Honnan tudom, hogy melyik a jó, optimális megoldás?
Azt a tanácsot kaptam tapasztaltabb fejlesztőktől, hogy ha adott egy probléma először oldjam meg valahogy, aztán ahogy fejlődöm mindig javítsam, mert egy kód sosincs kész.
A kérdésem az, hogyha megoldok valamit és később találok egy másik megoldást, akár prog.hu-n, vagy stackoverflow-n vagy máshol akkor, honnan tudom, hogy az jobb?
"honnan tudom, hogy az jobb?"
Kipróbálod. Vagy ha már elég tapasztalt vagy és nem annyira terjedelmes a kód, ránézésre is meg tudod mondani, hogy mit és hogyan csinál az a kód és az jobb-e az adott feladatra.
Többféleképpen lehet "jobb" egy kód:
- Szebb, olvashatóbb. Ehhez a Clean Code c. könyv jó alapot ad, hogy hogyan nevezd el a változóidat, milyen kódstruktúrára törekedj és mit kerülj el. A refactoring a kulcsszó, mindig lehet tökéletesíteni, hogy a további fejlesztés olcsóbb legyen.
- Gyorsabban fut le, kevesebb eröforrást használ. Itt a bonyolultságelmélet a kulcsszó.
Például elkészítesz egy kiválogatásra épülö algoritmust ( O(n) minden alkalommal). Aztán észreveszed, hogy ha egyszer rendezed a listát ( O(n*logn) ), akkor bináris kereséssel O(log n) müvelettel megtalálod amit keresel.
Fontos, hogy az egyensúlyt is meg kell találni a két "optimális" között. Ha egy kód feleannyi idö alatt fut le, de a következö fejlesztö 1 hónapot tölt az értelmezésével, akkor nem éri meg.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!