10 hónapos PLC programozás OKJ-s tanfolyam mire elég a későbbiekben?
25 évesen úgy döntöttem, szeretnék pályát módosítani. Műszaki érdeklődésű vagyok, és a PLC programozó munkakör jó lehetőségnek tűnik mind fizetés, mind elhelyezkedés szempontjából. Találtam is OKJ-s tanfolyamot, ahol elvégezhetném, 10 hónap az időtartama (heti 1 nap, gondolom az egész nap rámegy).
Nincs semmilyen előképzettségem műszaki területen. 1-2 anyagba beleolvasva eléggé bonyolultnak tűnik ez a téma. A kérdésem az lenne, hogy egy 10 hónapos tanfolyam, ami szakmai bizonyítványt is ad, mire elég? Csak felületesen érint minden témakört? Később eltudok majd helyezkedni a tanfolyamon megszerzett tudással valahol?
Egy álláshirdetést megnézvén egy ilyen elvárásba botlottam:
S7 300/400 ismerete
Ez benne van a tananyagban, esetleg valamilyen más módon kell megszereznem a tudást hozzá? Másik hirdetésnél Visual C, C++ ismerete jelentene előnyt. Ezeket sem ismerem.
Maga a tanfolyam vizsgadíjjal, minden egyébbel együtt kb. 400.000 Ft-ba kerülne, ezért tájékozódnék előre, hogy ne feleslegesen vágjak bele.
OKJ kb. arra elég, hogy elmenj egy mekibe vagy kfc-be dolgozni.
Jah...
várj...
ahhoz se kel OKJ :DDDD
Jobb mint a semmi, és megsúgom, sok programozó dolgozik sima OKJ-val. Az már más kérdés, hogy mindig a ranglétra alján maradnak és a fizetésük sem a legjobb. De ha valaki ilyen matt helyzetbe kerül, elkezdi levelezőn a BSc-t.
Persze már ahhoz is kell egy nagyon jó kis szint, hogy téged felvegyenek egy sima OKJ-val is dolgozni, de ha a tudás megvan, nem lehetetlen.
Hogy 400 ezret megér-e ez a képzés.. Nem tudom mennyivel érhet többet mint az ingyenes Szoftverfejlesztői OKJ. Szerintem OKJ-k egyik se különb, és érdemesebb az ingyenesbe belevágni.
Viszont alternatívaként ajánlatos nagyon minimum (!) a FOSZK mondjuk proginfóból (vagy más ha ez nem szimpi.) Így ha később kell a diploma, a tárgyaid nagyrészét beszámíthatják és talán csak +másfél évben lesz a diploma.
De igazából aki teheti, minimum üzemmérnök informatikus BProf-ra menjen.
Nem látom értelmét 2 éves OKJ-ra menni, amikor egy jó alapképzés 3 éves. Persze akinek nem adott a lehetőség mert nincs olyan érettségije, az megint más.
"25 évesen úgy döntöttem, szeretnék pályát módosítani."
Milyen pályáról?
Milyen előképzettséged van, jelenleg hol/milyen munkakörben dolgozol?
"Egy álláshirdetést megnézvén"
Milyen állást/munkakört pályáznál meg?
"Ez benne van a tananyagban, esetleg valamilyen más módon kell megszereznem a tudást hozzá?"
Hogy pontosan melyik PLC-típussal foglalkoztok az az adott képzési helytől függ - de a Siemens Simatic rendszere elterjedt.
Egyébként a PLC-k általában szabványosak, 5 féle módon programozhatóak:
https://www.gyakorikerdesek.hu/szamitastechnika__programozas..
az OKJ-s képzés ezekből az alapokat adja. Ha valami adott rendszert szeretnél elsajátítani, ahhoz az adott gyártó oldalán elérhetőek segédletek.
"Másik hirdetésnél Visual C, C++ ismerete jelentene előnyt. Ezeket sem ismerem."
Az már megint más tészta - Windowsos alkalmazásfejlesztés.
Minimum egy 2 éves OKJ-s szoftverfejlesztő tanfolyam, vagy inkább egyetemi programtervező informatikus/mérnökinformatikus BSC képzés.
Illetve még egy nüansz: bármilyen képzést is választasz igen fontos az önálló tanulás/gyakorlás - ne elégedj meg az órán leadott tananyaggal, az ott kapott feladatokkal - keress az Interneten magadnak: rengeteg tananyag/irodalom/programozáshoz gyakorlófeladat érhető el.
Jelenleg minőségbiztosítási technikusként dolgozom. A mostani netto 185 ezres fizumat cserélném magasabbra a későbbiekben.
Sajnos a felsőfokú képzés már nem az én szintem, annyira nem vagyok okos. Középsuliban erős közepes tanuló voltam, és nem azért, mert nem tanultam eleget, egyszerűen ennyire vagyok képes.
Igazából mai viszonyok között egy netto 250-270 ezres fizetéssel elégedett lennék. Ehhez keresnék megfelelő szakmát műszaki területen, ami a jövőben is versenyképes lehet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!