Kliens oldalon JavaScript-el hogy tudok várakoztatni?
Egy illúziót gyorsan romboljunk le: A szerver nem üzen a kliensnek. A szerver-kliens kommunikációt mindig a kliens kezdeményezi, tehát anélkül, hogy a kliens valamilyen módon kapcsolatba lépne a szerverrel elsőként, sehogy. Azt, hogy hogyan lép kapcsolatba, arra viszont számos metodika van.
Említették fent a websocket-ot, ami az egyik legtisztább módszer erre, a kliens egyszer kiépít egy kapcsoaltot a szerverrel, és onnantól valós időben tudnak egymásnak adatokat küldeni.
Egy másik megoldás, ami egyszerű HTTP-n keresztül is használható, a (long) polling. Ez egyszerűen annyit takar, hogy a kliens küld egy requestet a szervernek, a szerver pedig addig várakoztatja a kérést, amíg nincs küldenivaló adata. Ha a kérés lejárna (mert egy idő után lejár), vagy a szerver válaszolt a kérésre, akkor a kliens azonnal indít egy új requestet, és várja a következő választ.
" Ha folyamatos kommunikációt szeretnél, használj WebSocket-et. Egyszerűbb, és gyorsabb."
Nos, itt álljunk meg egy pillanatra. A websockethez ugyebár, valamilyen szerverkörnyezet kell, pl node.js. Van a php socket, de ez nem az igazi, nem erre találták ki. Mégis akkor mit válasszon folyamatos kapcsolathoz pl egy ingyenes tárhelyen? Ha tévedtem én kérek elnézést.
Ajax requestet inkább hanyagold. Elavult módszer. Terheli a szervert. Marad a websocket.
Php-ban én hanyagolnám, használd a ratchet libraryt ha mindenképp kell de rá fogsz jönni nem az igazi.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!