Üdv! Mire használják az Objektum Orientált programozást?
10:
"Az objektum orientált programozási szemlélet nem feladatfüggő."
Hát, a SZEMLÉLET az tényleg nem.
"Olyan primitív tuskót páros lábbal rúgnék ki - legyen az junior, vagy senior - akitől spagettikódot látok."
Hajjaj..
Mégis, honnan?
Ha PHP-ben programozol, akkor mindenre lehet használni, legalábbis én még nem találkoztam olyan feladattal, amelynél kizártam volna az OOP-t.
Inkább arról szólnék pár szót, miért éri meg OOP-t használni.
- Kód újrafelhasználás. Van egy négyszög osztályod, benne egy négy elemű tömb attribútummal (az oldalak hosszai), és egy kerület függvénnyel. Származtatsz belőle egy trapéz osztályt, annak már nem kell kerület függvényt írni.
- Helyettesíthetőség. Mivel (jó esetben) egymástól független objektumok-on megy keresztül az interpreter, egy részfeladatban bekövetkező változás esetén könnyebb változtatni a kódon, mert csak a részfeladathoz tartozó osztályba kell belenyúlni. Ilyen például, ha a szoftvered mögött megváltozik az adatbázis vagy egyáltalán egy másik adatbázist szeretnél a jövőben használni, akkor elég csak az adatbázissal kapcsolatot teremtő, illetve abból adatot kinyerő osztályok helyett újakat írni.
- Enkapszuláció és információ elrejtés. Az adatok és metódusok/függvények egységbezárása, amikor az adatokat elrejtjük a kívülről kukucskáló kódok elől, azokra és rajtuk keresztül az objektum állapotára csak az objektum függvényei képesek hatni. Ezzel elkerülhetővé válik nem kívánt állapotok előfordulása.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!