Kezdőoldal » Számítástechnika » Programozás » Hogy lehet a processzort...

Hogy lehet a processzort áttenni virtuális 8086-os módba?

Figyelt kérdés

Szabad időmbe a processzorok működési módjait tanulmányozom. És most azt a élt tűztem ki magam elé, hogy rajzolni fogok a képernyőre. Értelem szerűen ezt úgy lehetne megtenni, hogy felvállépek grafikus módba. Én VGA módba szeretném, de egy VGA illesztő program távol áll még tőlem. Ezért marad az hogy BIOS-on keresztül lépek fel. De sajna védett módban ezt nem lehet megcsinálni. Ezért gondoltam átléptetem a processzort a megszakítás hívásának idejére 8086-os módba. Beállítom a VM jelzőt 1-re úgy hogy a veremből kiveszek egy 32 bites számsorozatot, aminek a 17. helyén van egy egyes. Hívom utána a megszakítást, majd visszaállítom a veremből az eflags regisztert a veremből. e sajna egy szép kis resetet generálok ezzel. Találtam az osdev-en egy szép kis soubrutine-t, amit C-ből kell meghívni, de azt sajna nem tudom paraméterezni.

A segítséget előre is köszönöm.

2018. ápr. 3. 19:20
 1/3 anonim ***** válasza:

Az x86-os processzorok alapból valós módban indulnak el.

Később váltanak át védett módba. Ezt az átváltást az operációs rendszer-függő boot program teszi meg, legalábbis, általában.

Olyan nincs, hogy "grafikus mód".

2018. ápr. 3. 19:48
 2/3 A kérdező kommentje:
Az nem a processzorra vonatkozott.... A képernyőt akarom áttenni szöveges módról grafikus módba 0x10-es bios hívással de mindegy.... És tudom hogy valós módba indulnak... Csak a grub rendszerindítót használom....
2018. ápr. 3. 21:25
 3/3 anonim ***** válasza:

Az x86-os prociknak alapban két üzemmódjuk van:

- Valós mód (van BIOS).

- Védett mód (nincs BIOS).

Ezen túl, a védett módból lehet kapcsolni egy un. virtuális 86-os (V86 MODE) módba, hogy a régi, valós módban írt programokkal meglegyen a backward kompatibilitás.

Azonban ez a mód - ha jól rémlik nekem - nem teszi lehetővé a BIOS elérését.

Ha te grub-ból bootolsz, akkor onnan elég nehezen fogsz v86 módba kapcsolni, mert a grubnak kelleni fog egy minimál kernel is, amely védett módba kapcsol és azutáűn lehet v86 módot elérni.

Ezért írtam, hogy ennél egyszerűbb, ha simán bebootolsz egy régi valós módú oprendszerrel és akkor ott a valós mód is, meg a BIOS is.

A V86 mód ugyanis neked még túlontúl meredek lenne.

2018. ápr. 3. 22:47

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!