Kezdőoldal » Számítástechnika » Programozás » Phyton vagy JavaScript?

Phyton vagy JavaScript?

Figyelt kérdés
9. reál tagozatos gimnazista vagyok. Megszeretnék tanulni valamennyire programozni mert érdekel és ötleteimet szeretném saját magam megvalósítani. Főleg a közösségi oldalak működése érdekel. Eddig csak HTML és CSS ismereteim vannak sajnos, ezért szeretnék egy programozási nyelvet elsajátítani. Nem tudok dönteni a Phyton és a JavaScript között. Mind a kettőről olvasgattam már egy kicsit. Nagyon örülnék ha valaki az előbb megemlített tulajdonságok alapján javasolna egy nyelvet.

2017. nov. 13. 15:16
1 2
 11/11 anonim ***** válasza:

A web területén a python (vagy más szerver oldali programnyelv) és a javascript nem egymást kizáró két dolog. Nincs igazán átfedés a két nyelv felhasználási területén. Ez egy hamis dichotómia.

Szerintem azt tanuld, amiben meg akarsz csinálni valamit. Az is szempont lehet, hogy a környezetedben mihez kapsz segítséged.

Ha html-css vonalon indultál el, akkor a javascript a természetes folytatás. Habár a javascript elméletben egy teljesértékű programnyelv, a gyakorlatban a fő felhasználási területe html oldalak manipulálása. Tehát olyan dolgokkal foglalkozik, html-dom, amit már ismersz. És bevezet egy új elemet, a szerver oldali kérést.

A python sokkal általánosabb felhasználású nyelv. Én sokat használom olyan dolgokra, aminek köze nincs a webhez. Amit az oprendszer felett meg lehet csinálni a számítógéppel, azt pythonban meg lehet tenni, habár nem mindig célszerű.

Ahhoz, hogy (full stack) web fejlesztőnek mondd magad, ismerni kell a következő területeken valamilyen programnyelvet, frameworkot, alkalmazást:

html-css, kliens oldali progamozás (javascript), szerver oldal (ide tartozik a python is), adatbázis, load balancing, security, integrációs tesztelés.

Ehhez jönnek még a szokásos progamozói segédkészségek: Tervezés, dokumentáció, verziókezelés, unit teszting, kommunikáció.

A html-css oldal a jéghegy csúcsa. Azzal lép kapcsolatba a felhasználó. De ahhoz, hogy ez működjön rengeteg mindent kell alatta megcsinálni.

A népszerű autó analógiával élve azt mondanám, a html-css az autó kezelőszervei (kormány, pedálok), a javascript az autó elektromos és mechanikus hálózata, ami a kezelőszerveket összeköti az autóval. Az összes többi, a motor, a karosszéria, a futómű. Az a szerver oldal.

2017. nov. 14. 07:46
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!