Miért nem működnek a Python-ban megírt egyszerü 'alap' kis programok sem?
Egy régi kérdést szeretnék feszegetni: Az alábbi kis program,szerintem sokatoknak ismert, a Fibonacci sor első pár elemét kellene kiírnia egy sorban:
>>> a, b, c=1, 1, 1
>>> while c < 11:
print('b,')
a, b, c = b, a+b, c+1
Azonban nem, hogy NEM egy sorban történik a kiírás mint másoknál, ahogy olvastam, egymás alatt. Hanem az eredmeny a következő lesz:
>>>b
b
b
b és sorolhatnám. Ahogy megadjuk neki 11-ig írja ki az eredményt ami nem helyes. Csupa B-t kapok.A segítségeteket kérem abban, hogyan lehet ezt a 'kis' egyszerű feladatot megoldani. Biztos sokan tudjátok de nem 'alternatív' megoldások érdekelnek, hanem a fenti program miért nem működik ahogy kell. Egy Python programozásról szóló könyvből származik a példa ami itt tökéletesen lett másolva a kérdés a könyv van rosszul 'copyzva' vagy én hagytam figyelmen kívül valamit. Programozás terén egyébként abszolút kezdő kiváncsi kérdező vagyok, válaszotokat köszönöm.
Üdv,
A lényeg:
print('b,')
helyett
print(b,)
#3:
Pontosabban:
print(b),
„Azonban nem, hogy NEM egy sorban történik a kiírás...”
Azonban DE, mivelhogy az utasítás végére tett vessző gondoskodik róla. Az a könyv eléggé félre lehet „copyzva”, de így legalább serkenti a gondolkodást.
a, b, c = 1, 1, 1
while c < 11:
print(b),
a, b, c = b, a + b, c + 1
Kimenet:
1 2 3 5 8 13 21 34 55 89
Khmmm... még egy kis kiigazítás. A sorvégi vessző a kettesben működik, a hármasban meg nem, ez is oka lehet az egymás alá írásnak. Python3-ban próbáld így írni a sort:
print(b, end = ' ')
"Miért nem működnek a Python-ban megírt egyszerü 'alap' kis programok sem?"
Mert már az egyszerű 'alap' kis programokat is hibásan írtad meg.
Mi lesz később?
@#7:
Mivel magam sem értek hozzá, én ez egyszer nem lennék ilyen szigorú. Úgy tűnik, Kérdező még az alapokkal való ismerkedésnek is az elején van, csak a bemutatott példák alapján kíváncsiskodik, hogy hogy is megy ez. Egyelőre annyit tett, hogy megpróbálta a példát tökéletesen bemásolni, és eléggé lelombozó lehet, hogy máris mást kapott, mint amit a könyve ígért, meg aztán a megértésnek sem kedvez; Szerintem helyénvaló, hogy rákérdezett. Nyugi, eljön még az idő, amikor már olyasmit szúr el, amit tudnia kéne, akkor bezzeg ráhúzhatjuk majd a vizes lepedőt...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!