Hardwareillesztés programja hogyan tölthető be a hardeare-be, illetve hogyan ismertethető fel a PCvel?
Ami tanfolyamot jártam programozást iletően, ott csak a számítógéprendszerporgramozás a kész operációs rendszer használatát mutatták be illetve a webfejlesztés lehetőségét, és a hozzá használható képsz alkalmazásokat, mint a Adobe, delphi, stb, ám az nem volt téma, hogyan illeszthető össze a hardwere és szoftver, azaz hogyan kerül be a szoftwsare a hardware endszereébe és hogayan lehet társíatani a pc-vel.
Mivel ezek rejtett helyeken szerepelnek, mint mondjuk a mosogép, mosogatógép, sütőgép, nyomdai gép vagy egyéb termelőeszköz ami programozott, igy elképzelésem sincs, miképp kerül be a gépbe a program, a mobiltelok esetében van némi sejtésem, de ott is ugyebár sajátos adatkábel illetve megfelelő csatlakozási felület van nyilván, de hát az is rejtett... és ha az ember megprópbál venni ilyen csomagot, jó sokba kerül... igy hát nem látok esélyt hogy ezt valamiképpen valahol elkezdjem megismerni, érteni tud ebben valaki segíteni? előre is köszi.
Ezekben a gépekben általában mikrovezérlők vannak, amit úgy képzelhetsz el, hogy mint egy egyetlen chipbe épített kisteljesítményű PC-t memóriával, perifériák nélkül, de nagyszámú periféria csatlakozási lehetőséggel. A mikrovezérlő tartalmazza magát a működtető programot is, amit a gyártás során töltenek fel rá.
A mobiltelefonok is hasonló elven vannak megalkotva, de ott több szintje van a programoknak. Tartalmaz egy (gyári, de felülírható) alapprogramot, erre jön az operációs rendszer, majd erre az alkalmazások és szolgáltatások szoftverei.
Hobbi szinten, ismerkedésnek az Arduinot ajánlom, ha gyakorlatban is meg akarod ismerni ezt a területet:
És ezeket a gyárilag feltöltésre kerülő programokat is nemde előre meg kell írni valamilyen softwarefejlesztő programmal, vagy ezek csupa hardware összetételek csupán, mint a tranzisztor, relé, oszcilátor, stb? Vagy Én nem tudom elképzelni, hogy ne lenne ott mégiscsak valamiféle utasításcsomag amit java-ban vagy akár php-vel stb ne kéne megírni...
:D Ehhez aztán végképp sületlen vagyok, de azért kérdem :D
Felettébb gyanús és feltűnő, hogy például a háztartási eszközöknél, amit az ember teljesen rendeltetésszerűen használ mindvégig, nem ejti le, nem dobol rajta, nem szaggatja szhét, nem erőszakoskodik rajta a felhasználó és mégis mintha sokkal rövidebb élettartalmú lenne, mint ahogy azt az ember , a használója, tulajdonosa várná?!!! A régi mosógépek még azután is mosógépek maradhatnak üzemképesen, amikor a programozott változataik már nem üzemképes, pedig látszólag semmi okuk arra, hogy ne legyenek üzemképtelenek!!!
Avagy egy régi rádió is még képes lehet megszólalni, max a rádióadósávokat kellhet módosítani, átállítani az újabb adócsatornákhoz
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!