Hogyan kezdjek bele ebbe a programozási feladatba?
Szóval van egy elég fontos feladat (egyetemhez kell), de sajna nem tudok mit kezdeni vele. Nem vagyok béna programozó, egyáltalán nem. De valahogy mégis ehhez a feladathoz nem tudok hozzákezdeni. Esetleg valaki tud tanácsot adni, vagy hogy, hogy kezdjek bele? A programot C# nyelven kell Objektum Orientáltba (OOP-ben) kell megírni.
A feladat: [link]
#1: ez valszeg prg1 beadandó az OE-re
szerintem Qva kemény
megmondom őszintén valszeg én sem tudnám megoldani és kioktatás helyett megvillanthattad volna a nagy programozási tudományod segítség képpen, persze az nem megy csak az arcoskodás...
Hol akadtál el? Feltételezem azt tudod, hogy dolgozd fel ezt a bemeneti fájlt, és hogy írd ki a kimenetet. Meg gondolom arra is van ötleted milyen adatstruktúra legyen a "pálya", és hogyan töltsd fel az input alapján. Mi az amire nincs ötleted?
a, milyen osztályokkal modellezd a feladatot?
b, az útkereső algoritmus?
c, valami más... ?
Egyetemen ilyen van az igen(én csak középiskolás vagyok)
Jó kis fejtörő.
Nekem már az értelmezéssel problémám lenne.
én nem jártam egyetemre, de ez egy sima pathfinding
googleből össze lehet legózni
4-5x elolvasva csak világos lesz, hogy a beolvasott adattal mit kezdj és mit vár kimenetnek
kezdésnek értelmezd a feladatot, hogy mit is kell csinálnod
aztán tervezd meg az osztályokat és haladj végig a feladatokon
betöltöd az adatokat, feldolgozod és lemented
a feldolgozás jelent gondot esetleg?
akkor google > pathfindig c#
Hát, első félévi beadandónak nem egy kifejezetten light feladat, de az tény, hogy a kérdező erősen felül pozicionálta magát azzal, hogy azt állította magáról, hogy nem béna.
Ez a feladat azért egy jobb képességű emberkének nem akkora gond, ha már az egyetem előtt is írogatott ezt-azt.
Sztem először írd meg procedurálisan, aztán ha úgy már működik, akkor ráérsz megírni OOP-ben.
A bemeneti file-ból kiparsolod a négyzet paramétereit (első sor)
A továbbiakból a falak pozícióját, hosszát.
Az utolsó háromban meg ott vannak a kiinduló pontok koordinátái.
Trükkös, hogy a számítás a négyzet bal alsó és nem a felső sarkából indul.
A négyzetet leképezed egy 2D tömbben, úgy, hogy mondjuk a szabad cellák '0', a falak '1', a kiinduló pontok meg '2'.
veszed az első kiinduló pontot és körbe járod, van-e körötte '0' azaz szabad cella. Ha nincs, akkor az már 'NEM'-et jelent a kimeneti file-ban, tovább lépsz és ha találsz '0'-s cellát a kiinduló pont szomszédságában, akkor onnantól az lesz a körkbejárandó, ha találsz körötte '0'-t, akkor tovább lépsz, és így tovább, tovább, amíg a falig el nem érsz. Ha igen, akkor a kimeneti file második sora 'IGEN' lesz. Ha az első '0' mellett nem találsz másik szabad (nullás) cellát, akkor folytatod a kiinduló pont körbejárását.
A feladatot lehet szinezni (gyorsítani) azzal, ha a már bejárt cellákat nem vizsgálod újra.
Persze értelemszerűen csak a köv. kiindulópont vizsgálatáig érvényes ez.
Köszi mindenkinek a választ es segítséget #7-es nagyon sokat segítettél köszönöm!
#1-es köszi a véleményed, én úgy gondolom h jól arcon csaptak minket a beadandóval. A kar 80%-a szenved vele, alig tanultunk hozzá valamit (beolvasást még nem vettünk, szerencsére azt tudok még középiskolából). De a szavaidnak hála jól felhúztam magam és mostmár csak azért megcsinálom a feladatot.!
Köszi mindenkinek! :)
Elgondolkodtató feladat, de nem annyira durván nehéz.
MI feladatok ettől sokkal durvábbak tudnak lenni!
Ha ez nem megy, akkor szerintem rossz szakon vagy.
#1-es vagyok. Na, ennek örülök! ;) Ezt így is kell. Hidd el, akik mással csináltatják meg a feladatot, hamar ki is hullanak, mivel erre épül minden amit tanulni fogsz még. Én is végigszenvedtem a beadandót, de megérte. Sok-sok gyakorlással és önálló munkával bármi sikerülhet!
Hajrá!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!