Kezdőoldal » Számítástechnika » Programozás » Programozónak van jövője?

Programozónak van jövője?

Figyelt kérdés
Sziasztok, programozó vagyok, és elindítanék itt egy vitát, amin egy ideje már rágódok. Szóval a programozók jövőjét illetően kellene megtippelni az elkövetkezendő 10 évet (vagy akár többet is ha van rá affinitás). Szóval a piacot telítik a mindenféle képző cégek (ezen felül a multik is), és kiképeznek mindenkit programozónak, a libraryk és frameworkok pedig egyre egyszerűsítik az egész szakmát. Egyre kevesebb tudással tud egyre több ember programozóvá vállni. Emellett hétről hétre jönnek a statisztikai (többnyire azért fizetett) hírdetések, hogy milyen milliomos lehet ebből az ember fia (és jelenleg nem is hazudik). Ezen felül a Moore törvény 2020-tól elkezd visszaszorulni (amihez nagyban hozzájárul, hogy idén elkezdik gyártani a 7 nm-el dolgozó chipeket). Az AI szerepét is, aki jelentősnek érzi, nyugodtan vonja be. Azért tartom fontosnak a témát, mert 6 éves tapasztalattal azt látom, hogy az újoncok egyre gyorsabban szívják fel magukat (mivel egyre könyebb dolguk van), és már félek észrevenni a piacon a szakma aranykorának végét jelző első jeleket. (egyre kisebb a fizu, egyre kevesebb tudást igényel a fejlesztés, stb...)

2018. szept. 11. 19:53
1 2
 11/15 A kérdező kommentje:
AI nem valós veszély szerintem sem. Viszont ami igazán aggaszt az az egyre magasabb szinten történő fejlesztés. Valóban nem fognak minket pótolni egy darabig azok amiket ma AI-nak hívnak, és valóban a legacy kódok még ott fognak keringeni egy darabig, de a legacy kódoknak is van egyfajta evolúciója. A legacy kódot megtartják amíg lehet, aztán x idő múlva újrairatják egy magasabb szintű általánosabb megoldással, amihez kevesebb tudás kell (plusz azért szerintem ha csak legacy kódok hegesztéséből állna a munka, akkor elég nagy iramban elpártolnának tőle :) ). A félelmem, hogy kevesebb tudás kell majdnem ugyanehhez az eredményhez, és nyilván lesznek kivételek, egyedi igények satöbbi, amik ellenérvek az érveimnek, de mi van akkor ha a programozás egyfajta általánosítás felé halad? Ismétlődő interfészek, ismétlődő igények stb... A mély programozói tudásra csak ott lesz szükség, ahol az arany születik (OP rendszerek, librarykat frameworkoket fejlesztőknél, grafikus enginek, vagy bármi ami alacsony szinten történik), de a programozókra nem azért van jelenleg akkora igény, mert olyan baromi mély szintű fejlesztést igényel a világ, hanem mert a business modellek business elvárásait kell lefejleszteni újra meg újra meg újra, és ezek az elvárások azért túlnyomó részt nem vágják a fejedhez, ha nem gazdálkodsz szűkmarkúan a memóriafelhasználással.
2018. szept. 11. 21:10
 12/15 anonim ***** válasza:

Én 11 éve kezdtem programozni hobbi szinten, aztán később OKJ-kat és egyéb tovább képzéseket végeztem el, de diplomás emberek sem tudnak mindent A-tól Z-ig, persze mélyebb komolyabb tudással rendelkeznek elméleti dolgok terén, mint én. Jelenleg 25 éves vagyok.

Úgy gondolom, hogy a programozásnak még elég nagy jövője van és mivel a JÓ programozókból (és kb minden szakemberből) hiány van, inkább ezért képeznek és támogatják a nagy cégek ezt. Nincs programozójuk, hát képeznek, úgy is kiderülnek a jobbakról, hogy ők mikre képesek és meghúzzák a szekeret jó esetben.

Én hobbi szinten foglalkozom játékfejlesztéssel. A mesterséges intelligencia érdekes téma, főleg azok lehetnek érdekesek amik még publikálva sincsenek. Az AI inkább nagyon sokban megtudja könnyíteni a programozó munkáját, de 1:1-ben kiváltani MÉG nem képes jelen ismereteim szerint.

Az, hogy nem kell újra feltalálni a kereket és sok dolog a kezünk alá dolgozik akár IDE akár framework akár más az inkább előny! A fejlesztési időt redukálni jó, persze ha nem megy a minőség vagy bármi kárára! Ha megnézel 1-1 kickstarter vagy indegogos projektet, hogy mennyi pénzt fizetnek ki egy-egy projektre (persze nem csak programozást tartalmaz), akkor rájössz, hogy elég nagy pénzeket lehet szakítani még sok téren. Mindig is voltak és lesznek emberek akik nagyon megtudják magukat szedni okos és jó ötletekkel. A programozás pont egy olyan dolog ahol még nagy tőke sem kell az induláshoz, ha csak nem óriási pénznyelő a projekted.

A szakma még nagyon is jól pörög és éli az aranykorát, persze ez az egyik pillanatról a másikra változhat, mint bármi más. 6 év alatt még csak a jéghegy csúcsát láthattad kb, ha így vélekedsz. Rengeteg tudás, ág, irány van még. Az, hogy te mit hozol ki magadból és abból, hogy programozó vagy az főleg rajtad áll! Ha te így látod, így gondolod még a végén ezt fogod bevonzani MAGAD számára. Persze ha te így látod és úgy érzed jobb lenne más irányt venni, akkor sosem késő váltani :)

2018. szept. 12. 00:49
 13/15 anonim ***** válasza:
Jövöje biztos hogy van, hiszen egyre több helyen van szükség szoftverre. De az elöfordulhat, hogy átalakul és kicsit más jellegü tudás kell. De ez ebben a szakmában normális. Apám is pl a 90-es években elég jó programozónak számított, azóta másfelé sodorta az élet. A tudásával ma labdába se rúghatna, mert amiben akkor ö tapasztalatot szerzett az ma egy function call valamelyik frameworkböl. Szóval az simán lehet, hogy 20 év múlva a programozók tök mást fognak csinálni.
2018. szept. 12. 10:54
 14/15 anonim ***** válasza:

lol, ezen csak nevetni tudok, bohoc 2hetes kepzesek felvaltjak a jobb esetben 3,5eves mernoki kepzest(vagy 3 ev pti-t).

Sok olyan emberrel talalkozom aki egy egyszerubb problemat is olyan sik hulyen old meg, hogy az kaosz... es ezt be tudhatjuk annak hogy nincs mogottuk akkora matematika tudas, absztrak,qnalitikus gonsolkodas, de mit is varunk egy bohoc kepzotol? na mindegy.

az ai meg egy vicc kategoria meg, matematikai intezetekben bohockodnak ott az algebraval ket sort azt mar ai van lol..

2018. szept. 12. 11:09
 15/15 anonim ***** válasza:

Az AI tényleg egy érdekes téma, de még sok-sok idő amíg tényleg hatékony lesz.

8. (20:59) "Amúgy meg az egész tendencia pont , hogy értékesebbé teszi a szakmát hiszen már a leggyikfingabb dolog is "smart". IoT több mint trendi dolog "

IoT: teljesen jó dolog, de 1./ kell-e nekünk, vagy csak ránk eröltetik?

2./ Ld. Stuxnet... jelenleg a framework és IDE "megoldja helyettünk" egyenes következménye, hogy egy jól eltalált vírus nem "válogat" mert ezer helyen ugyanazt a keretrendszert/IDE-t használják, ugyanazokkal a bugokkal. Igazán amerre kéne mennie a dolgoknak (és ha ebbe az irányba nem indul el, és az MS magatartatását látva nem hiszem, hogy elindul), hogy a teljes termék életciklusra az adatbiztonság, adatvédelem, megbízhatóság növekedjen. Ehhez sok programozó kéne, akik valóban értik azt amit csinálnak. Az OK, hogy egy nagyobb rendszert nem lehet hibátlanra megírni (még akkor se ha ezt tanítják, mert az élet bebizonyította, hogy minden rendszerben vannak hibák), de törekedni kéne a hibamentes kódokra. Amíg az adatvédelem azon a szinten mozog mint ma, az IoT inkább "veszélyes" mint hasznos. Ezt előbb utóbb az egyszerű végfelhasználók is be fogják látni. Erre kell/kéne válasz, amit szerintem akik ezen a területen mozgunk tudunk is, de amíg el lehet adni a szemetet jó drágán senki nem fog még drágábbért jobbat venni. De pár éve és ha tényleg úgy terjed az IoT, mint azt néhányan szeretnék bele fogunk futni az adatvédelmi problémákba és abba, hogy szemetet lehet-e árulni?

De ugyanez lesz igaz a beágyazott rendszerekre (ld. pl. mikrokontrollerek) egyre több helyen szorítják ki a "hagyományos" megoldásokat (pl. kapukból összerakni a logikát), mert egyszerűbb kényelmesebb és ennek hozadéka, hogy egyszerúbb lesz az IoT. De... (ezt egy másik vitában már kifejtettem).

Igazán ahogy most néz ki a világ hosszú ideig kell még programozó (csak azt több tucat évre teszik, hogy a ma használt rendszerekben lévő biztonsági/funkcionális bugokat kijavítsák, és akkor az új fejelszetésekről nem is beszélünk).

2018. szept. 12. 21:23
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!