Kezdőoldal » Számítástechnika » Programozás » Szakképesítés nélkül is lehet...

Szakképesítés nélkül is lehet állást találni programozási területen?

Figyelt kérdés

Ha valakinek nincs róla szakképesítése csak egy érettségi és maga a tudás, akkor van esély arra, hogy normális állást szerezzen ilyen területen? Vagy bekell járni valamelyik esti suliba pl 2 évig, hogy végre legyen papírja ami igazolja, hogy van némi köze a programozáshoz?

Előre is köszi a válaszokat!

2018. máj. 26. 15:43
1 2
 11/20 anonim ***** válasza:

Ezt nem kell alátámasztani, mert fölösleges.

Akinek bizonyíték kell, az adja be a CV-jét 5-10 multihoz és majd várja türelemmel, hogy mikor hívják be interjúra.

Elárulom: soha.

Vannak multik, de nevesebb hazai cégek is, akik nem csak diplomát várnak el, de ráadásul abból is MSc-t és még akkor is csak esélyt kap az aspiráns egy interjúra, nem állást.

2018. máj. 26. 19:39
 12/20 anonim ***** válasza:

#11 De, minden állítást alá kell valamivel támasztani :D Attól, hogy te azt mondod, hogy nem, még nem le

sz így, csak magadat álíltod be egy inkompetens baromnak :D

2018. máj. 26. 19:40
 13/20 anonim ***** válasza:
100%

Google, Amazon, Microsoft a "nevesebb" cégek közé tartoznak?

Még valahol olvastam, hogy a googleben dolgozók 46%ának nincs diplomája és ha rákeresel a neten mindenhol olyan cikkel vannak, hogy ezek a nagy cégek kicsit sem foglalkoznak az egyetemi diplomával csak a tudással.

Pl.: Itt van egy googlenél dolgozó Q uoras válasza.

"From my limited hiring experience (>80 interviews conducted over 2 years), the degree itself wasn't important. It was natural to the personality and type of person we were looking for, but at my level it was not at all considered in the process."

Az a baj, hogy azzal a feltételezéssel indulsz neki az egésznek, hogy "mindenki segghülye, aki nem járt egyetemre", de nem ez a helyzet.

2018. máj. 26. 19:48
 14/20 anonim ***** válasza:

"Az a baj, hogy azzal a feltételezéssel indulsz neki az egésznek, hogy "mindenki segghülye, aki nem járt egyetemre", de nem ez a helyzet."

Erről szó sincs.

Nem segghülye az aki nem járt egyetemre, csak a nagyon nagy többségük nem képzett és ez így is van.

Elég kevés az olyanok száma, akik autodidaktaként képezték magukat és olyan szintet értek el, amely elégségesnek mutatkozik egy multi, vagy egy olyan cég számára amely nem a pincében lévő irodában tengődik 3-4 alkalmazottal, hanem perspektívát nyújt a nála dolgozók számára mind anyagilag, mind szakmai előmenetelben.

2018. máj. 26. 20:02
 15/20 anonim ***** válasza:
#14 Ez ugyanúgy igaz azokra is, akik megszerezték a diplomát. Egyszerűbb lenne belátnod, hogy a szakmai tudásnak nincs sok köze a diplomához, és ezt a munkáltatók is pontosan tudják. Különben is, miért bíznának egy darab papírban, ami azt mondja, hogy te diplomás programtervező/mérnökinformatikus/anyámkínja vagy, ha egyszerűen és gyorsan le tudják tesztelni, hogy ténylegesen megfelelsz-e az ő szakmai elvárásuknak? Segítek. nem bíznak a darab papírban, olyannyira, hogy sok helyen figyelembe sem veszik (még akkor sem, ha egyébként úgy hirdetik, hogy szükséges)
2018. máj. 26. 20:14
 16/20 anonim ***** válasza:

14# Akkor ugyan arról beszélünk. Én sem mondom, hogy minden autodidakta módon tanuló ember jó én csak amellet érvelek, hogy úgy is meglehet csinálni és hogy nem kell hozzá zseninek lenni csak kitartónak és valmennyire tájékozottnak lenni, hogy tudja mit kell megtanulni.

Sőt szerintem minden fejlesztő így van ezzel.

Csak légyszíves ne mondj olyanokat, hogy a kérdezőnek esélye sincs így, meg csak code monkey lehet belőle. Rengeteg diploma nélküli normális fejlesztő van és rengeteg egyetemett végzett senkiházi.

Ott is van olyan, aki már 2. évben el kezd dolgozni és olyan is aki a 3,5 -4 év után épphogy csak eltud helyezkedni...

2018. máj. 26. 20:16
 17/20 anonim ***** válasza:
Két pénzügyi multinál dolgoztam Java fejlesztőként Budapesten, egyikre se vesznek fel embert diploma nélkül.
2018. máj. 27. 16:01
 18/20 anonim ***** válasza:

"Különben is, miért bíznának egy darab papírban, ami azt mondja, hogy te diplomás programtervező/mérnökinformatikus/anyámkínja vagy, ha egyszerűen és gyorsan le tudják tesztelni, hogy ténylegesen megfelelsz-e az ő szakmai elvárásuknak? Segítek. nem bíznak a darab papírban, olyannyira, hogy sok helyen figyelembe sem veszik"

Nem a "darab papírban" bíznak. A darab papír (diploma) igazolja, hogy valaki négy vagy öt, netán meég több éven át szerzett ismereteket és sikeresen abszolvált egy rakat vizsgát, írt egy szakdolgozatot és eredményes záróvizsgát tett a tanulmányaiból. A diploma ennyit igazol, ami mindenképpen több annál, hogy józsi azt mondja, engem vegyenek fel, mert én értek hozzá.

A diploma emellett nem állás, csak lehetőség, hogy vki betölthessen egy, jelen esetben fejlesztői pozíciót. Ha a tudása nem felel meg, vagy megfelelne, de más irányba képezte magát, mint amit a cég elvárna, hasznosítani tudna, akkor nem fogják felvenni. De máshol legalább próbálkozhat. A "józsi" ezzel szemben az esélyt sem kapja meg arra, hogy bizonyítson, mert senki nem kiváncsi rá, legalábbis ha multi, vagy neves cég. Mert ha valamit netán elbaxna, akkor valakinek tartania kellene az ülepét, hogy legyen mit szétrugni.

A multiknál eleve a céges policy része, hogy szakképzettséget igénylő munkához csak szaképesítéssel bíró embert alkalmazzanak. De még ez sem elég (mármint a diploma), mert a multik, a hiedelmekkel ellentétben egyáltalán nem szenvednek munkaerő hiányban, legalábbis ilyen, jól fizető állások tekintetében, és azt is jól tudják, hogy a cégük értékét a nívós munkaerő adja, ezért keresnek mégis folyamatosan embert, mert ha adódik egy jó kvalitású aspiráns, akkor felveszik és a náluk egzisztáló legrosszabbat szépen lapátra teszik. Így épül fel egy multi cég, és ettől képes megtartani a vezető szerepét, a piaci pozícióját.

Az sem igaz, hogy le tudnák tesztelni a jelentkezőt. A valóságban vagy egy elsődleges szűrő után szerződnek a jelölttel és ha nem válik be, akkor 1-3 hónapon belül szerződést bontanak vele, vagy ami a Google-nél és hasonlóknál dívik, 5-6 vagy még több fordulón keresztül tesztelik, mielőtt ajánlatot tennének neki. Természetesen próbaidőn belül még úgy is megválhatnak bárkitől, ha előtte az interjúkon megugrott minden akadályt.

2018. máj. 27. 17:03
 19/20 anonim ***** válasza:
Na hát én full más területen végeztem, majd kb másfél éve kezdtem el programozni tanulni. Magamtól. Annyira érdekel, és annyira motivál, hogy úgy döntöttem megpróbálkozom felvetetni magam valahova. És hát rögtön az első helyre ahova beadtam, be is hívtak interjúra. Múlt héten pedig hívtak, hogy felvettek.:) És ez egy baromi menő IT cég nem valami random kis kft weboldalfejlesztése. Persze most rendesen be vagyok szarva, hogy mennyi mindent nem fogok tudni:D De nagyon tetszett nekik az elszántságom, illetve az, hogy teljesen más háttér mellett, az estéimet, hétvégéimet stb. stb. ezzel töltöttem az utóbbi időben. De egyébként hosszútávú terveim között van majd lediplomázni proginfóból, ha úgy hozza a sors. Csak az a fránya matek:(
2018. máj. 28. 20:27
 20/20 anonim ***** válasza:

#18 "A diploma ennyit igazol, ami mindenképpen több annál, hogy józsi azt mondja, engem vegyenek fel, mert én értek hozzá."

Ez az ahol tévedsz. Nagyon sok (igen, akár multi) cégnél a kettő pont ugyanúgy nem ér semmit. Senkinek nem fogják *elhinni* hogy ért hozzá, akkor sem, ha egy diplomát lobogtat a kezében. Az egyetlen dolog, ami ténylegesen érdekli is őket, az a kézzel fogható referencia, és a konkrétan, előttük bemutatott ismeret. Az, hogy te letetted a vizsgáidat, és írtál egy szakdolgozatot, nem hatja meg őket. Azért sem érdekli őket, mert pontosan tudják, hogy az egyetemi anyag, és az ő igényeik között nagoyn vékony keresztmetszet van. A legtöbb helyen egy diplomára nagyjából az a reakció: Jó neked. És épp emiatt a hozzáállás maitt ugyanúgy szóba fognak állni Józsikával is, ha Józsika kecsegtető önéletrajzot tud felmutatni. Egy diploma egy cég számára nem mond sokat. Elvégeztél valamilyen tárgyakat, letettél valamilyen vizsgákat, írtál valamilyen szakdolgozatot, és minderről feltételezniük kéne, hogy a saját szakmai igényeikkel bárminemű átfedést produkál, valamint azt, hogy te rendelkezel minden elképzelhető tudással, amit ott anyagba foglalhattak. Hát nem feltételezik. Ennél egyszerűbb a helyzet: Megnézik a saját szemükkel, mit tudsz, aztán döntenek. Akár diplomás vagy, akár nem.

2018. máj. 28. 22:12
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!