Mit tanuljak? Hogyan válasszak?
Első évemet végeztem mérnökinformatikus szakon. A programozás tetszett meg a legjobban, így ebben az irányban szeretném képezni magam.
Már lenni kellene tapasztalatomnak, elképzelésemnek, munkámnak... De nekem még csak fogalmam sincs, hogy mit szeretnék csinálni. Mit szeretnék programozni, milyen nyelvet tanuljak, egyáltalán hogy válasszak. Csak nyáron van szabadidőm fejleszteni magam, de még csak ki sem tudom találni, mihez kezdjek.
Kicsit el vagyok keseredve, mert így a következő nyáron sem tudok majd a szakmában dolgozni.
Ki kell próbálni mi tetszik jobban. Én is mérnökinformatikus szakon végeztem és azóta találkoztam elég sok dologgal. Engem a beágyazott fejlesztés fogott meg végül így én C/C++ mellett maradtam leginkább.
Próbálj meg csinálni néhány otthoni projectet (pl. hackster, hackaday elég jó ötleteket tartalmaz) és meglátod mennyire jön be a beágyazott vonal.
Alkalmazásfejlesztésre is elég sok választásod van (C#, Java, Rust, C++, ...)
Ha érdekelnek a webes dolgok akkor mindenképp kezdj el HTML, CSS és JavaScriptet tanulni kezdésnek, ezen után pedig nem árt ha megtanulsz néhány backend (PHP, ASP.NET, Java, Ruby on Rails, ...) technológiát, majd néhány frontend frameworkot (AngularJS, ReactJS, VueJS, ...). Itt annyi előnyöd lesz, hogy most már tudsz alkalmazást és mobil alkalmazást is fejleszteni majd webes technológiákkal.
Végül pedig kötelezőnek mondanám lassan hogy legalább egy python-t ismerj scriptelésre, bár itt ajánlanám JavaScriptet is valamennyire, attól függetlenül hogy szereted-e webet vagy nem, mert máshol is jól jöhet (pl. mobil alkalmazások). Ezek ismerete elég alapnak számít ma, de linuxon bash-t sem árt ha megtanulod valamilyen szinten.
Szóval azt mondanám hogy kezdésnek válassz egyet az első 3 pont közül (beágyazott, alkalmazás, web) és tanulj hozzá scriptelni is, én python-t ajánlanám kezdésnek, ha nem ismernéd alapból. Nem kell félni, első évesen még nem vérre megy a döntés, ha nem tetszik következő évben vagy félévben elkezdesz mást.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!