29 évesen pályakezdő programozóként az "öregségem" hátrány lehet a munkaerő piacon?
SZTE-TTIK Prog. info-t néztem ki magamnak. Jelenleg sajnos anyagin forrásaim nem engedik meg, hogy megkezdjem a tanulmányaimat így dolgoznom kell.
Otthon lakom és spórolok amennyit csak tudok az egyetemi létre, de 2év szerintem kelleni fog, hogy fedezi tudjam a 7félév tanulást.
2 év múlva leszek 25 éves, de félek kicsit, hogy egyesek ennyi idősen végzik el a szakot és a kortársaimnak akár 5+ év tapasztalatuk is lehet ilyen idős korukra. Lehetséges, hogy emiatt egyáltalán ne találjak munkát vagy igen nehezen?
Én már lassan 27 vagyok és valamilyen szinten hasonló dilemmában, mint Te.
Van az OKJ:
- Iskolarendszeren kívüi. Fizetős, de az órák olyan alkalmakban vannak, amik összeegyeztethetőek a főállású munkával. Én ilyenre járok. 1 évbe annyi mindent akarnak sűríteni, ami egész egyszerűen lehetetlenség, ugyanakkor valamilyen szinten kemény, de nem hajtanak minket túl, hogy aki kicsit is tanul, teljesíteni tudja. Sok a töltelékmodul is. Így, hogy rengeteg dolog van és aránylag kényelmes tempóban, semmire nem marad idő. Van Java, C#, HTML, CSS, Javascript, MySQL - azt hiszem, ezek előírások, mindenhol ezek vannak OKJ-n.
- Iskolarendszerű. 2 éves, úgy hallottam, keményebb is. Két év alatt tanulják ugyanazt, amit mi, viszont ennyi mindenre szerény véleményem szerint 2 év is kevés; a vizsga tudtommal tökugyanaz a végén és az órák a munkával kevésbé összeegyeztethető időpontban szoktak lenni.
Vannak a bootcamp-ek:
- A GreenFox és a CodeCool tudtommal nem összeegyeztethető a munkával. Bírálják is őket és a GreenFox képzése 4 hónapos, hát, ki tudja. Jó, tudom, az a 4 hónap legalább elmondhatatlanul kemény.
- Hallottam egyéb, a munkával már összeegyeztethetőbb ilyesmi képzésről, ahol utána 3 hónapig csak a partner cégekhez lehet jelentkezni...
Van az esti/levelezői egyetem:
- Ember legyen a talpán, aki túléli.
Én mondhatjuk, hogy nagyjából 70%-ban autodidakta tanulok, a maradék 30% a suli. (A webes irányra nem megyek annyira rá, pont az a menő, de nem jön be nekem annyira.)
A következő kérdések merülnek fel:
- Az alapvető algoritmusokról alig hallok itthon és a suliban is, ahogy pl a szoftvertesztelésről sem.
- Rövidebb, "fejtörősebb" feladatokat keressek a neten vagy csináljak hobbiprojektet? Nyilván utóbbit élvezem jobban, de szerintem az előbbinek több haszna volna...
- Ki ellenőrzi a kódomat? Ki segít, ki mentorál?
- 1 programozási nyelvet érdemes megtanulni eléggé alaposan, majd jöhet a többi (esetleg megpróbálni elhelyezkedni azzal az 1-el és utána majd kiderül, esetleg maga a munkahely kéri a többit)? Vagy ha már 1 aránylag jól megy, akkor érdemes belekezdeni a többibe is?
Ugye az én esetemben általános célú programnyelvekről van szó + valamilyen szinten vonz az adatbáziskezelés is.
A legfőbb kérdés:
- HONNAN TUDJUK, hogy elértünk arra a szintre, hogy már pályázhatunk JUNIOR állásokra?
(((Egyébként most a napokban is láttam brutálisan nagy túljelentkezést....)))
"Bármelyik ismerősömmel beszéltem eddig, aki informatikai területen dolgozik, mindenki azt mondta, hogy fölösleges a diploma.
Viszont mindnek van diplomája :D"
Igen, ez azért van, mert a legtöbben félúton az egyetemi képzésben jövünk rá, mennyire felesleges is a diploma.. akkor meg már csak befejezzük. :D
Egyfelől a diploma tényleg nem garantál semmit, de vannak cégek/munkakörök, amikhez követelmény és jobb esetben ezek a cég költségére beiskoláznak, de diplomával programozói tudás nélkül az interjún nem fogsz túljutni. Lehet, hogy munkaerőhiány van, de ettől még sehol nem vesznek fel minden jöttmentet.
Másfelől szerintem 29 évesen pályakezdőként szakirányú tapasztalat nélkül igenis számíthatsz komoly nehézségekre. Vagyis ha ez a terved, akkor jobb, ha a programozás nem csak a szakma, amiből diplomát akarsz, hanem egyben a hobbid is, amiben ez alatt a két év alatt is képzed magad, és amint felvesznek az egyetemre, azonnal be is intézed magad egy gyakornoki programba.
"de vannak cégek/munkakörök, amikhez követelmény "
Mondj egy ilyen ceget!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!