Ha engem kimondottan a desktop érdekel (legalábbis jelenleg úgy érzem), milyen technológiákat tanuljak?
Később lehet, hogy mégis rákapok a webfejlesztésre vagy a mobilappokra, de jelenleg nem érzem magaménak ezeket a területeket.
Ami érdekel:
- automatizálás, pl irodai folyamatok
- adatbázisok tervezése
- különböző nyilvántartások vezetése
- a non plus ultra a matematikai modellezés, de ahhoz komoly matematikai tudás is kell....
C#, ha windows az irányod főleg
A C# multiplatformban is jó, később akár telefonos alkalmazásokhoz is, játék téren meg pl Unity motorral tökéletesen alkalmas gépre/telefonra készíteni játékot.
Ami még szóba jöhet és piacképes az a C++, vagy akár a Java. Script nyelvekből meg a Python.
Ha komoly matematikai műveleteket végzel, akkor csakis C++, ha tényleg fontos számodra a performancia. Persze vegyíthető több nyelv, C++ DLL-eket betöltve tudod később használni "leválasztva" a matekot az üzleti logika egyéb részeitől.
C#, PHP, Node.JS webre szintén megfelelő. A java weboldalak nem annyira elterjedtek, de a technológia adott.
"Ha komoly matematikai műveleteket végzel, akkor csakis C++, ha tényleg fontos számodra a performancia. "
Kutatasi fazisban, ahol alkalmazzak a "komoly matekot" a matematikusok, statisztikusok, data scientistek, stb-k, elsosorban R, Matlab es Python-t hasznalnak. Aztan amikor azt atultetik a mukodo alkalmazasba a majom koderek (azert majom, mert ezeknek mar nem kell tudniuk komoly mateket, csak alklamazzak a kapott kepleteket es algoritmusokat), a hasznalt programnnyelv lehet barmi, de ha peldaul oriasi adathalmazokon kell azokat futtatni, akkor nem annyira a nyelvvel elerheto sebesseg, hanem a rendelkezesre allo infrastruktura a mervado (Hadoop, Spark es tarsai), igy megint a Java, Scala, Python kerulnek eloterbe es nem a C++.
"A java weboldalak nem annyira elterjedtek, de a technológia adott."
Aszongya nem annyira elterjedtek, de a technologia adott. NeM aNnyIrA eLtErJeDtEk dE a TeChNoLoGiA aDoTt. (Ezt ironikus, gunyolodo hangnemben kell elolvasni, mint a spongyabo-os memben: [link] Webes felhasznaloi felulettel rendelkezo enterprise alkalmazasok teren a Java vezet. A szovtveripar nagyreszt meg ezek fejleszteserol es karbantartasarol szol, sokkal tobb kod an ezekben, mint a publikus "weboldalakban". Te nem latod oket, mert nagyvallalatok meg komolyabb cegek hasznaljak, sok esetben meg nem dobozos termekek, hanem sajat igeny szerint fejleszttetik. Es Java-hoz is van millioegy webes keretrendszer, pl. Struts, Spring MVC, Spring Web Flow, Spring WebFlux, Tapetry, Wicket, Jsf (es erre epulo keretrendszerek), Vaadin, GWT, zkoss, Play, hogy csak a nepszerubbeket emlitsem.
Mindenképp érdemes megbarátkozni a Java-val? Én nem szeretem... :( Én elmaradottnak, őskorinak érzem - ööö, tudom, ez a véleményem magánügy és jelenleg amúgy is olyan fázisban vagyok, amikor még véleményt sem szabadna mondanom a prog.nyelvekről.
Az a szomorú, hogy ilyesmiről, mint R, Scala, MatLab nem is hall az ember (hacsak nem néz utána).
Megéri ilyesmit tanulni vagy itthon nem is annyira elterjedt?
"Én elmaradottnak, őskorinak érzem"
Reszletezned?
Már egy egyszerű konzolra kiíratásnál a %d, %f, %s, hogy így már nem használható a println(), hanem csak format() vagy printf() és a sortörésről is nekem kell gondoskodnom. A %d, %f, %s-el csak a string-be beszúrandó változó helyét adom meg, magát a változó nevét nem tudom odarakni.
Itt kezdődik.
OOP: a getter, setter metódusok, nincs property se ahhoz hasonló dolog.
Ezen kívül egy-két kisebb-nagyobb kényelmi dolog.
Tudom, tudom....
"Már egy egyszerű konzolra kiíratásnál"
Ezt kb soha a bdos eletben nem fogod hasznalni a munkahelyeden.
"Ezen kívül egy-két kisebb-nagyobb kényelmi dolog."
Teny, hogy sokkal tobb nyelvi elem letezik a C#-ban, de majd meglatod, hogy nem a nyelv egyszerusege/elmaradottsaga miatt lesz atlathatatlan a kod, hanem a ganyolo emberek miatt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!