Sakk táblát hogy lehet csinálni C# konzolos alkalmazásba? Annyi sor és oszlop kell ahányat megad a felhasználó és a mezőkben is tudni kell mozgatni a bábúkat.
Beadandó feladatom a sakk készítése, de problémám van a tábla létrehozásával is. Szóval akárhány sor és oszlop lehet (mert ez nem "sima sakk"), szóval akárhány bábú lehet a szélső oszlopokban a kezdéskor (ennek a számát a felhasználó adja meg.)
És tudnom kell hivatkozni az egyes mezőkre, hogy ha oda kell mozgatni egy bábút.
Gondoltam tömbökre, de sajnos nem tudom megcsinálni, mert a felhasználó adja meg a sorok és oszlopok számát, így manuálisan nem tudok annyi oszlopot és sort tartalamazó tömböt létrehozni, amennyi kéne. Listát nem tanultunk még. Hogy lehetne megoldani?
1. "Gondoltam tömbökre, de sajnos nem tudom megcsinálni, mert a felhasználó adja meg a sorok és oszlopok számát, így manuálisan nem tudok annyi oszlopot és sort tartalamazó tömböt létrehozni, amennyi kéne."
M'ér nem?
2. Milyen bábuk fognak kimaradni, ha a tábla keskenyebb, mint 8? Milyen bábuk fognak bekerülni, ha a tábla szélesebb, mint 8? Hogy fog a játék működni ha a tábla szélessége páratlan?
3. Biztos nem értetted félre a feladatot és nem dinamikus a pálya méret, vagy nem sakkot kell megvalósítani?
Puluc nevű játékot kell csinálnom, de egyszerűbb volt sakként kiírni a kérdést. Mert gyakorlatilag ugyanolyan a pálya, csak a két szélső oszlop kivételével a mezőket nem választja el ez a jel: |
De már órák óta szenvedek és sehogy se sikerül :/
És a felhasználó a "kövek", és a "mezők" számát adja meg?
El nem tudom képzelni mi nem sikerül.
Létrehozni egy tömböt?
#3: Igen
#4: Igen úgy nem sikerül létrehozni, hogy annyi sor és annyi oszlop legyen ahányat megad a felhasználó. 2D-s tömbbel próbálkoztam de egyszerűen nem tudom pl azt megcsinálni hogyha előre akarja léptetni mondjuk az 1-es követ 2 mezővel akkor arra a mezőre rakni a "követ" (amit X betűvel helyettesítek)
int i = // ebbe belerakod/bekéred az egyik méretet
int i = // ebbe belerakod/bekéred a másik méretet
tömb létrehozás:
var t = new T[i, j];
Ahol T a tömb elemeinek a típusa.
Bár nem teljesen értem ebben mi az a nagy dolog.
Ez mi az Istenért nem jó???
Console.Write("sor: ");
int sor=int.Parse(Console.ReadLine());
Console.Write("oszlop: ");
int oszlop=int.Parse(Console.ReadLine());
string[] palya=new string[sor,oszlop];
for (int i=0; i<sor; i++)
{
palya[i,0]="X";
}
for (int i=0; i<sor; i++)
{
for (int j=0; j<oszlop; j++)
{
Console.Write(palya[i,j]);
}
Console.WriteLine();
}
Hihetetlenül utálom a programozást. 2-est valahogy összeszenvedem belőle és soha többet nem fogok programozni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!