Kezdőoldal » Számítástechnika » Weblapkészítés » Miért kéne használnom a...

Miért kéne használnom a html5-ös tag-eket?

Figyelt kérdés

Tudom, hogy a HTML5-ben rengetek új tag van, ugyanakkor azt is tudom, hogy semmi értelme a használatuknak, hiszen nem lesz semminek sem más formája vagy kinézete attól, hogy pl. egy section-be teszem egy div helyett.

Ugyanazt, amit ezek a tag-ek kinálnak, el tudom érni div vagy span tag-ek használatával. Akkor miért kéne használjam ezeket? Csak mert több webdesigner-től is azt hallottam, hogy érdemes a használatuk, de hogy miért, azt nem értem.

2019. nov. 30. 15:44
 1/4 anonim ***** válasza:
100%

Mert más a jelentése, és 20 div -et változatossá teszi.

jobban látszik, mettől meddig tart blokk, és mi tartozik bele.

Plusz vannak speciálisak, amik segítenek a keresőoptimalizálásban is.

2019. nov. 30. 17:23
 2/4 anonim ***** válasza:
100%
Így lehet rájuk külön css-t írni class használatan nélkül is.
2019. nov. 30. 20:11
 3/4 anonim ***** válasza:
100%
Beszédesebbek a tagek és jobban átlátható lesz miatta a kód is. Ha munkatársad HTML5-öt tanult, akkor ő eleve úgy fogja kezdeni, hogy div-ek helyett article meg nem tudom milyen tageket használ, mert ezt ajánlja a szabvány. Na most, ha te ebbe elkezdesz össze-vissza csak diveket belerakni, akkor nem biztos, hogy örülni fog neki a munkatársad...
2019. dec. 1. 15:52
 4/4 2*Sü ***** válasza:
86%

Nem kell használni, de igencsak érdemes. Egy HTML oldalnak általában vannak jól elkülönített részei. Divekkel is be lehet állítani id-kat, osztályokat, de ezek elnevezése esetleges, néha a programozó hibájából nem egyértelmű a jelentése, ne ajd' isten még keveri is a magyar és angol elnevezéseket is. A kereső sem tudja megkülönböztetni, hogy ez a szöveg itt most valami fő tartalmi lényeg, vagy valami láblécben szereplő kevésbé jelentős rész.

De modellezzük le egy honlapon:

<div id="head">

<h1>…</h1>

<div id="gombok">

</div>

</div>

<div>

<div class="reklam">

</div>

<div class="tartalom">

</div>

<div class="tartalom">

</div>

</div>

<div id="menu">

<div class="keret">

</div>

<div class="keret">

</div>

</div>

<div id="also">

</div>

Osztályokkal, id-kel megtűzdelt divekbe csomagolt divek, divekkel megtömve. De most a sok <div> és </div> közül most ki kivel van? Egyáltalán mi az a „gombok”, meg a „keret”. meg a „menu”. Van ezen az oldalon oldalsáv? Ha igen, akkor mennyi idő megtalálni a nyitó tag-et, aztán a hozzá tartozó záró tag-et, ha még ezen csontvázon belül még vannak egyéb div-ek is egymásba ágyazgatva? Mennyire kezelhető egy ilyen kód: [link] ?

Mennyivel szebb, átláthatóbb, érthetőbb így?

<header>

<h1>…</h1>

<nav>

</nav>

</header>

<main>

<section class="reklam">

</section>

<article>

</article>

<article>

</article>

</main>

<aside>

<section>

</section>

<section>

</section>

</aside>

<footer>

</footer>

Nincsenek behúzások, de még így is követhető. Mindjárt látható, hogy van egy fejléce az oldalnak, abban van valami navigáció. Van egy fő tartalmi rész, amiben van egy reklám, amit cikkek, bejegyzések, vagy valami hasonlók követnek. Van valami oldalsáv is, ami több részletből áll. Aztán van egy lábléc. Ki kell törölni az oldalsávot? Eléggé könnyű megtalálni, hogy hol kezdődik és végződik.

2019. dec. 5. 01:22

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!