Kezdőoldal » Számítástechnika » Programozás » Milyen nyelven írják a háztart...

Milyen nyelven írják a háztartási készülékek szoftvereit?

Figyelt kérdés

Lehet mondani egyáltalán, hogy 'jellemzően' ez vagy az?

Esetleg egyedi programozási nyelv?

2019. márc. 1. 18:11
 1/5 anonim ***** válasza:

Az Electrolux egyik álláshirdetésében C#/C++/Labview ismereteket várnak el:

[link]

De a mosógépek vezérléséhez használatos beágyazott mikrovezérlőknél elterjedt az alacsony szintű C vagy Assembly használata is.

2019. márc. 1. 18:57
 2/5 anonim ***** válasza:

Azokat a szoftvereket inkább firmware-eknek szokták nevezni.

Hogy nem C#-ban írják őket, az teljesen biztos.

A jellemző az ASM illetve a C.

A beágyazott rendszerekben alkalmazott asm elég markánsan eltér az x86 assembly nyelvétől, tehát a PC-n elsajátított assembly tudás csak részben hasznosítható egy mikrovezérlő, vagy egy 8051, netán ARM vagy más cpu esetében.

2019. márc. 1. 19:52
 3/5 anonim ***** válasza:

"Electrolux egyik álláshirdetésében C#/C++/Labview ismereteket várnak el"

Lehet, hogy ott szimulátort vagy más, PC-n futó eszközt kell fejleszteni, de a kontroller kódját szerintem sem fogják C#-ban írni, az elég nonszensz lenne.

2019. márc. 3. 07:53
 4/5 anonim ***** válasza:
#3: Éppen ezért írtam, hogy "mikrovezérlőknél elterjedt az alacsony szintű C vagy Assembly használata".
2019. márc. 3. 11:24
 5/5 anonim ***** válasza:
A legtöbb esetben vagy assembly, esetleg egy speciális C változatban. Mi nem háztartási gépekre fejlesztünk de hasonló beágyazott rendszerekre mikrokontrollerek, és jellemzőbb nálunk az assembly, mert sokszor hatékonyabb a kód mint a C és bárhogy optimalizál a C fordító én hatékonyabb kódot tudok írni asm-ben, mint a kolléga C-ben. Nyilván van néhány eset, hogy én is előveszem a C-t, meg van, hogy "keverék" nyelvet használok, azaz bizonyos részeket C-ben írok (pl. ha lebegőpontos számábrázolás kell, ahhoz C-ben megvan a könyvtár). Igazán ezeknél márolyan szintű tudás kell, hogy tök mindegy már, hogy C-ben vagy ASM-ben írod, úgyis meg kell ismerjed az utasításkészletet és sok mindent. Néhány esetben használunk mikro PLC-ket (meg ehhez hasonló jószágokat, FPGA-ra láttam már PLC-t megvalósítva) azokat meg egyedi nyelven vagy létrában (funkció terv), vagy utasításlistában programozzuk.
2019. márc. 3. 23:34

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!