzőkben keresgél, ahelyett, hogy elkezdi beírni a webcímet, amit ha már meglátogatott, egyből fel is ajánl a böngésző.
Egyébként zárójelben: nekem még egyszer sem törött le a kezem attól, hogy egy 10 karakteres címet be kellett gépelnem.
A hagyományos felfogás szerint a domain név elejére, ponttal odabiggyesztve jelezzük, hogy milyen szolgáltatásról van szó. Ez sok esetben még mindig így van. Mondjuk a GMail levélküldő szervere smtp.gmail.com. Nem simán csak gmail.com, holott úgy is megoldható lenne. De ez a gyakorlat terjedt el a www kivételével az összes ismertebb szolgáltatásnál. A www is nagyon sokáig szokás volt, csak aztán - lévén az internet leggyakoribb szolgáltatása - a felhasználók kezdtek ellustulni. Miután egyre több weboldalnál megoldották, hogy www nélkül is működjön, fájóan sok lett az a 3 extra betű, és ma már piszkosul kifogna a legtöbb felhasználón, ha egy oldalnál ez kötelező lenne.
Közben meg a webszerverek üzemeltetői is átálltak arra, hogy www nélkül működjenek a weboldalaik. (Bár egyébként egy 5 perces beállítás elérni, hogy mindkét formában működjön. Csak ugye sok webmester is lusta, és inkább nem állítja be.)
CNAME nem oldja meg, minden subdomaint megold, de a www. előtagot nem tekinti annak. Globálisan gond van még ezzel.
De a webhosting-osnak elég szólni és beállítja hogy átirányítsa a címet www. nélkülire.
Csak nem tudtam hogy cookie gond-e.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!