Miert hiszik azt hogy a programozas nem egy szakma?
Jó, valahol értelek Titeket is.
De ha valaki 25...30....35 évesen jön rá, hogy ezzel szeretne foglalkozni, elkezd egy nyelvet otthon könyv/videó alapján és tetszik neki, az mit csináljon?
Az egyetem teljesállású munka mellett levelezőin nem könnyű, pláne, ha mellette fejleszteni is akarjuk magunkat.
Egyébként nálunk a tanfolyamon vagyunk páran igen lelkes emberek, előfordult már többünkkel is, hogy nem emlékeztünk, hogy valamit vettünk-e már órán vagy otthon, önképzés során találkoztunk vele.
Arról nem is beszélve, hogy sokan úgy mentünk, hogy előtte már hónapok óta tanultuk a programozást - elég komolyan.
De tudom, aki nem középsuli óta csinálja hobbiként és nem ilyen egyetemre ment elsőre, az nem lehet igazi szoftverfejlesztő.
Én annyira nem hurrognám le az olyan képzéseket ami legalább 6 hónapos és elég intenzív.
Egy 2 éves érettségi utáni képzésen tanterv szerint bele kapnak egy csomó fél nyelvbe, azokból kapnak valami minimális alapot, ráadásul olyan tanároktól akik tanárok és nem szakemberek.
Míg egy ilyen gyorstalpalón általában egy témára, szakosodnak rá, és azt lehet normálisan meg tudják nekik tanítani. Nem beszélve arról hogy ezeken a fizetős magán tanfolyamokon az előadók meg mentorok szakemberek is.
Az diploma sem sokkal jobb, ha az ember épp csak megszerzi, de mellette nincs meg a megfelelő motivációja és tényleges felkészültsége.
Én hobbiként kezdtem még 14 évesen, voltam OKJ-n, felnőttképzésen és nem olcsó továbbképzéseken is (már munkahelyen), de a legtöbb és leghasznosabb infó mégis otthon vagy munkahelyen ragadt rám munka közben. Amikor jött olyan feladat amihez nem értettem és akkor google/youtube/dokumentáció/bármi és tanulás tanulás tanulás.
Egyetemet végzett ismerősöm GYAKORLATBAN nem tud programozni. Ezt értsétek úgy, hogy elméletben nagyon penge, átlát nagyobb rendszereket, megérti a technológiai dolgokat ezzel nincs baj. Viszont gyakorlatban nem tud programozni, ami nem is gond, hisz tervezőnek 1000x jobb, mint programozónak. Nagyon jól átlátható és megérthető folyamatábrákat készít, dokumentálásban tényleg nagyon ott van. Nem leszólni akarom, mint programozó, csak annyi, hogy egy kis segítséggel elvégezte az egyetemet, mégis a papírját tekintve mégsem tudna a gyakorlatban programozni. Szenvedés volt neki amikor vizsgákon kellett csinálnia. Jó pár éjszakát átdumáltunk mit hogyan oldjon meg. Pedig érti az OOP-t is elméleti szinten, de megírni már nehézkes (gondolt arra is, hogy valami mentális betegsége is lehet, mert nem normális, hogy ennyire érti mégsem tudja leprogramozni).
A programozás tanulható dolog, de nem elég tudni kódolni és mint a példa is mutatja, a sok-sok elméleti tudás sem elég ahhoz, hogy valaki programozó legyen.
Viszont 2-4 év alatt elég intenzíven kell tanulni 0-ról, ha valaki nagyon penge akar lenni. Jobb inkább megtanulni programozni, megtanulni a google-t használni (sokaknak nem megy itt is látszik).
Én 12 éve kezdtem el programozni és elég sokat tanultam, több nyelvvel foglalkoztam, mellette CISCO és egyéb dolgokat is tanultam (van amiből vizsgáztam is, nem csak otthoni szorgalom), de még így is tudom, hogy rengeteg dolog van amit meg kell tanuljak és még több amihez nem értek és nem is fogok.
Nem véletlen van ennyi ága a programozásnak is. Például webfejlesztés (PHP vagy Node.JS) simán megtanulható haladó szinten félév alatt, oké elég intenzív képzésről lenne szó, de lehetséges. (Ebben az irányban van 2 végzettségem és teljesen más az OKJ és fizetős képzés.)
Egyéb script nyelvek, mint például a Python a felkapottak közül szintén elég hamar megtanulhatóak. Mellette persze vannak elméletek amik fontosak.
A C#/Java/C++ vagy bármelyik komolyabb nyelv már más tészta. PHP, Python, vagy épp csak JS-nél még nem annyira fontos, hogy megértsd azt, hogy mi is megy a háttérben, de azért ezeknél a nyelveknél már van szerepe annak, hogy tudod mi hogyan működik. Például mi az a garbage collector, pointer...megint csak sok-sok elméleti tudás. Mellette ugye rendezések, algoritmusok, több szálúság elméleti gyakorlati oldala...
Félév alatt bármelyik nyelvről nagyon sokat lehet tanulni főleg, ha megfelelő előképzettsége van az embernek, viszont nem véletlen van, hogy az egyetem után is még csak junior szintűnek számítanak a friss pályakezdők (akik ugye már gyakornokként is dolgoztak).
Én a pályafutásom során több olyan emberrel találkoztam és dolgoztam is együtt akiknek semmilyen szakirányú végzettségük nem volt (volt aki iskolát sem végzett, volt aki meg ott hagyta az egyetemet), mégis diplomások kértek tőlük segítséget egy-egy technológiában, vagy épp néha elég "alap" kérdésekben. A tudás egy részét a képzésen, iskolában szerzi meg az ember, de az arra elég, hogy elinduljon valaki az úton.
Az iskolákkal és tanfolyamokkal az a "gond", hogy fél-2-4 éves időtartam alatt rengeteg olyan dolgot is megtanítanak amit soha nem fog használni az illető, persze bármikor jól jöhet, de ha csak nem az adott irányban fejleszt, akkor esélyes, hogy soha nem fogja elővenni.
Én játékfejlesztéssel foglalkozom 4 éve, hobbiszinten űzöm, igaz ma már több projektben is részt veszek párhuzamosan és dolgoztam együtt elég tapasztalt emberekkel. Főleg itt tapasztalom azt, hogy mennyire jelentős szerepe van annak, hogy az ember milyen irányban specializálódott. Annyi fajta irány van, hogy lehetetlen mindben naprakésznek lenni és a legjobbnak. A motorok sajátosságairól és nyelvi függőségeiről meg ne is beszéljünk.
Az, hogy mi a piacképes tudás, hol kezdődik azt a piac dönti el. Ma annyira szakember hiány van, hogy már cégek képeztetnek ki maguknak embereket, mert nem találnak. Én nem is keresek munkát mégis sorba találnak meg, volt időszak amikor hetente többször találtak meg munkákkal ismerősök/volt főnökeim.
Igaz az, hogy ha valaki elvégez egy papírt még nem feltétlen lesz alkalmas erre a pályára. Ez egy hivatás amiben nagyon nagy szerepe van az önképzésnek és aki már úgy kezdi, hogy "én nem szeretek tanulni", az rossz pályát választott.
Képzéssel, egyetemmel és mindkettő nélkül is lehet bárki programozó. Az egyetem munkakeresésben, és később senior fejlesztőként való elhelyezkedésben lesz egy programozó segítségére.
Szóval nem értem miért a sok lepontozás, szerintem itt most mindenkiben közös, hogy imádunk kódolni és ez a lényeg! És ne is szerénykedjünk, egyetemmel is, nélküle is annyi pénzt vihetünk haza hogy hó végén sincs gondunk:)
Ui:
-Egyszer volt bennt nálunk egy training360-as csávó traininget tartani és elég jó volt. Meg piacképest tudást adnak és elhelyezkedni is segítenek. Szóval ha az ember később jön rá, hogy pályát tévesztett, akkor egy ilyen tanfolyam hatalmas segítség.
"Mindenki gyorstalpalozik mintha megtanulhato lehetne 3-6 honap alatt egy piackepes tudas, szerintem vicc az egesz"
Nem csak a programozással van ez így, a nyelvtanulás is gyorstalpalón megy, már pár perc alatt valaki megtanulhatja, hogy "Guten tag"... :-)
Ez abból adódik, hogy az emberek nem bírnak várni, mindig sietnek valahová... ...már nem is gondolkoznak, mert fárasztja őket.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!