Kezdőoldal » Számítástechnika » Programozás » Miért hajtogatja itt mindenki,...

Miért hajtogatja itt mindenki, hogy egyetem nélkül nem mész semmire programozóként?

Figyelt kérdés

Úgy gondolom, hogy egy OKJ, vagy egy bootcamp képzés után is lehet egy piacképes tudása valakinek, aki otthon tanul még mellette és bővíti a tudását és a képzésen tanultakat másba ülteti át.

Úgy hallottam, hogy az egyetem nem programozni tanít meg.

Aztán lehet pofára esek amikor végeztem az OKJ-vel és nem vesznek fel sehova.

2017. nov. 27. 11:40
1 2
 11/17 anonim ***** válasza:
100%
10#nek igaza van és a legszoromúbb, hogy sok esetben nem is tudják, hogy rosszul csinálják vagy nem a leghatékonyabb módon.
2017. nov. 27. 16:57
 12/17 anonim ***** válasza:
100%

"napi 12-14 órákat tanult"

Most egyetemista vagyok és közel sem tanulok annyit. A napi 12-14 óra koncentrált tanulás rettentően nehéz lenne és senkit sem ismerek, aki ezt fent tudná tartani éveken át.

Az egyetem mellet kb 3-4 órát tanulok naponta és ha van időm más elfoglaltságok után még tanulok 1-2 órát valami olyat aminek semmi köze sincs az egyetemhez.

A hétvégéim meg teljesen szabadok és ott is általában plusz dolgokat szoktam tanulni vagy éppen olyan tananyagot, ami nem ragadt meg és újból átkell néznem.

2017. nov. 27. 17:18
 13/17 anonim ***** válasza:
100%
Csak az egyetemen lévő matekhoz: Nem is feltétlenül arról lenne szó,hogy mennyire tud valaki azok alapján optimalisan megoldani, sokkal inkább az absztrakcios kepesseg es dolgok atlatasa, magasabb absztrakcios szinten való gondolkodás. A saját peldamat hozom: 1-2 masik emberrel együtt felvettek minket egy multihoz junior fejlesztokent, ugyan azon a projekten vagyunk. És észrevettem, hogy nekem a domain megertese, atlatasa, sokkal de tényleg sokkal jobban ment mint a többieknek. En matek szakon tanultam, ők mernokinfo vagy valaki pl pénzügy. Szerintem ez tanulható kepesseg, hogy valaki mennyire tud komplex rendszereket egyszerre a fejében tartani es eligazodni benne es erre egyenlőre a matek tud minket a legjobban tanítani.
2017. nov. 27. 18:19
 14/17 anonim ***** válasza:
100%

"Itt az a baj, hogy aki nem megy egyetemre sokszor nem is tudja, hogy mit kéne megtanulnia és így nehéz azt megtanulni aminek a létezéséről sem tudsz..."

Ez nagy igazsag.

Amig nem tanulsz valamit es nem latsz eleg sok dolgot, addig el sem tudod kepzelni, hogy mit nem tudsz.

A felvetesre pedig, hogy "egy OKJ, vagy egy bootcamp képzés után is lehet egy piacképes tudása valakinek" nem, nem lehet.

Lesz valami, amivel TALAN kap valami kodolo allast, de a PIACKEPES tudastol meg legalabb 2-3 evnyire lesz.

2017. nov. 27. 21:36
 15/17 2*Sü ***** válasza:
100%

Az egyetem nem tanít meg programozni. De megismertethet programozási eszközökkel, programnyelvekkel, fejlesztői környezetekkel, platformokkal.

Ad egy komolyabb matematika tudást, ami nem feltétlenül kell, de nem ritkán fordul elő, hogy szükséged van rá.

Ami viszont szerintem a legfontosabb, hogy az egyetem ad egyfajta szemléletet, megtanít bizonyos fogalmakat. Ha egy adatbázist kell megtervezni, akkor lehet, hogy valaki autodidakta módon, a tapasztalatainak köszönhetően bizonyos hibákat nem követ el. Csinálja, jól csinálja, csak éppen fogalma sincs arról, hogy amit ő csinált az most egy második normálformára hozás volt. Vagy lehet, hogy valaki mondjuk webalkalmazást készít, és máshol látott fogások alapján egy bizonyos rendszerben dolgozik, de nem tudja, hogy ezt MVC-nek hívják. (Másik kérdés, hogy mivel nem tudja, hogy így hívják, így nem is feltétlenül tudatosan érti, hogy mi ennek a mintának a lényege, milyen ideából indul ki, így nem feltétlenül veszi észre, ha valahol eltér ettől a szoftvertervezési mintától, nem feltétlenül veszi észre, ha ilyen szempontból hibát követ el.)

Nyilván ha az illető nem egyedül dolgozik, hanem többedmagával, vagy mondjuk a neten olvasgat bizonyos témákról, esetleg más szakmabelivel kell konzultálnia, akkor nagyon-nagyon nem árt, ha tisztában van bizonyosok fogalmakkal, azok jelentésével, kontextusával, különben nem, vagy nagyon nehézkesen fogja megértetni magát, illetve megérteni másokat, akármennyire is tehetséges, jó programozó.

Persze aki 20 éve végzett informatikusként, az egy csomó fogalmat csak később tanult meg, de volt mire építkeznie, volt egy tudása, amit tágíthatott. És bár én nem fejeztem be anno a főiskolát, a szemléletből, a terminológiából, a matematikából a lényegi részt elsajátítottam, és nagyon érzem, ha valaki ezeknek híján van. Van, ami ott és akkor a főiskolán felesleges elméleti dolognak tűnt, és még tavaly is annak tűnt, de lehet, hogy az ember szembetalálkozik valamilyen problémával, amiről eszébe jut, hogy mintha hasonlóról már tanult volna anno, és tudja, milyen szakirodalmat kell fellapoznia.

Lehet valaki programozó egyetemi végzettség nélkül? Lehet. Sőt lehet igazán jó, tehetséges, sikeres programozó is, hiszen amit az egyetemen meg lehet tanulni, azt meg lehet otthon is. De kétségtelen, hogy az egyetemi oktatás ad valami olyan tudást, ami nem feltétlenül közvetlenül, de közvetve szükséges ahhoz, hogy valaki jó programozó legyen, és nem árt, ha ezt a tudást úgy egyben megkapja.

2017. nov. 27. 21:48
 16/17 anonim ***** válasza:
100%

"Miért hajtogatja itt mindenki, hogy egyetem nélkül nem mész semmire programozóként?"

MINDENKI??? Mégis miről beszélsz? Én még olyat senkitől, soha nem hallottam, hogy egyetem nélkül SEMMIRE nem lehet menni. Miért kérdezel ostobaságokat?

2017. nov. 27. 23:33
 17/17 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen a kimerítő válaszokat!
2017. nov. 28. 08:28
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!